Ο φόβος των ναυτικών δεν είναι μόνο το Τρίγωνο των Βερμούδων αλλά και το Τρίγωνο του Δράκου
Αν και το περιβόητο τρίγωνο των Βερμούδων βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με τα πιο ανεξήγητα μέρη του πλανήτη, μια σειρά από άλλες τοποθεσίες παραμένουν επίσης μυστηριώδεις όπως και η πρώτη. Η Θάλασσα του Διαβόλου, γνωστή και ως Τρίγωνο του Δράκου, είναι ένας από αυτούς τους εφιάλτες των ναυτικών.
Η Θάλασσα του Διαβόλου (Ma-no Umi στα Ιαπωνικά), βρίσκεται κοντά στην ιαπωνική ακτή στον Ειρηνικό Ωκεανό, είναι μια από τις δώδεκα Δίνες που βρίσκονται γύρω από τη γη. Οι δίνες είναι εκείνες οι περιοχές όπου η έλξη των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων του πλανήτη είναι ισχυρότερη από οπουδήποτε αλλού. Όπως υποδηλώνει ο τίτλος, το Τρίγωνο του Δράκου εκτείνεται ως τρίγωνο μεταξύ της Ιαπωνίας και των νησιών Μπονίν, συμπεριλαμβανομένου ενός μεγάλου τμήματος της Θάλασσας των Φιλιππίνων.
Γεωγραφικά, το τρίγωνο βρίσκεται γύρω από το Μιγιάκε, ένα ιαπωνικό νησί που βρίσκεται περίπου εκατό χιλιόμετρα νότια του Τόκιο. Ωστόσο, η ακριβής τοποθεσία της Θάλασσας του Διαβόλου αμφισβητείται, καθώς αρκετές αναφορές παρουσιάζουν διαφορετικές μεταξύ τους αποστάσεις.
Ορισμένες αναφορές αναφέρουν ότι απέχει 110 χιλιόμετρα από την περιοχή της ανατολικής ακτής της Ιαπωνίας, ενώ μια άλλη υποστηρίζει ότι βρίσκεται κοντά στο Iwo Jima, ένα ιαπωνικό ηφαιστειακό νησί που απέχει σχεδόν 1.200 χιλιόμετρα από τις ιαπωνικές ακτές.
Δεδομένου ότι η Θάλασσα του Διαβόλου δεν περιλαμβάνεται επίσημα στον χάρτη, το πραγματικό μέγεθος και η περίμετρος των περιβόητων νερών παραμένουν άγνωστα.
Η περιοχή ονομάστηκε επίσης Τρίγωνο των Βερμούδων του Ειρηνικού, δηλώνοντας τη θέση της, που είναι ακριβώς απέναντι από το Τρίγωνο των Βερμούδων και τις ομοιότητες στα «παραφυσικά φαινόμενα» της περιοχή, με αυτή του Τριγώνου των Βερμούδων.
Η φήμη της ωκεάνιας περιοχής πάει πίσω πολύ παλιά, υπάρχει εδώ και δεκαετίες, ακόμη και αιώνες, αν γίνουν πιστευτές κάποιες καταγραφές.
Η περιοχή είναι στην επικαιρότητα για αρκετές δεκαετίες, λόγω των ανεξήγητων εξαφανίσεων πλοίων. Σύμφωνα με τους θρύλους, τα νερά του τριγώνου είναι διαβόητα γιατί εξαφανίζουν ακόμη και τα πιο δυνατά σκάφη, μαζί με το πλήρωμα στο εξωτερικό.
Λέγεται ότι ο κατακτητής Κουμπλάι Χαν, ο πέμπτος Μεγάλος Χαν της Μογγολικής Αυτοκρατορίας και εγγονός του Τζένγκις Χαν, είχε προσπαθήσει να εισβάλει στην Ιαπωνία το 1274 και το 1281 μ.Χ. Ωστόσο, και στις δύο απόπειρες, απέτυχε να εισβάλει στη χώρα αφού έχασε τα σκάφη του και 40.000 μέλη του πληρώματος, σε αυτήν την τριγωνική περιοχή, σύμφωνα με πληροφορίες, λόγω τυφώνων.
Καθώς ο Κουμπλάι Χαν και ο στρατός του εγκατέλειψαν το σχέδιο εισβολής στην Ιαπωνία, οι Ιάπωνες πίστεψαν ότι ήταν ο Θεός που έστειλε τους τυφώνες για να τους σώσει από τους εχθρούς. Αργότερα, ενισχύοντας την αλήθεια πίσω από τον μύθο, οι δύτες και οι θαλάσσιοι αρχαιολόγοι βρήκαν τους εναπομείναντες μογγολικούς στόλους από την περιοχή.
Μια άλλη ιστορία που κάνει τον γύρο του κόσμου, αναφέρεται στη θέαση μιας μυστηριώδους κυρίας που έπλεε ένα πλοίο στη θάλασσα του Διαβόλου στις αρχές του 1800. Λέγεται ότι το σκάφος έμοιαζε με τον παραδοσιακό ιαπωνικό εξοπλισμό για το κάψιμο θυμιάματος. Ωστόσο, ο προορισμός και η ταυτότητα του πλοίου παραμένουν ακόμα μυστήριο.
Τον τελευταίο αιώνα, ειδικά στις δεκαετίες του 1940 και του 1950, ένας αριθμός αλιευτικών σκαφών και πάνω από πέντε στρατιωτικά σκάφη εξαφανίστηκαν στη θάλασσα, σε μια περιοχή που βρίσκεται μεταξύ του νησιού Μιγιάκε και του Iwo Jima.
