Νέα

  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

Ονομάζεται Tungsten Explorer και το φιλοξενεί η Λάρνακα

Έφτασε από τον Λίβανο και βρίσκεται σταθμευμένο στο αγκυροβόλιο του λιμανιού Λάρνακας. Πρόκειται για το γεωτρύπανο Tungsten Explorer, το οποίο θα πραγματοποιούσε τον περασμένο Απρίλιο την πρώτη από σειρά -μέχρι και έξι- γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ για λογαριασμό των Total-Eni, οι οποίες και αναβλήθηκαν για το 2021.

Το γεωτρύπανο, σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας ο Φιλελεύθερος, επρόκειτο να αναχωρήσει από τον Λίβανο απευθείας για το Τρινιντάντ για πραγματοποίηση γεώτρησης, μετά την αναβολή των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ωστόσο, βρίσκονται σε εξέλιξη επαφές μεταξύ των Total-Eni και της ιδιοκτήτριας εταιρείας του γεωτρύπανου, ώστε αυτό να μείνει για μερικούς μήνες στην Κύπρο και να ξεκινήσει τις ανακληθείσες γεωτρήσεις το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Η ιδιοκτήτρια εταιρεία δεν είναι αρνητική σε αυτό το ενδεχόμενο, αφού η παραμονή του Tungsten Explorer θα της εξοικονομήσει αρκετά εκατομμύρια δολάρια που κοστίζει η μετακίνηση του γεωτρύπανου από τη Μεσόγειο στο Τρινιντάντ. Ζητήθηκε χρόνος ώστε να διαπιστωθεί αν μπορεί άλλο γεωτρύπανο της ίδιας εταιρείας με τεχνικές προδιαγραφές όπως αυτές του Tungsten Explorer να πραγματοποιήσει τη γεώτρηση στο Τρινιντάντ.

Παράλληλα, η παραμονή και χρήση του Tungsten Explorer για τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, σημαίνει εξοικονόμηση χρόνου και χρήματος και για τις Total-Eni, αφού δεν θα χρειαστεί να προχωρήσουν σε τροποποιήσεις του σχεδιασμού των γεωτρήσεων που θα απαιτούνταν αν αυτές γίνονταν από άλλο γεωτρύπανο. Έτσι, είτε προσωρινά, είτε για μερικούς μήνες, το γεωτρύπανο Tungsten Explorer θα παραμείνει στο αγκυροβόλιο Λάρνακας.

Πηγη: Φιλελεύθερος

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X