Νέα

  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

Ο ΟΗΕ συγκέντρωσε  το ένα τρίτο των χρημάτων για αποφυγή διαρροής πετρελαίου

Ποσό πέραν των 39 εκατομμυρίων δολαρίων, συγκέντρωσαν τα Ηνωμένα Έθνη, προκειμένου να ενισχύσουν τις προσπάθειές για μεταφορά του πετρελαίου που είναι αποθηκευμένο στο υπό αποσύνθεση FSO Safer και να αποτρέψουν μια πιθανή περιβαλλοντική καταστροφή κοντά στην Υεμένη και την Ερυθρά Θάλασσα.

Οι δεσμεύσεις για χρηματοδότηση προέκυψαν καθώς η κυβέρνηση της Ολλανδίας και ο ΟΗΕ συνδιοργάνωσαν μια εκδήλωση δέσμευσης στη Χάγη

Ο ΟΗΕ, ωστόσο, απέχει πολύ από τον στόχο του να συγκεντρώσει 144 εκατομμύρια δολάρια για να εφαρμόσει το σχέδιο που συμφώνησε με την κυβέρνηση της Υεμένης και  τους αντάρτες Χούτι που ελέγχουν την περιοχή στη δυτική Υεμένη όπου το πλοίο έχει αγκυροβολήσει για περισσότερα από 30 χρόνια .

Ο ΟΗΕ δήλωσε ότι αισιόδοξος για πρόσθετη χρηματοδότηση μέσα στις επόμενες ημέρες. Μεταξύ των χωρών που δεσμεύονται να χρηματοδοτήσουν την προσπάθεια είναι η Ολλανδία, η Γερμανία, η Βρετανία, το Κατάρ, η Σουηδία, η Νορβηγία, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Ελβετία και το Λουξεμβούργο καθώς και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Τονίστηκε ότι πολλά από τα πλουσιότερα αραβικά έθνη, τα οποία υποστηρίζουν την Υεμένη στον μακροχρόνιο εμφύλιο πόλεμο, δεν έκαναν δημόσιες δεσμεύσεις κατά τη διάρκεια  εκδήλωσης του οργανισμού στις 11 Μαίου, αλλά δήλωσαν ιδιωτικά την υποστήριξή τους για το σχέδιο.

Αξιωματούχοι του ΟΗΕ τον Μάρτιο του 2022 είχαν καταλήξει σε συμφωνία που ζητά τα περίπου 1,1 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου που είναι αποθηκευμένα στο FSO Safer να μεταφερθούν αμέσως σε δεξαμενόπλοιο VLCC που θα μπορούσε να ναυλωθεί για έως και πέντε χρόνια.

Αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών επισημαίνουν ότι υπήρξε περιορισμένη συντήρηση του Safer από το 2015 και καμία εκφόρτωση ή σωστός εξαερισμός των δεξαμενών από τότε που σταμάτησε η παραγωγή. Με την περιορισμένη πληροφόρηση και πρόσβαση στο σκάφος, πιστεύουν ότι είναι πέρν της συντήρησης και αποκατάστασης και πρέπει να αποσυρθεί άμεσα.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X