Την ενεργή συμμετοχή όλων με δράσεις που αποσκοπούν στην προστασία του ευαίσθητου θαλάσσιου οικοσυστήματος μας, ζητεί ο Πρόεδρος της επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντοςκαι Εξοικονόμησης Ενέργειας της Medochemie, Δρ Χριστάκης Σεργίδης. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο enalios.com.cy υποδεικνύει την ανάγκη πλέον να δοθούν κίνητρα προς την κατεύθυνση της ανακύκλωσης.
Πόσο σημαντική είναι η δημιουργία κουλτούρας με κατεύθυνση την ανακύκλωση και την προστασία των ωκεανών;
Επειδή οι ωκεανοί μας άρχισαν να “πνίγονται” από πλαστικά, θα πρέπει να εμποδίσουμε την είσοδο τους στο νερό. Αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί χωρίς κόπο, με την αλλαγή νοοτροπίας και κουλτούρας. Το πρόβλημα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε είναι η σωστή διαχείριση των πλαστικών μετά την χρήση τους, και η ανακύκλωση τους ίσως να είναι η καλύτερη λύση. Το μέγεθος της καταστροφής καταδεικνύει και το γεγονός ότι από 27 εκατομμύρια τόνους πλαστικών απορριμμάτων που παράγονται κάθε χρόνο από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μόνο το 30% ανακυκλώνεται. Μάλιστα αν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα, τότε μέχρι το 2050 οι ωκεανοί θα περιέχουν περισσότερα πλαστικά παρά ψάρια. Πρόκειται για μια πλανητική κρίση, αφού στην ουσία καταστρέφουμε το οικοσύστημα των ωκεανών μας.
Πιστεύω λοιπόν, ότι θα πρέπει να ληφθούν άμεσα δραστικά μέτρα για να αλλάξουμε την κουλτούρα που επικρατεί σήμερα, να πετάμε δηλαδή τα πλαστικά μετά την πρώτη τους χρήση. Τα πλαστικά χρειάζονται καλύτερη χρήση, δηλαδή να γίνεται επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση τους.
– Στην Κύπρο σε τι υστερούμε και που το αποδίδετε; Παρατηρούμε αρκετούς να εγκαταλείπουν με ευκολία τα σκουπίδια τους στις παραλίες.
Πιστεύω ότι θα πρέπει πρώτιστα να βελτιώσουμε της οικολογική συνείδηση των Κυπρίων. Αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί με διάφορους τρόπους, μεταξύ των οποίων και οι ακόλουθοι:
- Θα πρέπει να δημιουργηθεί περιβαλλοντική συνείδηση και κουλτούρα στα μικρά παιδία με την εφαρμογή κατάλληλης εκπαίδευσης τους από τα νηπιαγωγεία.
- Να γίνεται συστηματική εκπαίδευση / διαφώτιση για την ενίσχυση της ευαισθητοποίησης του κοινού σε οικολογικά / περιβαλλοντικά θέματα, μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης και κατάλληλων ιστοσελίδων.
- Να δοθούν κάποια κίνητρα στο κοινό στα θέματα της ανακύκλωσης. Παραδείγματος χάριν για κάποιον αριθμό πλαστικών φιαλών που θα ανακυκλώνει να λαμβάνει μία απόδειξη για δωρεάν στάθμευση.
– Τι ζημιά επιφέρουν τα πλαστικά στη θάλασσα; Και πως αυτή η ζημιά μετακυλύεται στην ανθρώπινη υγεία;
Χιλιάδες θαλάσσια ζώα βρίσκουν τραγικό θάνατο κάθε χρόνο από την ρύπανση των ωκεανών μας. Τα δικά μας σκουπίδια που αφήνουμε απερίσκεπτα στις παραλίες, είναι ίσως και τα πιο καταστροφικά για το περιβάλλον, λόγω της μεγάλης χρονικής διάρκειας, για αποσύνθεση τους στη φύση. Για παράδειγμα, τα πλαστικά έχουν χρόνο αποσύνθεσης 20-1000 χρόνια και αποτελούν το σημαντικότερο μέρος των σκουπιδιών που είναι σκορπισμένα στις παραλίες. Τα πλαστικά αυτά αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για τα θαλάσσια ζώα, που τα εκλαμβάνουν σαν τροφή. Τα πλαστικά που καταναλώνουν τα διάφορα ψάρια και θαλάσσια είδη μέσω της τροφικής αλυσίδας καταλήγουν στον ανθρώπινο οργανισμό με σοβαρούς κινδύνους για την υγεία μας.
Επιπλέον η ρύπανση των θαλασσών από πλαστικά οδηγεί στην καταστροφή των μικροοργανισμών, που παράγουν περισσότερο από 10% του οξυγόνου που αναπνέουμε.
– Εκτός από τις δράσεις εταιρειών και οργανισμών που η πολιτική τους στοχεύει στην προστασία του οικοσυστήματος, τι θα συμβουλεύατε τον καθένα να πράξει ξεχωριστά;
Εδώ θα πρέπει να είμαστε ρητοί και λακωνικοί. Με απλά λόγια θα πρέπει ο καθένας από εμάς να εντάξει την ανακύκλωση στην καθημερινότητα του.
– Είναι τα ανακυκλώψαρα της Medochemie ένα παράδειγμα προς μίμηση; Και ποιες οι επόμενες δράσεις;
Βεβαίως και θέλουμε να δημιουργήσουμε μια νοοτροπία και κουλτούρα στο κοινό, ώστε να γίνεται η σωστή διαλογή των ανακυκλώσιμων υλικών στην πηγή τους. Δηλαδή τα πλαστικά να καταλήγουν στο Ανακυκλώψαρο, ενώ τα άλλα ανακυκλώσιμα υλικά να καταλήγουν κατά είδος, στους καθορισμένους κάδους / δοχεία ανακύκλωσης.
Εμείς από την πλευρά μας, θα συνεχίσουμε την εγκατάσταση νέων καινοτόμων έργων ανακύκλωσης και σε άλλες παραλίες της Κύπρου, σε συνεργασία πάντοτε με τις τοπικές Αρχές και τους αρμόδιους φορείς.
Επιπρόσθετα, σε μία προσπάθεια να ενεργοποιήσουμε το κοινό στην κατεύθυνση της ομαδικής και από κοινού συμμετοχής του στην αντιμετώπιση της ρύπανσης των θαλασσών μας και του περιβάλλοντος γενικότερα, έχουμε δημιουργήσει μια πλατφόρμα καινοτομίας που θα ενεργοποιηθεί σύντομα. Σε αυτή την πλατφόρμα το κοινό θα έχει τη δυνατότητα υποβολής καινοτόμων ιδεών για την προστασία του περιβάλλοντος. Καινοτομία δεν σημαίνει κατά ανάγκη την ανακάλυψη κάτι καινούριου αλλά τη βελτίωση ενός προϊόντος ή διαδικασίας ώστε να γίνει ακόμα καλύτερη. Οι ιδέες θα αξιολογούνται από ειδική επιτροπή και οι καλύτερες θα βραβεύονται, ενώ για όσες υπάρχει δυνατότητα, θα εφαρμόζονται.
Ας έχουμε λοιπόν πάντα κατά νου, ότι στο διαστημόπλοιο Γη δεν υπάρχουν επιβάτες, αλλά είμαστε όλοι πλήρωμα.
Επομένως απαιτείται από όλους μας ενεργή συμμετοχή σε δράσεις που αποβλέπουν στην προστασία του περιβάλλοντος και του ευαίσθητου θαλάσσιου οικοσύστημα μας.