Νέα

  • ΟΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΓΑΛΑΖΙΟΥ

Ο καθηγητής που ζει κάτω από τον ωκεανό εδώ και δυόμιση μήνες

Διαμένει σε ένα καταφύγιο για δύτες στο Florida Keys και το δεύτερο Σαββατοκύριακο του Μαίου, ο καθηγητής πανεπιστημίου Τζόζεφ Ντιτούρι,  έσπασε το ρεκόρ για τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής κάτω από το νερό χωρίς αποσυμπίεση.

Η 74η μέρα του Ντικούρι που κατοικεί στο Jules’ Undersea Lodge, το οποίο  βρίσκεται στον πυθμένα μιας λιμνοθάλασσας βάθους 30 ποδιών στο Key Largo, δεν ήταν πολύ διαφορετική από τις προηγούμενες μέρες του εκεί από τότε που μετακόμισε.

Όλο αυτό το διάστημα, ο καθηγητής, ο οποίος ακούει και το ψευδώνυμο «Dr. Deep Sea», έτρωγε ένα πλούσιο σε πρωτεΐνες γεύμα με αυγά και σολομό που παρασκευάστηκε με φούρνο μικροκυμάτων, ασκήθηκε με ζώνες αντίστασης, έκανε τα καθημερινές κάμψεις και έπεφτε για ύπνο. Σε αντίθεση με ένα υποβρύχιο, το καταφύγιο δεν χρησιμοποιεί τεχνολογία για να ρυθμίσει την αυξημένη υποβρύχια πίεση.

Το προηγούμενο ρεκόρ των 73 ημερών, δύο ωρών και 34 λεπτών σημειώθηκε από δύο καθηγητές του Τενεσί — τον Μπρούς Καντρέλ και την Τζέσικα Φέιν — στην ίδια τοποθεσία το 2014.

Αλλά ο Ντιτούρι  δεν συμβιβάζεται μόνο με την κατάκτηση του ρεκόρ και δηλώνει ότι  δεν ξαναβγαίνει στην επιφάνεια, μέχρι τις 9 Ιουνίου, όταν δηλαδή θα έχει συμπληρώσει τις 100 ημέρες και ολοκληρώσει μια υποβρύχια αποστολή που ονομάζεται Project Neptune 100.

Η αποστολή συνδυάζει ιατρική και ωκεάνια έρευνα, μαζί με εκπαιδευτική προσέγγιση και οργανώθηκε από το Marine Resources Development Foundation, ιδιοκτήτη του οικοτόπου.

«Το ρεκόρ είναι ένα μικρό χτύπημα και το εκτιμώ πραγματικά», είπε ο Ντιτούρι, εκπαιδευτικός στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα, που είναι κάτοχος διδακτορικού στη βιοϊατρική μηχανική και είναι συνταξιούχος αξιωματικός του Ναυτικού των ΗΠΑ. «Είναι τιμή μου που το έχω, αλλά έχουμε ακόμα περισσότερη επιστήμη να κάνουμε».

Η έρευνά του περιλαμβάνει καθημερινά πειράματα στη φυσιολογία, για να παρακολουθεί πώς αντιδρά το ανθρώπινο σώμα στη μακροχρόνια έκθεση σε ακραίες πιέσεις.

«Η ιδέα εδώ είναι να εποικίσουμε τους ωκεανούς του κόσμου, να τους φροντίσουμε ζώντας σε αυτούς και φέροντάς τους πραγματικά καλά», τόνισε ο Ντιτούρι

Το τμήμα προβολής της αποστολής του θηγητή περιλαμβάνει τη διεξαγωγή διαδικτυακών μαθημάτων και τη μετάδοση συνεντεύξεων από το ψηφιακό του στούντιο κάτω από τη θάλασσα. Τις τελευταίες 74 ημέρες, έχει προσεγγίσει πάνω από 2.500 φοιτητές μέσω διαδικτυακών μαθημάτων στη θαλάσσια επιστήμη και πολλά άλλα με τα τακτικά του μαθήματα βιοϊατρικής μηχανικής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα.

Ενώ λέει ότι του αρέσει να ζει κάτω από τον ωκεανό, υπάρχει ένα πράγμα που του λείπει πραγματικά και αυτό είναι ο ήλιος.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X