Νέα

  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

Ο πολιούχος Άγιος του Ναυτικού, οι φύλακες του Αιγαίου, οι αφανείς ήρωες και οι εμβολιασμοί

Έξι Δεκεμβρίου Κυριακή σήμερα και θεωρείται μεγάλη μέρα για την ορθοδοξία αφού γιορτάζει ο Άγιος Νικόλαος, ο πολιούχος Άγιος των ναυτικών.

Κατά την παράδοση ο Άγιος Νικόλαος θεωρείται ο προστάτης άγιος των Ναυτικών, του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος, γιατί κατά τη διάρκεια της ζωής του έχουν αναφερθεί θαύματα που έχουν σχέση με τη θάλασσα. Κατά την παράδοση, ο Νικόλαος υπήρξε προστάτης των φτωχών, ενώ έδινε και δώρα σε παιδιά και απόρους, συνήθως στα κρυφά, χωρίς να αποκαλύπτει την ταυτότητά του, γι’ αυτό στη Δύση η γιορτή του Αγίου Νικολάου, που λέγεται Santa Claus (σύντμηση του Santa Nicolaus), συνδέεται με τα Χριστούγεννα και με την ανταλλαγή δώρων.

ΟΗΕ:  Αναγνώριση των ναυτικών, αλλαγές πληρωμάτων και επαναπατρισμό τους

Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ενέκρινε την 1η Δεκεμβρίου 2020, ψήφισμα με τίτλο «Διεθνής συνεργασία για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι ναυτικοί ως αποτέλεσμα της πανδημίας Covid-19 για τη στήριξη των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού».

Το ψήφισμα καλεί όλες τις Kυβερνήσεις να αναγνωρίσουν άμεσα τους ναυτικούς ως βασικούς εργαζόμενους (“key workers”) και να εφαρμόσουν τα κατάλληλα πρωτόκολλα, όπως έχουν εγκριθεί από τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΔΝΟ), προκειμένου να επιτραπούν οι αλλαγές πληρωμάτων, ο επαναπατρισμός των ναυτικών καθώς και να διασφαλιστεί η πρόσβαση τους σε ιατρική περίθαλψη.

ΚΝΕ: Ανάγκη τοποθέτησης των ναυτικών στις ομάδες προτεραιότητας εμβολιασμού

Το Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο εκτιμά τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών προς αυτή την κατεύθυνση και τονίζει όπως η Κύπρος, η οποία έχει ήδη αναγνωρίσει τους ναυτικούς ως βασικούς εργαζομένους, πρέπει να τους δώσει προτεραιότητα στους εμβολιασμούς μαζί με τους υπόλοιπους εργαζομένους πρώτης γραμμής.

Αναγνώριση Ναυτικών, ως “Αφανείς Ήρωες της Θάλασσας”

Το Κυπριακό ναυτιλιακό επιμελητήριο καλεί όλες τις Κυβερνήσεις να αντιμετωπίσουν άμεσα και αποτελεσματικά αυτή την ανθρωπιστική κρίση, με περίπου 400,000 ναυτικούς να παραμένουν εν πλω, για αρκετούς μήνες μετά τη λήξη των συμβολαίων εργασίας τους, χωρίς να είναι εφικτό να αντικατασταθούν από άλλα πληρώματα και να επαναπατριστούν.

Ταυτόχρονα, με την άμεση λύση του φλέγοντος προβλήματος, διασφαλίζεται η αδιάκοπη ροή της αλυσίδας εφοδιασμού και του διεθνούς εμπορίου, τα οποία είναι πιο απαραίτητα από ποτέ αυτή την κρίσιμη περίοδο.

Εσείς ψωνίσατε στην εκπτωτική περίοδο πριν και μετά τη Black Friday;

Θέλοντας να δώσει έμφαση στη συμβολή των ναυτικών στην εφοδιαστική αλυσίδα, ο Γενικός Διευθυντής του Κυπριακού Ναυτιλιακού επιμελητηρίου Θωμάς Καζάκος, με μια λακωνική ανάρτηση του στα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης, απηύθυνε σε όλους μας το ερώτημα αν ψωνίσαμε στο Black Friday.

Ευχές στους φύλακες του Αιγαίου από τον Έλληνα ΥΠΕΞ

Ο εορτάζων υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας, με μήνυμα του στα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έστειλε τις ευχές του στο Πολεμικό Ναυτικό και τους άγρυπνους φύλακες του Αιγαίου.

Ο υφυπουργός ναυτιλίας Βασίλης Δημητριάδης, στέλνει τις ευχές του σε αυτούς που παντός καιρού, διασχίζουν θάλασσες για να μη μας λείψει το παραμικρό.

Εnalios Media

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X