Νέα

  • ΓΑΛΑΖΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

“Παγκόσμια μέρα καταναλωτή 2021”- ΕΚ: οριστική η απαγόρευση πλαστικών μιας χρήσης

Οριστική από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η απαγόρευση από τον Ιούλιο του 2021, των πλαστικών μίας χρήσης. Μαχαιροπήρουνα, μπατονέτες, καλαμάκια και τους αναδευτήρες ποτών από πλαστικό, κλεινουν τον κύκλο τους με στόχο τη συλλογή του 90% των πλαστικών μπουκαλιών μέχρι το 2029.

Περισσότερο από το 80% των θαλασσίων απορριμμάτων είναι πλαστικά. Τα προϊόντα τα οποία καλύπτονται από τη νέα νομοθεσία αποτελούν το 70% των συνολικών θαλάσσιων απορριμμάτων. Εξαιτίας του αργού ρυθμού αποσύνθεσης, το πλαστικό συσσωρεύεται σε θάλασσες, ωκεανούς και παραλίες στην ΕΕ και παγκοσμίως. Τα πλαστικά υπολείμματα εντοπίζονται σε θαλάσσια είδη, όπως οι θαλάσσιες χελώνες, οι φώκιες, οι φάλαινες και τα πουλιά, αλλά επίσης στα ψάρια και τα οστρακοειδή και ως εκ τούτου στην ανθρώπινη τροφική αλυσίδα.

Το κείμενο υιοθετήθηκε πριν από δύο χρόνια ακριβώς και η ΕΕ υπενθυμίζει τα κράτη για την αυστηρή εφαρμογή της συμφωνίας, για την οποία τα χρονοδιαγράμματα στενεύουν. 560 μέλη του ΕΚ ψήφισαν υπέρ της συμφωνίας με τους υπουργούς της ΕΕ, 35 κατά, ενώ 28 απείχαν.

O εισηγητής Frederique Ries (Φιλελεύθεροι, Βέλγιο) είχε δηλώσει ότι: «Αυτή η νομοθεσία θα μειώσει το κόστος της περιβαλλοντικής ζημίας κατά 22 δισ. ευρώ, το εκτιμώμενο δηλαδή κόστος που θα προκαλέσει η μόλυνση από πλαστικά προϊόντα στην Ευρώπη μέχρι το 2030. Η Ευρώπη τώρα έχει ένα νομοθετικό μοντέλο για να υπερασπιστεί και να το προωθήσει σε διεθνές επίπεδο, δεδομένης της παγκόσμιας έκτασης του φαινομένου της θαλάσσιας ρύπανσης εξαιτίας των πλαστικών».

Μέχρι τον Ιούλιο θα πρέπει να απαγορευτούν :

Πλαστικά μαχαιροπήρουνα μίας χρήσης (πιρούνια, μαχαίρια, κουτάλια και ξυλάκια φαγητού), Πλαστικά πιάτα μίας χρήσης, Πλαστικά καλαμάκια, Μπατονέτες με πλαστικά μέρη, Πλαστικές βάσεις μπαλονιών, Οξοδιασπώμενα πλαστικά, Συσκευασίες φαγητού και ποτού από διογκωμένο πολυστυρένιο (φελιζόλ).

Τα κράτη μέλη καλούνται επίσης να πετύχουν το στόχο για συλλογή 90% των πλαστικών μπουκαλιών μέχρι το 2029, ενώ τα πλαστικά μπουκάλια θα πρέπει να προέρχονται τουλάχιστον κατά 25% από ανακυκλωμένο υλικό μέχρι το 2025 και 30% μέχρι το 2030.

Η νομοθεσία επιβάλει την υποχρεωτική σήμανση των αρνητικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων της ρίψης τσιγάρων με πλαστικό φίλτρο στους δρόμους, καθώς επίσης και για άλλα αντικείμενα, όπως είναι τα πλαστικά ποτήρια, τα υγρά μαντηλάκια και τα προϊόντα γυναικείας υγιεινής.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X