Νέα

  • ΣΤΙΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο υπόσχεται 43 εκατ. δολάρια για την διάσωση των νησιών Γκαλαπάγκος

Ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο ανακοίνωσε ότι δεσμεύεται για τη διάθεση 43 εκατ. δολ. για την πραγματοποίηση εκτεταμένων έργων διάσωσης των νησιών Γκαλαπάγκος προσφέροντας τη διαχείριση των λογαριασμών του στα social media σε έναν κτηνίατρο άγριας ζωής και μία ειδικό για την αποκατάσταση των νησιών.

Η κίνηση αυτή αποτελεί μία πρωτοβουλία της Re: wild, μια οργάνωση που ιδρύθηκε φέτος από μια ομάδα διάσημων επιστημόνων και τον Ντι Κάπριο, τη Διεύθυνση Εθνικού Πάρκου των Γκαλαπάγκος, το Island Conservation και τις τοπικές κοινότητες, και στοχεύει στην αναδόμηση των Νήσων Γκαλαπάγκος, καθώς και όλων των νησιών του αρχιπελάγους.

«Ως μέρος της πρώτης μας επιχείρησης, η Re: wild υποστηρίζει τους @parquegalapagos και @IslandConservation με δέσμευση 43 εκατομμυρίων δολαρίων για να βοηθήσει στην αναδόμηση των Γκαλαπάγκος» ενημερώνει σχετικά σε ανάρτησή του στο Instagram.

Η δέσμευση ύψους 43 εκατομμυρίων δολαρίων θα χρηματοδοτήσει έργα, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών για την αποκατάσταση του νησιού Floreana, που φιλοξενεί 54 απειλούμενα είδη. Επίσης, θα ασχοληθεί με την επαναφορά 13 τοπικών εξαφανισμένων ειδών, συμπεριλαμβανομένου του κοτσιφιού Floreana – το πρώτο του είδους που περιέγραψε ο Δαρβίνος.

Τα χρήματα θα διατεθούν επίσης για ένα πρόγραμμα αναπαραγωγής σε αιχμαλωσία και άλλες δραστηριότητες για τα ροζ ιγκουάνα και για την ενίσχυση μέτρων, προκειμένου να προστατευθούν οι θαλάσσιοι πόροι των Γκαλάπαγκος από τον ανθρώπινο αντίκτυπο του οικοτουρισμού.


«Όταν ταξίδεψα στα Νησιά Γκαλάπαγκος, συνάντησα την Paula Castaño και άλλους περιβαλλοντικούς ήρωες του Εκουαδόρ, οι οποίο εργαζόταν καθημερινά για να σώσουν ένα από τα πιο αναντικατάστατα μέρη στον πλανήτη

»Σε όλο τον κόσμο, η άγρια ​​φύση μειώνεται. Υποβαθμίσαμε τα τρία τέταρτα των άγριων βιοτόπων και ωθήσαμε περισσότερα από 1 εκατομμύριο είδη στο χείλος της εξαφάνισης. Περισσότερες από τις μισές άγριες περιοχές της Γης θα μπορούσαν να εξαφανιστούν τις επόμενες δεκαετίες αν δεν ενεργήσουμε αποφασιστικά.

»Οι περιβαλλοντικοί ήρωες που χρειάζεται ο πλανήτης είναι ήδη εδώ. Τώρα όλοι πρέπει να ανταποκριθούμε στην πρόκληση και να συμμετάσχουμε» είπε χαρακτηριστικά.

Η Paula A. Castaño, η οποία θα αναλάβει τους λογαριασμούς Instagram και Twitter του Ντι Κάπριο για να προωθήσει τις κρίσιμες παρεμβάσεις, που απαιτούνται για την αναδόμηση της περιοχής είπε πως «Ο χρόνος τελειώνει για πολλά είδη, ειδικά σε νησιά όπου οι μικροί πληθυσμοί τους είναι ευάλωτοι και απειλούνται.

»Χρειαζόμαστε καταλυτικές επενδύσεις όπως αυτές που ανακοινώθηκαν σήμερα για να επαναλάβουμε τις επιτυχίες μας στα Γκαλαπάγκος και σε άλλες περιοχές».

Η Castaño, η οποία εργάζεται ως ειδικός για την αποκατάσταση νησιών τα τελευταία 8 χρόνια, πιστεύει ότι εάν οι άνθρωποι μπορούν να συνυπάρξουν με τη φύση, τα οικοσυστήματα μπορούν να ξαναχτιστούν με επιτυχία.

«Έως το 97% της χερσαίας έκτασης των Νήσων Γκαλάπαγκος υπάγεται σε εθνικό πάρκο. Δεν προσπαθούμε να βγάλουμε τους ανθρώπους από την εικόνα. Προσπαθούμε όλοι να συνεργαστούμε για να ξαναχτίσουμε αυτά τα οικοσυστήματα και να υποστηρίξουμε επίσης την κοινότητα. Θέλουν να μπορούν να συνεχίσουν να ευδοκιμούν μαζί με τη φύση.

»Για παράδειγμα, στη Floreana, εάν πάτε στην παραλία, μπορείτε να δείτε θαλάσσια λιοντάρια κάπου στις γωνίες, ακριβώς δίπλα σας. Δεν έχουν αυτόν τον φόβο για τους ανθρώπους γιατί συνεργαζόμαστε.»

Υπενθύμισε δε, και τις επιτυχημένες ανακατασκευές από το παρελθόν. Το 2012, απομακρύνθηκαν τα επεμβατικά τρωκτικά από το Pinzón στο εθνικό πάρκο του νησιού, με τη βοήθεια του Island Conservation για να ωφεληθεί η γιγαντιαία χελώνα της περιοχής. Αποτέλεσμα αυτού ήταν να ανακαλυφθούν νεοσσοί το 2014.

Ο Marcelo Mata Guerrero, υπουργός Περιβάλλοντος και Υδάτων του Εκουαδόρ πρόσθεσε από την πλευρά του πως αυτά τα είδη συνεργασιών που αξιοποιούν τεχνικές, κοινωνικές και οικονομικές καινοτομίες, είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται όλος ο κόσμος για να αποκαταστήσει την υγεία του πλανήτη.

«Με τον Ισημερινό, ως μία από τις 17 χώρες με τις περισσότερες βιοποικιλότητες στον πλανήτη, έχουμε την ευκαιρία να δείξουμε πώς είναι ένα πραγματικά αποτελεσματικό μοντέλο για την προστασία και την αποκατάσταση των άγριων βιοτόπων μας – του ανοσοποιητικού συστήματος του πλανήτη μας, προστατεύοντας όλη τη ζωή στη Γη. Μεταξύ αυτών προστατεύουμε τους ανθρώπους, φροντίζουμε για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής αλλά και των αναδυόμενων ασθενειών»

Ο Ντι Κάπριο, υπέρμαχος από χρόνια των περιβαλλοντικών ζητημάτων, έχει προσφέρει περισσότερα από 100 εκατομμύρια δολάρια σε επιχορηγήσεις για διάφορα προγράμματα και έργα. Έχει επίσης επαινέσει την νεαρή Σουηδή ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ, αποκαλώντας την ως «ηγέτη της εποχής μας» και μίλησε στα Ηνωμένα Έθνη για τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής το 2014.

Πηγή: Guardian

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X