Ως αποτέλεσμα, η Ιαπωνία έστειλε ένα ερευνητικό πλοίο με το όνομα Kaio Maru No.5 το 1952 για να ερευνήσει τα προηγούμενα αγνοούμενα πλοία που αναφέρθηκε ότι χάθηκαν στο Τρίγωνο του Δράκου.
Ωστόσο, τα ερευνητικά πλοία με 31 μέλη πληρώματος συνάντησαν επίσης τη μοίρα των προηγούμενων σκαφών που πήγαν στη θάλασσα του Διαβόλου. Το ναυάγιο του Kaio Maru No.5 ανασύρθηκε αργότερα, αλλά δεν ακούστηκε ποτέ ξανά για το πού βρίσκονται τα μέλη του πληρώματος.
Μετά από αυτό το περιστατικό, η ιαπωνική κυβέρνηση φέρεται να κήρυξε αυτήν την περιοχή επικίνδυνη για θαλάσσια ταξίδια και μεταφορά εμπορευμάτων. Επιπλέον, ως αποτέλεσμα αυτού του άνευ προηγουμένου περιστατικού, όλες οι προσπάθειες για την αποκάλυψη των γεγονότων πίσω από το μυστήριο, ματαιώθηκαν.
Πως ξεκίνησε ο μύθος
Αρχικά, ο όρος δράκος στο όνομα της Θάλασσας του Διαβόλου προέρχεται από τον κινεζικό μύθο για τους δράκους που υπάρχουν κάτω από την επιφάνεια του νερού. Σύμφωνα με αυτούς τους μύθους, οι δράκοι κάτω από τη θάλασσα, επιτίθενται σε πλοία που περνούν για να χορτάσουν την πείνα τους. Αυτοί οι μύθοι εμφανίστηκαν πολύ πριν από την περίοδο μ.Χ. – εποχή 1000 π.Χ.
Με την έμφαση που δίνουν στην παρουσία μυθικών πλασμάτων όπως οι δράκοι, αυτοί οι μύθοι είχαν τεράστιο αντίκτυπο στους θρύλους και τις μυστηριώδεις ιστορίες που δημιουργήθηκαν στα επόμενα χρόνια.
Ομοίως, το ιαπωνικό όνομα «Ma-No Umi», που σημαίνει η Θάλασσα του Διαβόλου, επινοήθηκε αρχικά από τους Ιάπωνες, όταν διαδόθηκαν οι ιστορίες των παραφυσικών φαινομένων στη θάλασσα.
Άλλες εξηγήσεις για το μυστήριο της Θάλασσας του Διαβόλου
Καθώς οι μύθοι της Θάλασσας του Διαβόλου διαδόθηκαν μέσω των θρύλων, υπήρχαν επίσης υποθέσεις, συμπεριλαμβανομένων των επιστημονικών εξηγήσεων, που προσπαθούσαν να λύσουν το μυστήριο. Έγιναν επίσης αρκετές προσπάθειες για να κατανοηθεί η αλήθεια πίσω από το λεγόμενο παραφυσικό φαινόμενο.
Μελετητές όπως ο Ιβάν Σάντερσον έχουν προτείνει ότι τα ζεστά και κρύα ρεύματα που διασχίζουν αυτή την άθλια δίνη, οδηγούν στην εξαφάνιση σκαφών στη Θάλασσα του Διαβόλου. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα ρεύματα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα ηλεκτρομαγνητικές διαταραχές που παγιδεύουν τα πλοία που περνούν.
Μια άλλη υπόθεση υποδηλώνει ότι ήταν τα υποθαλάσσια ηφαίστεια στην περιοχή που προκάλεσαν την εξαφάνιση των σκαφών. Οι εκρήξεις από αυτά τα ηφαίστεια θα μπορούσαν να έχουν προκαλέσει τέτοια ατυχήματα, τεκμηριώνοντας τις ιστορίες των δράκων που ρουφούσαν τα πλοία και το πλήρωμά τους στα βάθη του ωκεανού.
Λόγω των υποθαλάσσιων ηφαιστείων και των σεισμικών δραστηριοτήτων, σύμφωνα με ναυτικούς μελετητές, τα νησιά της περιοχής συχνά εξαφανίζονται ξαφνικά, ενώ νέα εμφανίζονται με τον ίδιο ρυθμό.
Μια άλλη επιστημονική έρευνα ισχυρίστηκε ότι οι ανωμαλίες που πιστεύεται ότι συμβαίνουν στο τρίγωνο, ήταν το αποτέλεσμα ενός περιβαλλοντικού φαινομένου. Οι ερευνητές υποστήριξαν ότι η περιοχή έχει την παρουσία υδριτών μεθανίου στον βυθό της θάλασσας.
Όταν το μεθάνιο ενυδατώνει εκρήγνυται, θα σχηματιστούν φυσαλίδες στην επιφάνεια του νερού καθώς οι παγοειδείς αποθέσεις διαχωρίζονται από τον πυθμένα του ωκεανού, τη στιγμή της έκρηξης. Αυτές οι δραστηριότητες μπορούν να διακόψουν την άνωση και να καταστρέψουν ένα σκάφος χωρίς καν να αφήσουν ίχνος.
Ωστόσο, το 1989, ο Αμερικανός συγγραφέας και θεωρητικός της παραφυσικής δραστηριότητας Τσαρλς Μπέρλιτζ έγραψε ένα βιβλίο, Το Τρίγωνο του Δράκου, μετά από λεπτομερή έρευνα για τις παραφυσικές δραστηριότητες στη Θάλασσα του Διαβόλου. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα ατυχήματα με πέντε ιαπωνικά στρατιωτικά σκάφη στο τρίγωνο, λόγω της «κακής» φύσης της θάλασσας, είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο περισσότερων από 700 εκατομμυρίων ανθρώπων.