Νέα

  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

Οι ΗΠΑ κερδίζουν τον δεύτερο γύρο στη μάχη του δικαστηρίου για το ρωσικό γιοτ Amadea

Οι ΗΠΑ κέρδισαν την έφεση της δικαστικής αίτησης για την κατάσχεση του ρωσικού γιοτ Amadea στο λιμάνι Λαουτόκα, στα νησιά Φίτζι.

Το Amadea είναι ένα μηχανοκίνητο γιοτ 350 ποδιών που κατασκευάστηκε στη Γερμανία το 2016. Οι αρχές των ΗΠΑ πιστεύουν ότι ο πραγματικός ιδιοκτήτης του είναι ο Σουλεϊμάν Κερίμοφ, ένας δισεκατομμυριούχος με δεσμούς με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν. Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ τοποθέτησε τον Κερίμοφ στη λίστα κυρώσεων για τους Ειδικούς Υπηκόους (SDN) το 2018 και έκτοτε βρίσκεται στη μαύρη λίστα. Αν και δεν έγινε καμία ενέργεια κατά του γιοτ το, τη στιγμή της εισαγωγής του στο χρηματιστήριο, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αύξησε σημαντικά την πολιτική βούληση για επιβολή κυρώσεων κατά των περιουσιακών στοιχείων της ρωσικής ελίτ.

Όταν μπήκε στα ύδατα των Φίτζι στα μέσα Απριλίου, οι ΗΠΑ υπέβαλαν γρήγορα αίτημα για την κατάσχεσή του στα τοπικά δικαστήρια. Το Ανώτατο Δικαστήριο των Φίτζι αποφάσισε τελικά υπέρ του αμερικανικού αιτήματος και επέτρεψε την κατάσχεση του σκάφους, αν και άφησε χώρο στους εκπροσώπους του γιοτ να υποβάλουν αίτηση προσωρινής παραμονής στην απόφαση.

Οι δικηγόροι της εταιρείας χαρτοφυλακίου του πλοίου, Millemarin Investments, ισχυρίζονται ότι ανήκει στο πρώην στέλεχος της Rosneft, Eduard Khudainatov, ο οποίος δεν τιμωρείται. Η Millemarin άσκησε έφεση κατά της απόφασης του δικαστηρίου και έλαβε αναστολή, ενώ συνεχίζονταν οι ακροάσεις.

Την Παρασκευή, το Εφετείο των Φίτζι απέρριψε την υπόθεση Millemarin, δίνοντας μια μικρή νίκη στην κυβέρνηση των ΗΠΑ. Η υπόθεση θα οδηγηθεί ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου των Φίτζι, οπότε το δράμα της δικαστικής αίθουσας μπορεί να μην έχει ακόμη τελειώσει.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X