Νέα

  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

Οι ξενοδόχοι της Αμμοχώστου, στην α΄ γραμμή της μείωσης χρήσης πλαστικών

Όλοι μπορούμε να συμβάλουμε στη μείωση της κατανάλωσης των πλαστικών μιας χρήσης στην Κύπρο ήταν το μήνυμα που έστειλαν οι συμμετέχοντες στο διαδικτυακό συνέδριο του Έργου “Keep our Sand and Sea Plastic Free” που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2021.

Στο συγκεκριμένο εργαστήρι παρουσιάστηκαν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο ξενοδοχειακός τομέας στη μείωση της κατανάλωσης των πλαστικών μιας χρήσης, αλλά και απλές πρακτικές που μπορεί να εφαρμόσει το κάθε ξενοδοχείο για την μείωση τους. Το εργαστήρι τελούσε υπό την στήριξη του Υφυπουργείο Τουρισμού, ΠΑΣΥΞΕ Αμμοχώστου και ΠΑΣΥΔΙΞΕ.

Συμμετείχαν πέραν των 40 ξενοδοχείων και εκπρόσωποι του Υφυπουργείου Τουρισμού, του ΠΑΣΥΞΕ, του ΠΑΣΥΔΙΞΕ, της Επιτρόπου Περιβάλλοντος, του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και από άλλα οργανωμένα σύνολα.

Το εργαστήρι σχεδιάστηκε για να στηρίξει τα ξενοδοχεία, ώστε να έχουν μια πιο ομαλή μετάβαση στη σταδιακή μείωση της κατανάλωσης των πλαστικών μιας χρήσης, που ξεκινά από τις 3 Ιουλίου 2021 και στη χώρα μας. Το εργαστήρι απευθύνθηκε σε όλα τα ξενοδοχεία της επαρχίας Αμμοχώστου, περιοχή όπου υλοποιούνται οι δράσεις του Έργου “Keep our Sand and Sea Plastic Free” και εκπρόσωπος του Travel Without Plastic είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει λύσεις που εφαρμόζονται σε διάφορες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Κύπρο, και πέραν από την προστασία του περιβάλλοντος, συμβάλουν στο να έχουν και οικονομικά οφέλη τα ξενοδοχεία, αλλά και να βελτιώσουν την ικανοποίηση των πελατών τους, προβάλλοντας μια πιο φιλοπεριβαλλοντική πολιτική.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι πλέον μεγάλη μερίδα επισκεπτών παραπονιούνται στο διαδίκτυο για την υπερβολική χρήση πλαστικού από τις ξενοδοχειακές μονάδες.

Όπως ανέφερε η Jo Hendrickx από το Travel Without Plastic: «Τα ξενοδοχεία που επιτυγχάνουν μείωση του πλαστικού μιας χρήσης έχουν πολλά κοινά, ίσως το πιο σημαντικό να είναι το σαφές όραμα τους για το τι θέλουν να πετύχουν και το ότι ενθαρρύνουν το προσωπικό τους, αλλά και τους επισκέπτες τους να αναλάβουν δράση και να είναι μέρος της λύσης».

Από την πλευρά των ξενοδοχείων ο Νίκος Κλέφτης από το Louis Althea Beach Hotel ανέφερε ότι «το εργαστήρι ήταν πολύ εποικοδομητικό και πρόσφερε στους εργαζόμενους στο τομέα πληθώρα πρακτικών παραδειγμάτων που μπορούν να εφαρμοστούν σε κάθε ξενοδοχείο. Τώρα εναπόκειται στον καθένα από εμάς να  ξανασκεφτεί τις επιλογές του και τις δράσεις του».

Η Έλλη Παπαπέτρου από το Altantica Sancta Napa δήλωσε ότι «Είναι εκπληκτικό πόσο μεγάλος αριθμός ξενοδοχείων παρακολούθησε αυτή την πρωτοβουλία. Ας προσφέρουμε στην ομάδα μας την κατάλληλη εκπαίδευση και τα εφόδια να κατανοήσουν τα οφέλη από αυτή τη διαδικασία. Με πρωτοπόρες ιδέες και συνέπεια μπορούμε όλοι να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα για την μείωση της κατανάλωσης των πλαστικών μιας χρήσης».

Το Έργο Keep our Sand and Sea Plastic Free είναι μια πρωτοβουλία του TUI Care Foundation, σε συνεργασία με το Travel Foundation και το Κυπριακό Σύνδεσμο Αειφόρου Τουρισμού (CSTI) και στοχεύει στη μείωση της κατανάλωσης πλαστικών μιας χρήσης στην τουριστική βιομηχανία της επαρχίας Αμμοχώστου.

Το Travel Foundation είναι μια φιλανθρωπική οργάνωση που συνεργάζεται με κορυφαίους τουριστικούς οργανισμούς για να βελτιώσει τις επιπτώσεις του τουρισμού και να διαμορφώσει ένα θετικό μέλλον στους προορισμούς που συνεργάζεται. Από την ίδρυση του το 2003, έχει εργαστεί σε 26 δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς ανά τον κόσμο. Τα κεντρικά του γραφεία είναι στο Ηνωμένο Βασίλειο και έχει ένα δίκτυο με συντονιστές έργων σε όλο τον κόσμο. Το Travel Foundation εργάζεται στην Κύπρο, με συνεργάτη το  Κυπριακό Σύνδεσμο Αειφόρου Τουρισμού (CSTI), από το 2006, σε έργα όπως τα Ελάχιστα Πρότυπα Αειφορίας για τα Ξενοδοχεία, το Κυπριακό Πρόγευμα και την μείωση του πλαστικού στην τουριστική βιομηχανία.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X