Νέα

  • ΟΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΓΑΛΑΖΙΟΥ

Νότια Αφρική: Η Ελληνίδα «φύλακας-άγγελος» των θαλάσσιων χελώνων

Η Αλεξάνδρα Παναγιώτου λάτρευε από μικρή τη φύση και τα ζώα και ήταν πάντα, όπως αφηγείται, το κοριτσάκι της γειτονιάς που τάιζε τα αδέσποτα, ή καθόταν με τις ώρες έξω για να την εμπιστευτούν οι αδέσποτες γάτες και να μπορεί να τις αγκαλιάζει.

Όταν η πράσινη θαλάσσια χελώνα (Chelonia mydas) που μετέπειτα πήρε το όνομα Μπομπ εντοπίστηκε βαριά τραυματισμένη κοντά στο Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής, με κομμάτια πλαστικού στο έντερό της και συμπτώματα υποθερμίας, ζύγιζε μόλις 16 κιλά και η κατάστασή της κάθε άλλο παρά αισιοδοξία ενέπνεε. Χάρη όμως στους ανθρώπους του κέντρου Two Oceans Aquarium και την επιμονή, αφοσίωση κι αγάπη των φροντιστών του και της Αλεξάνδρας Παναγιώτου, που τον έχει αναλάβει τον τελευταίο καιρό, ο Μπομπ ζυγίζει πλέον 81 κιλά και «τα πάει πολύ καλά», όπως λέει, με έκδηλο ενθουσιασμό, η Ελληνίδα ειδικός διατήρησης και εμπλουτισμού θαλάσσιας χελώνας.

«Έχουμε πάνω από 50 μικρά χελωνάκια και επτά ενήλικες και έφηβες χελώνες», λέει εξηγώντας πως «τις χελώνες που έρχονται στο κέντρο συνήθως τις ξεβράζει η θάλασσα και ξέρουμε πως όταν εντοπίσουμε μια χελώνα στην παραλία είναι είτε άρρωστη είτε τραυματισμένη. Κι αυτό επειδή στο Western Cape όπου βρίσκεται το Κέντρο, οι θερμοκρασίες είναι πολύ χαμηλές». Μάλιστα, καθώς το προσωπικό δεν επαρκεί πάντα για περιπολίες εξαιτίας των αυξημένων αναγκών, τις περισσότερες φορές είναι πολίτες αυτοί που εντοπίζουν κάποια θαλάσσια χελώνα που χρήζει βοήθειας και επικοινωνούν με το Two Oceans Aquarium.

Πόσο χρόνο χρειάζεται για να απελευθερωθεί μια χελώνα;

«Εξαρτάται από τη χελώνα και την αιτία συνήθως», σημειώνει. «Οι θαλάσσιες χελώνες», προσθέτει, «είναι εκπληκτικά ανθεκτικές. Συνήθως τα χελωνάκια μας τα κρατάμε για έναν χρόνο κι αυτό επειδή θέλουμε να τους δώσουμε μια ευκαιρία παραπάνω. Περίπου 1 στα 1.000 χελωνάκια επιζούν μέχρι την ενηλικίωση, οπότε καταλαβαίνετε… είναι δύσκολο να είσαι χελωνάκι! Γι’ αυτό κι εμείς τα κρατάμε μέχρι να πάρουν βάρος, να μπορέσουν να μεγαλώσουν ώστε να έχουν καλύτερες πιθανότητες να φτάσουν στην ενηλικίωση. Για τις μεγαλύτερες χελώνες τα πράγματα είναι συνήθως αλλιώς καθώς έρχονται για πιο σοβαρά αίτια. Έχουμε -για παράδειγμα- μια χελώνα που είχε πνευμονία, ο ένας της πνεύμονας είναι πολύ μικρότερος από τον άλλον κι αυτό της δημιουργεί προβλήματα πλεύσης. Γι’ αυτό και θα είναι μαζί μας για αρκετό καιρό ακόμα».

Οι θαλάσσιες χελώνες μάς δείχνουν την υγεία του ωκεανού

Οι υγιείς ωκεανοί είναι ένας σημαντικός κρίκος της αλυσίδας που επηρεάζει όλο το σύστημα του περιβάλλοντος και οι θαλάσσιες χελώνες, όπως εξηγεί η Αλεξάνδρα Παναγιώτου, «μας δείχνουν την κατάσταση και την υγεία του ωκεανού. Δηλαδή αν αρχίζουμε να χάνουμε τις θαλάσσιες χελώνες, καταλαβαίνουμε ότι είναι πολύ άσχημα τα πράγματα. Πριν απ’ αυτό υπάρχουν πολλά άλλα σκαλοπάτια καθώς η χελώνα θεωρείται πως είναι στην κορυφή της διατροφικής αλυσίδας. Οπότε, τώρα που βλέπουμε ότι υποφέρουν πολύ οι χελώνες, καταλαβαίνουμε σε τι κίνδυνο βρισκόμαστε».

Το πλαστικό είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα για την υγεία των ωκεανών. Χαρακτηριστικό είναι πως στο Two Oceans Aquarium, από τα 60 χελωνάκια που έχουν έρθει μέχρι στιγμής το 2021 το 71% είχαν καταναλώσει πλαστικό. «Ένα χελωνάκι που δυστυχώς δεν τα κατάφερε είχε καταναλώσει πάνω από 140 κομμάτια πλαστικό», τονίζει η ειδικός διατήρησης και εμπλουτισμού θαλάσσιας χελώνας.

Μαζί με το πλαστικό, η κλιματική αλλαγή και η υπεραλίευση έρχονται να προστεθούν στον κατάλογο των προβλημάτων που αποτελούν καθημερινό πονοκέφαλο για όλους όσοι ασχολούνται με το περιβάλλον και την υγεία του υδάτινου στοιχείου του πλανήτη.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X