Νέα

  • ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Παγκόσμια Ημέρα Υγρότοπων: Xρέος όλων μας, να διαφυλάξουμε τις Αλυκές μας, λέει ο Δήμος Λάρνακας

Μοναδικής σημασίας βιότοπος οι Αλυκές Λάρνακας, αφού φιλοξενούνται υδρόβια πουλιά από 30 διαφορετικά είδη.

Σε ανακοίνωση του Δήμου Λάρνακας με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Υγρότοπων που τιμάται σήμερα 2 Φεβρουαρίου, αναφέρεται πως «έχουμε την τύχη να υπάρχει στην πόλη μας, ένας μοναδικής σημασίας βιότοπος, αυτός των αλυκών, ο οποίος συνδέεται με την ιστορία, την παράδοση αλλά και με την εξέλιξη της Λάρνακας.


 
Προστίθεται ότι «οι αλυκές της Λάρνακας είναι ευρέως γνωστές για τα πολλά είδη υδρόβιων αποδημητικών πουλιών, με πιο χαρακτηριστικά τα φλαμίνγκο τα οποία διαχειμάζουν κατά χιλιάδες κάθε χρόνο στις αλυκές».

Σημειώνεται ακόμα ότι «σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της BirdLife Cyprus, η Μεσοχειμωνιάτικη Καταμέτρηση Υδρόβιων Πουλιών που έγινε κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου 16 – 17 Ιανουαρίου, κατέδειξε ότι ο υγρότοπος με τον μεγαλύτερο αριθμό υδρόβιων πουλιών, αλλά και ειδών, ήταν οι Αλυκές Λάρνακας με 10.431 πουλιά από 30 είδη. Επίσης στην περιοχή υπάρχουν σπάνια είδη φυτών όπως ορχιδέες και διάφορα είδη αλοφύτων».
 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση «τα τελευταία χρόνια, το οικοσύστημα των Αλυκών δέχεται μεγάλες πιέσεις από τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Η παράνομη απόρριψη υγρών αποβλήτων, σκουπιδιών και άλλων αδρανών υλικών στην ευρύτερη περιοχή των Αλυκών, διαταράσσουν τον υγροβιότοπο και τις λειτουργίες του, με κίνδυνο ακόμη και τη μόνιμη απομάκρυνση πτηνών, αρκετά από τα οποία είναι απειλούμενα».
 
Είναι χρέος όλων μας, καταλήγει η ανακοίνωση του Δήμου Λάρνακας «να διαφυλάξουμε με κάθε δυνατό τρόπο τις Αλυκές μας, για να συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε την ομορφιά και τη γαλήνη που προσφέρουν». 

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X