Νέα

  • ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Οι καρχαρίες ταύροι μπορούν να αναπτύξουν «φιλίες» μεταξύ τους, σύμφωνα με νέα μελέτη

Έχει μήκος 3,5 μέτρα, ζυγίζει πάνω από 200 κιλά και είναι ένας κορυφαίος θηρευτής. Αλλά ακόμη και αυτός ο κορυφαίος θηρευτής, όπως είναι ο καρχαρίας ταύρος χρειάζεται «φίλους».

Σύμφωνα με νέα έρευνα, οι καρχαρίες ταύροι μπορεί να είναι ικανοί να κάνουν φίλους.

Μια πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη από τα Φίτζι δείχνει ότι οι καρχαρίες ταύροι αναπτύσσουν συντροφιές. Μερικοί μάλιστα δείχνουν προτιμήσεις σε συγκεκριμένους καρχαρίες αλλά αποφεύγουν άλλους.

Οι ερευνητές μελέτησαν δεδομένα που συγκέντρωσαν έπειτα από περισσότερες από 3.000 καταδύσεις στο Shark Reef Marine Reserve (SRMR) στα νησιά Φίτζι, έναν από τους πιο περιζήτητους προορισμούς καταδύσεων στον κόσμο.

Οι καταδύσεις διήρκεσαν 13 χρόνια και σημείωσαν τη συμπεριφορά 91 μεμονωμένων καρχαριών ταύρων, που διακρίνονται από εξωτερικά χαρακτηριστικά, όπως οι ουλές και τα παραμορφωμένα πτερύγια.

Χρησιμοποιώντας μια σειρά από στατιστικές προσεγγίσεις, οι ερευνητές αναζήτησαν πρότυπα σχέσεων μεταξύ καρχαριών, που θα μπορούσαν να εξηγηθούν από άλλους παράγοντες εκτός της τύχης. Και πράγματι, οι επιστήμονες βρήκαν σαφή στοιχεία για μακροχρόνιες σχέσεις.

«Μερικοί καρχαρίες ταύροι φαίνεται να προτιμούν μακροχρόνιους συντρόφους και να αποφεύγουν άλλους», δήλωσε ο Δρ Juerg Brunnschweiler, ανεξάρτητος ερευνητής καρχαριών από την Ελβετία, που σχεδίασε τη μελέτη.

«Η εργασία στο μεγάλο σύνολο δεδομένων, που συγκεντρώσαμε από τα Φίτζι ήταν πραγματικά συναρπαστική και επιστημονικά σημαντική, δεδομένου ότι υπάρχει ένα μεγάλο κενό έρευνας σχετικά με την κοινωνική συμπεριφορά των καρχαριών ταύρων», πρόσθεσε ο Δρ Thibaut Bouveroux, μεταδιδακτορικός ερευνητής από το Dauphin Island Sea Lab στις Ηνωμένες Πολιτείες και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Ο Bouveroux συνήθως διερευνά πώς και γιατί τα θαλάσσια θηλαστικά δημιουργούν κοινωνικούς δεσμούς. Για αυτήν τη μελέτη, χρησιμοποίησε τις δεξιότητες ανάλυσης για τις κοινωνικές δομές και τις εφάρμοσε στους καρχαρίες ταύρους των Φίτζι.

«Η διαθέσιμη μακροπρόθεσμη συλλογή δεδομένων μάς έδωσε μια πραγματική ευκαιρία να κατανοήσουμε καλύτερα εάν οι καρχαρίες ταύροι είναι σε θέση να αναπτύξουν κοινωνικούς δεσμούς σε μια παρεχόμενη τοποθεσία και πώς επηρεάστηκαν αυτές με την πάροδο του χρόνου», είπε.

Η προστατευόμενη περιοχή στα ανοικτά των ακτών του μεγαλύτερου νησιού των Φίτζι, το Viti Levu, φιλοξενεί οκτώ καρχαρίες ταύρους και εκατοντάδες είδη ψαριών. Οι καρχαρίες ταύροι, μεγάλα και περίεργα ζώα που έχουν μήκος έως 3,5 μέτρα, είναι ένα από τα κύρια αξιοθέατα.

