Νέα

  • ΕΝΑΛΙΕΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΙΣ

Ο πρώτος θαλάσσιος γίγαντας, κατοικούσε στη Γη και είχε μήκος 17 μέτρα

Εκτός από τους δεινόσαυρους υπήρχαν πλάσματα που ζούσαν στη θάλασσα και που έφτασαν σε κολοσσιαίες διαστάσεις. Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Κομητείας του Λος Άντζελες αναφέρει αυτόν τον ιχθυόσαυρο, καθώς ρίχνει φως στις διαδικασίες της εξέλιξης των ζώων. Ο πρώτος θαλάσσιος γίγαντας είχε κρανίο ύψους δύο μέτρων και το εκτιμώμενο μέγεθος του σώματός του ήταν 17 μέτρα.

Αυτό ήταν το πρώτο γιγάντιο πλάσμα που κατοικούσε στη Γη όπως είναι γνωστό σήμερα. Αυτά τα πλάσματα εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στους ωκεανούς μετά τη μαζική εξαφάνιση του Περμιάν, περίπου 248 εκατομμύρια χρόνια πριν (Πρώιμη Τριασική εποχή), και εξαφανίστηκαν στις αρχές της Ύστερης Κρητιδικής εποχής, πριν από 90 εκατομμύρια χρόνια.

Όπως η σύγχρονη όρκα ή οι μεγάλοι λευκοί καρχαρίες, μπορεί να ήταν κορυφαίοι θηρευτές των οικοσυστημάτων τους, αλλά μέχρι πρόσφατα δεν υπήρχαν πολλές άμεσες αποδείξεις γι’ αυτό.

Η επιστημονική του ονομασία είναι Cymbospondylus youngorum και ήταν ένας ιχθυόσαυρος που έμοιαζε με διασταύρωση ψαριού και δελφινιού, σύμφωνα με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Κομητείας του Λος Άντζελες. Σε μια αίθουσα του Μουσείου εκτίθεται το κολοσσιαίο κρανίο αυτού του θαλάσσιου πλάσματος.

Για να δώσουν στους ανθρώπους μια ιδέα για το πώς ήταν αυτά τα ζώα, οι αρχαιολόγοι ανέλαβαν να κάνουν μια γραφική αναπαράσταση της εμφάνισης και του φυσικού περιβάλλοντος που έζησε ο ιχθυόσαυρος, κατά την Ύστερη Τριασική περίοδο πριν από 246 εκατομμύρια χρόνια.

Mελέτη από το science.org.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X