Νέα

  • ΣΤΙΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Παλίρροια παρασύρει παραθαλάσσιες επαύλεις πλουσίων, στην Αυστραλία

Εδώ και καιρό οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι μέχρι το 2050 κάποιες ακτογραμμές θα εξαφανιστούν αφού η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών και το λιώσιμο των πάγων. Στη Νέα Νότια Ουαλία της Αυστραλάις συμβαίνει το παράδοξο. Ο ωκεανός απειλεί κυριολεκτικά να καταπιεί τις παραθαλάσσιες, πολυτελείς κατοικίες των πλούσιων κατοίκων σε συγκεκριμένη συνοικία της Νέας Νότιας Ουαλίας.

Σε παγκόσμια κλίμακα, μέχρι τα τέλη του αιώνα μπορεί να εξαφανιστούν οι μισές αμμώδεις παραλίες ενώ μέχρι το 2050 κάποιες ακτογραμμές μπορεί να μην θυμίζουν σε τίποτα αυτό που γνωρίζουμε σήμερα

Οι κάτοικοι 40 και πλέον σπιτιών στην παραλία Γουάμπεραλ που βρίσκεται 90 χλμ βόρεια του Σίδνεϊ, πήραν εντολή να εκκενώσουν τις βίλες τους, καθώς η διάβρωση του εδάφους απειλεί να προκαλέσει σοβαρές ζημιές ή ακόμη και να γκρεμίσει ολοσχερώς τα σπίτια τους, εκτιμούν ερευνητές και επιστήμονες.

Η ακίνητη περιουσία αξίας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων βρίσκεται σε έναν βράχο πάνω από τη θάλασσα, ωστόσο τα μεγάλα κύματα που σκάνε πάνω τους, «τρώνε» σιγά σιγά το έδαφος, με αποτέλεσμα όλος ο βράχος να κινδυνεύει να καταρρεύσει.

Τα βίντεο δείχνουν τεράστια κύματα να σκάνε πάνω στον βράχο, φτάνοντας σχεδόν στους τοίχους των σπιτιών και αφήνουν πίσω τους σπασμένα σκαλοπάτια.  Όταν τραβιούνται προς τη θάλασσα μένουν πάνω στην άμμο τα συντρίμμια από τα τμήματα των σπιτιών που έχουν καταστραφεί.

Ήδη η παλίρροια κατάπιε τις αυλές ή ακόμα και τις βεράντες κάποιων σπιτιών. Οι Αρχές ανακοίνωσαν ότι δεκάδες σπίτια βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο και δόθηκε διορία μερικών ωρών σε κατοίκους να πακετάρουν τα πράγματά τους και να φύγουν όσο η παλίρροια είναι χαμηλή. Διακόπηκε επίσης η παροχή ρεύματος, νερού και γκαζιού και μπήκαν φράχτες στην επικίνδυνη ζώνη.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X