Νέα

  • ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ο μπακαλιάρος που έχει 555 δόντια

Στο Βόρειο Ειρηνικό (κυρίως -γιατί εμφανίζεται και αλλού) κυκλοφορεί ένα ψάρι που λέγεται lingcod (ο επιστημονικός όρος είναι Ophiodon elongatus). Το δεύτερο συνθετικό του ονόματος με το οποίο είναι γνωστό ευρέως (cod) είναι ο μπακαλιάρος. Μόνο που το συγκεκριμένο ψάρι ουδεμία σχέση έχει με τον μπακαλιάρο που ξέρουμε -και αυτό είναι κάτι το πολύ θετικό για όλους μας.

Στην ενηλικίωση του φτάνει στα 50 εκατοστά, ενώ υπάρχουν αναφορές και για κάποια που γίνονται ενάμιση μέτρο. Δεν είναι όμως, το μέγεθος αυτού του είδους το θέμα μας. Δηλαδή, το θέμα μελέτης που έγινε.

Το ψάρι αυτό έχει αιχμηρά μικροσκοπικά δόντια που καλύπτουν κάθε οστεώδη επιφάνεια στο στόμα του. Τα δόντια αυτά είναι 555 στον αριθμό. Η Karly Cohen -υποψήφια διδάκτορας βιολογίας στο University of Washington- και η Emily Carr θέλησαν να μελετήσουν το φαινόμενο. Άρα το ερεύνησαν. Όπως είπαν οι γιατροί, τα δόντια ενός οργανισμού αποκαλύπτουν πώς και τι τρώει και σε πολλές περιπτώσεις, επειδή απολιθώνονται καλά, είναι η μόνη καταγραφή ύπαρξης ειδών.

Οι Αμερικανίδες επιστήμονες θέλησαν να υπολογίσουν πόσα δόντια χάνει το lingcod, που έχει διπλές σιαγόνες.

Για να γίνουμε κατανοητοί (ως προς το ενδιαφέρον των ερευνητών), οφείλουμε να πούμε κάποια βασικά πράγματα. Όπως; Οι άνθρωποι έχουμε κοπτήρες, γομφίους και κυνόδοντες. Τα συγκεκριμένα ψάρια έχουν μικροσκοπικά και πολύ αιχμηρά δόντια στα σαγόνια και τον ουρανίσκο. Πίσω από το βασικό σετ σιαγόνων βρίσκεται δεύτερο -βοηθητικό. Τα ψάρια χρησιμοποιούν αυτές τις φαρυγγικές σιαγόνες για να μασούν τις τροφές τους, όπως κάνουμε με τους γομφίους.

Μελετήθηκαν 20 lingcods, με τις επιστήμονες να μην μπορούν να καταλάβουν εύκολα τις απώλειες, αφού το μέγεθος των δοντιών είναι μικροσκοπικό. Έριξαν στη δεξαμενή -του ερευνητικού κέντρου του University of Washington όπου συγκέντρωσαν τα ψάρια- αραιή κόκκινη χρωστική ουσία που έκανε κόκκινα τα δόντια που έπεφταν  κόκκινη μπογιά και ως εκ τούτου, κάθε δόντι που έφτανε εκεί γινόταν κόκκινο. Ακολούθως, μετέφεραν τα ψάρια σε άλλη δεξαμενή, στην οποία είχαν ρίξει φθορίζουσα πράσινη βαφή. Μέτρησαν περισσότερα από 10.000 δόντια, με κάθε lingcod να χάνει 20 τη μέρα.

“Έπρεπε να δουλεύω σε ένα σκοτεινό δωμάτιο και να αναζητώ δόντια, με ένα μικροσκόπιο. Η Karly μου είπε πως με έκλεισε σε μια ντουλάπα και βγήκα από αυτή με μια έρευνα”, δήλωσε η Emily Carr, η οποία μελέτησε κάθε οδοντωτό οστό στο μικροσκόπιο. Διαπιστώθηκε πως η ποσότητα της τροφής δεν είχε σχέση με τον τρόπο που αντικαθιστώνται τα δόντια -με την ‘αποκατάσταση’ να γίνεται αμέσως. “Ακόμα δεν ξέρουμε τι βοηθά στην αντικατάσταση” κατέληξαν οι επιστήμονες. Άρα θα χρειαστεί επιπλέον μελέτη.

Πηγή: News247.gr

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X