Νέα

  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

Ο πόλεμος στην Ουκρανία κάνει θαύματα για την κινεζική οικονομία

Η Κίνα μπορεί να είναι έτοιμη να επωφεληθεί από τις μειωμένες ρωσικές ενεργειακές προμήθειες και τις επενδυτικές ευκαιρίες τώρα που η Δύση αποδεσμεύεται από τη ρωσική οικονομία, σύμφωνα με αναλυτές της αγοράς.

Η Κίνα έχει ήδη ανοίξει την αγορά της σε όλες τις ρωσικές εξαγωγές σιταριού και αναμένεται ότι θα συνεχίσει να αυξάνει το ρωσικό αργό πετρέλαιο – πιθανώς με έκπτωση στις παγκόσμιες τιμές, οι οποίες έχουν φτάσει σε ακραία επίπεδα. Αυτό θα έδινε στα κινεζικά διυλιστήρια πρόσβαση σε αργό αργό χαμηλού κόστους, ενώ ο δυτικός κόσμος προσπαθεί να εξασφαλίσει εναλλακτικές λύσεις υψηλού κόστους.

Αισθανόμενοι μια ευκαιρία, οι μικροεπενδυτές λιανικής της Κίνας ανέβασαν την αξία των μετοχών logistics σε κερδοσκοπικά επίπεδα. Η τιμή της μετοχής για το Jinzhou Port, το βορειότερο λιμάνι της Κίνας, το οποίο αποτελεί σημείο εισόδου για τα ρωσικά προϊόντα, έχει σχεδόν διπλασιαστεί σε διάστημα μιας εβδομάδας – παρά τις προσπάθειες του λιμανιού να προειδοποιήσει τους επενδυτές για μη ρεαλιστικές αποτιμήσεις.

«Η Κίνα χρειάζεται εμπορεύματα και η Ρωσία μπορεί να χρειαστεί να τα πουλήσει φθηνά», δήλωσε ο Χάο Χονγκ, επικεφαλής έρευνας της BOCOM International, μιλώντας στο CNN.

Οι κρατικές επιχειρήσεις της Κίνας ενδέχεται επίσης να παρέμβουν για να αποκομίσουν τα οφέλη της χονδρικής εξόδου της Δύσης από τη ρωσική ενεργειακή βιομηχανία. Το Bloomberg αναφέρει ότι αρκετές από τις μεγαλύτερες κρατικές επιχειρήσεις της Κίνας – συμπεριλαμβανομένων των κρατικών εταιρειών πετρελαίου CNPC και Sinopec – σταθμίζουν τις έγκαιρες επενδύσεις σε ρωσικές εταιρείες, αν και αυτές οι συζητήσεις είναι ακόμη προκαταρκτικές.

Οι περισσότερες ευρωπαϊκές και αμερικανικές εταιρείες με μακροχρόνια παρουσία στη Ρωσία – όπως η Exxon, η Equinor, η Shell, η Equinor και η Wintershall Dea – έχουν όλες ανακοινώσει σχέδια να τερματίσουν τις δραστηριότητές τους στη χώρα λόγω της συνεχιζόμενης εισβολής στην Ουκρανία.

Οι κινέζοι χειριστές δεξαμενόπλοιων, ενδέχεται επίσης να επωφεληθούν από μεγαλύτερο μερίδιο του ρωσικού εμπορίου καθώς οι δυτικοί πλοιοκτήτες εγκαταλείπουν τα λιμάνια της Ρωσίας.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X