Νέα

  • “SEA” YOU

“Νature’s Inspirations” – Μαίρη Μούσκα: “ Ένας καλλιτέχνης μπορεί να πει πολλά χωρίς να χρησιμοποιεί λέξεις”

Natures Inspirations” είναι ο τίτλος της έκθεσης ζωγραφικής της κυρίας Μαίρης Μούσκα, η οποία ανοίγει επίσημα την Παρασκευή 29 Οκτωβρίου στις 18:30 το απόγευμα, στο ξενοδοχείο Four Seasons στη Λεμεσό. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα τελέσει η Πρώτη Κυρία Άντρη Αναστασιάδη. Τα έσοδα από τα έργα τέχνης, θα διατεθούν σε φιλανθρωπικές οργανώσεις για την ασθένεια Parkinson.

Μαίρη Μούσκα : “H τέχνη είναι η θεραπεία μου”

Η ζωγράφος Μαίρη Μούσκα γεννήθηκε, μεγάλωσε και σπούδασε στο Λονδίνο. Σπούδασε Κοινωνιολογία και Ψυχολογία στο LSE ( London School of Economics ). Είναι παντρεμένη με τον Κύπριο εφοπλιστή Γιώργο Μούσκα και έχουν 3 παιδιά και 6 εγγόνια. Αφιερωμένη από μικρή ηλικία σε φιλανθρωπικές δράσεις, άρχισε από τον παιδικό Σύλλογο Δασκάλων Γονέων που συνέβαλε στη συγκέντρωση χρημάτων για τις ανάγκες του σχολείου και τις τοπικές φιλανθρωπικές οργανώσεις.

Μετά τον πρόωρο θάνατο της μητέρας της από καρκίνο του παγκρέατος, αφιερώθηκε στο να συγκεντρώσει χρήματα για τον καρκίνο, ως επικεφαλής μιας τοπικής επιτροπής έρευνας για τον καρκίνο, στην οποία συγκεντρώθηκαν πάνω από 800.000 £ μέσω διαφόρων εκδηλώσεων. Όλα τα χρήματα δόθηκαν στην Cancer Research UK.

Οι πίνακές μου είναι ιδιαίτερα επηρεασμένοι από τη ‘θάλασσα’

Πάντα μου άρεσε να βρίσκομαι δίπλα στη θάλασσα. Πιστεύω πολύ στη θαλασσοθεραπεία. Η θάλασσα κινείται συνεχώς ασταμάτητα, απρόβλεπτη και κυκλοθυμική. Οι παλίρροιες του ελέγχονται από το φεγγάρι και το νερό του από τις δυνάμεις της φύσης. Περιέχει μια απίστευτη πληθώρα ζωής κάτω από την επιφάνειά του που λάμπει μπλε καθώς αντανακλά το λαμπρό μπλε του ουρανού.

“Ονόμασα την έκθεση «Έμπνευση της Φύσης» επειδή έχω εμπνευστεί από την αφθονία της ομορφιάς και του πλούτου στη φύση για να προσπαθήσω να ζωγραφίσω την ερμηνεία μου για αυτό που βλέπω και αισθάνομαι. Αυτό ήταν πολύ θεραπευτικό για μένα ως πάσχουσα από Πάρκινσον”.

Το χρώμα, τα αξιοθέατα ήχοι και οι διαθέσεις που έχω παρατηρήσει και απορροφήσει περνώντας χρόνο δίπλα στη θάλασσα, με ενέπνευσαν ιδιαίτερα να μετατρέψω όλα όσα απέκτησαν οι αισθήσεις μου σε τέχνη.

Οι πάσχοντες με πάρκινσον να διατηρήσουν μια ισχυρή θετική στάση

Είμαι χαρούμενη και περήφανη που μπορώ να προσφέρω τη δουλειά μου, για καλό σκοπό και να ευαισθητοποιήσω για την ασθένεια και να εμπνεύσω άλλους συναδέλφους μαχητές  της νόσου του Πάρκινσον να διατηρήσουν μια ισχυρή θετική στάση και ότι η ζωή συνεχίζεται.

Το να αποδεχτώ την κατάσταση και να την αγκαλιάσω και να έχω τη στάση ότι θα νικήσω αυτή την ασθένεια και η ασθένεια δεν θα με νικήσει, είναι πολύ σημαντικό. Δεν ντρέπομαι να μιλήσω ανοιχτά για το ταξίδι μου και το Πάρκινσον, και η καλή αίσθηση του χιούμορ πάει πολύ μακριά!

Έχει όρια η τέχνη; Ρωτήθηκε η κυρία Μούσκα.

“Η τέχνη δεν έχει όρια. Πιστεύω στην ελευθερία να εκφράζεσαι και να διακόπτεις αυτό που βλέπεις, ως άτομο”.

Θα ήθελε να συναντήσει ένα μεγάλο ζωγράφο. Τον Πικάσο – “γεια σου Πάμπλο”😊

Η σχέση μου με την τέχνη άρχισε πριν από 3 χρόνια.

Δεν είμαι δάσκαλος, δεν διδάσκω τέχνη. Ξεκίνησα τα μαθήματα τέχνης μόλις πριν από 3 χρόνια, μετά από πρόταση της αδερφής μου να πάω μαζί της στην οποία απάντησα “Δεν μπορώ να ζωγραφίσω”.

Μου αρέσει η Μοντέρνα Τέχνη. Πάντα με ελκύουν τα ζωηρά, φωτεινά και χαρούμενα χρώματα. Η αγαπημένη μου γκαλερί είναι το Moma – The Museum of Modern Art στη Νέα Υόρκη. Ο αγαπημένος μου πίνακας είναι του Vincent van Gogh Starry Night.

Στους πίνακές μου, μου αρέσει να χρησιμοποιώ έναν συνδυασμό φαντασίας και να προσπαθώ να δημιουργήσω ένα όμορφο σκηνικό ή σκηνικό.

Τι είναι αυτό που θαυμάζετε στην τέχνη;

 Ένας καλλιτέχνης μπορεί να πει τόσα πολλά χωρίς να χρησιμοποιεί λέξεις.

Ο δικός της αγώνας με τη νόσο του Πάρκινσον

Από τη διάγνωσή μου με τη νόσο του Πάρκινσον το 2011, έχω επικεντρώσει τις προσπάθειές μου για να συγκεντρώσω χρήματα για το Parkinson’s UK , δημιουργώντας μια θυγατρική φιλανθρωπική οργάνωση που ονομάζεται “Χρηματοδότηση της θεραπείας” Όλα τα χρήματα που συγκεντρώνει αυτή η φιλανθρωπική οργάνωση στέλνονται στο Parkinson’s UK για έρευνα στην εύρεση θεραπείας.

Πριν από τη διάγνωση ήμουν δεινός τενίστας, παίζοντας ανταγωνιστικά για τον τοπικό μου σύλλογο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μου άρεσε το σκι στο χιόνι το χειμώνα και το θαλάσσιο σκι τους καλοκαιρινούς μήνες. Μετακομίσαμε στην Κύπρο τον Μάρτιο του 2017, όπου τώρα απολαμβάνω έναν πιο χαλαρό και ήρεμο τρόπο ζωής που ενισχύεται από το όμορφο κλίμα που προσφέρει το νησί.

H έκθεση θα είναι ανοικτή για το κοινό και το Σάββατο 30 Οκτωβρίου.

Enalios Media

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X