Το Τμήμα Τμήματος Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών εξέδωσε νέες ξεκάθαρες οδηγίες προς το κοινό για τη διάρκεια των θερινών διακοπών, ώστε να προστατευθούν οι παραλίες ωοτοκίας των θαλασσίων χελώνων στην Κύπρο.
Αυστηρά προτρέπεται το κοινό που επισκέπτεται την προστατευόμενη περιοχή Λάρας – Τοξεύτρας να τηρεί την ισχύουσα νομοθεσία και τους κανονισμούς και να επιδεικνύει την αρμόζουσα περιβαλλοντική συμπεριφορά, για την προστασία των θαλασσίων χελωνών.
Υπενθυμίζεται ότι εντός της προστατευόμενης περιοχής Λάρας – Τοξεύτρας από την 1η Ιουνίου μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου απαγορεύεται:
- Η τοποθέτηση ομπρελών, κρεβατιών, αντίσκηνων, τροχόσπιτων ή / και οποιωνδήποτε άλλων παραπηγμάτων,
- Η παραμονή πάνω στην παραλία και την παραλιακή περιοχή κατά τη νύχτα, αρχίζοντας μια ώρα πριν από τη δύση του ήλιου
- Το ψάρεμα με οποιονδήποτε τρόπο (δίκτυα, ψαροτούφεκο κ.λπ. εκτός με το καλάμι από ακτή)
Υπενθυμίζεται επίσης πως ολόχρονα απαγορεύεται:
- Η οδήγηση οποιουδήποτε οχήματος πάνω στις παραλίες.
- Το μάζεμα καβουριών από την παραλία τα οποία είναι προστατευόμενο είδος σε όλη την Κύπρο
- Η ρύπανση (πέταγμα σκουπιδιών)
- Το άναμμα φωτιάς (κάρβουνα κτλ)
Μέχρι 8,543 ευρώ το πρόστιμο
Η διέλευση ή η αγκυροβόληση σκάφους στην περιοχή απαγορεύεται από την 1η Μαΐου μέχρι και την 31η Οκτωβρίου. Οι κάτοχοι επαγγελματικής άδειας παράκτιας αλιείας μικρής κλίμακας εξαιρούνται της απαγόρευσης διέλευσης το Μάιο και τον Οκτώβριο εκάστου έτους.
Για τις εν λόγω παραβάσεις και τη μη συμμόρφωση με την ισχύουσα νομοθεσία, βάσει του περί Αλιείας Νόμου και Κανονισμών, η Διευθύντρια του ΤΑΘΕ δύναται να επιβάλει εξώδικη ρύθμιση μέχρι και 8543 ευρώ.
Όσοι επισκέπτονται την περιοχή της Λάρας – Τοξεύτρας, αλλά και τις υπόλοιπες παραλίες στις οποίες παρουσιάζεται φωλεοποίηση των θαλασσίων χελωνών όπως οι παραλίες στην περιοχή Πόλις-Γιαλιά του δικτύου Ν2000, προτρέπονται όπως ακολουθούν τα υπάρχοντα μονοπάτια και σκαλιά για να μην καταστρέφεται η βλάστηση στους αμμόλοφους. Επιπρόσθετα, όσοι σκάψουν στην άμμο παρακαλούνται όπως ισοπεδώσουν το συγκεκριμένο μέρος προτού αποχωρήσουν από την παραλία, για αποφυγή δημιουργίας τυχόν παγίδων για τα χελωνάκια που ξεκινούν για το μεγάλο τους ταξίδι στην ανοιχτή θάλασσα.
Στις παραλίες της Κύπρου αναπαράγονται δύο είδη θαλάσσιων χελωνών, η Πράσινη Χελώνα (Chelonia mydas) και η Καρέττα (Caretta caretta). Στην περιοχή της Μεσόγειου οι πράσινες χελώνες γεννούν σχεδόν αποκλειστικά στην Κύπρο και την Τουρκία, ενώ η Καρέττα γεννά και στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της Μεσογείου σε πιο μικρούς αριθμούς.
Είναι πολύ σημαντικό ο κόσμος να βρίσκεται σύμμαχος προς το έργο που επιτελεί το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών ως προς την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος. Η παρουσία τέτοιων ειδών προτεραιότητας όπως είναι οι δύο θαλάσσιες χελώνες, Caretta caretta και Chelonia mydas αποτελεί και απόδειξη της καλής οικολογικής κατάστασης του θαλασσίου περιβάλλοντός μας.