Τα δεδομένα από τις 3.000 καταδύσεις καταγράφηκαν από το Beqa Adventure Divers, ένα κέντρο καταδύσεων με γνώμονα τη διατήρηση, που λειτουργεί στο νησί του Νότιου Ειρηνικού από το 2003.

«Το Beqa Adventure Divers διατηρεί μια βάση δεδομένων για όλα τα είδη καρχαριών. Δεδομένα συμπεριφοράς και πολλές άλλες παραμέτρους από κάθε κατάδυση. Είναι μια πλούσια πηγή όλων των ειδών πληροφοριών», δήλωσε ο Brunnschweiler.

Ωστόσο, το γεγονός ότι τα δεδομένα συλλέχθηκαν σε καταδύσεις «δολώματα», όπου δηλαδή, οι εταιρείες κατάδυσης τοποθετούν τροφή στον ωκεανό για να προσελκύσουν καρχαρίες στην τοποθεσία κατάδυσης, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη κατά την ανάλυση των αποτελεσμάτων, προειδοποίησαν οι ερευνητές.

«Η παρουσία του καρχαρία ταύρου στο SRMR (Fiji’s Shark Reef Marine Reserve) καθοδηγείται από τη χωρική συσσώρευση, που προκαλεί η σίτιση, οπότε πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί κατά την ερμηνεία των αποτελεσμάτων μας», δήλωσε ο Brunnschweiler.

Ασαφές παραμένει ωστόσο, αν οι καρχαρίες εμφανίζονται μαζί επειδή «αρέσει» ο ένας τον άλλον, ή επειδή τυχαίνει να ζουν στην περιοχή ή ακόμα και να μοιράζονται κοινά χαρακτηριστικά, όπως η τόλμη και η περιέργεια.

«Για παράδειγμα, εάν έχουμε δύο καρχαρίες, που είναι αντικείμενο παρατήρησης μαζί στο SRMR περισσότερο ή λιγότερο τακτικά, και εάν εμφανίζονται επίσης σε άλλον τόπο με την ίδια ή παρόμοια συχνότητα από ό, τι στο SRMR, τότε αυτό θα έκανε τα αποτελέσματά μας πολύ πιο ισχυρά. Κάτι τέτοιο θα έδειχνε ότι υπάρχει πράγματι κάποιο επίπεδο κοινωνικότητας σε αυτό το είδος» δήλωσε ο Brunnschweiler.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι η μελέτη παρέχει μια σταθερή αφετηρία για μελλοντικές εργασίες. Σχεδιάζει δε, να αξιοποιήσει αυτή τη γνώση με πρόσθετες αναλύσεις.

«Οι μελλοντικές μελέτες θα πρέπει να προσδιορίσουν τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας των μεμονωμένων καρχαριών, να καθορίσουν πώς συγκεκριμένα χαρακτηριστικά μπορούν να επηρεάσουν το σχηματισμό της ομάδας, να δημιουργήσουν μια ιεραρχία για να καθορίσουν τις θέσεις κατάταξης και στη συνέχεια να εξετάσουν τη σταθερότητα αυτής της κατάταξης με την πάροδο του χρόνου» όπως διευκρίνισε.

Και οι δύο ερευνητές προειδοποίησαν για ενδεχόμενη υπέρμετρη ερμηνεία των δεδομένων τους.

«Οι καρχαρίες ταύροι δεν μπορούν να θεωρηθούν κοινωνικά είδη όπως τα θαλάσσια θηλαστικά ή άλλα χερσαία είδη, όπως είναι οι ελέφαντες ή οι χιμπατζήδες. Ωστόσο, φαίνεται ότι ορισμένοι είναι σε θέση να αναπτύξουν προτιμώμενες συνυπάρξεις ή συγγένειες (και αποφυγές) με ορισμένους άλλους του είδους», δήλωσε ο Bouveroux.

Και ενώ οι καρχαρίες ταύροι δημιουργούν σχέσεις, ο Brunnschweiler διευκρινίζει ότι δεν εγκρίνει τον όρο «φιλίες» που χρησιμοποιείται σε σχέση με τους καρχαρίες.

«Η φιλία είναι μια σχέση αμοιβαίας αγάπης μεταξύ των ανθρώπων. Όχι των ζώων. Θα ήταν ανθρωπόμορφο να μιλάμε εδώ για φιλίες» ξεκαθάρισε.

Πηγή: Guardian

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X