Στον πλανήτη «Ναυτιλία» ένα ερώτημα που απασχολεί βασανιστικά τους «κατοίκους» του αυτή την περίοδο είναι το πως θα εξελιχθούν τα πράγματα για τον κλάδο μετά τις εκλογές των ΗΠΑ.
Με άλλα λόγια τι θα συμβεί στην βιομηχανία αν εκλεγεί ο Ντόναλντ Τράμπ ή η Καμάλα Χάρις, διότι το ποιος θα διαβεί την πόρτα του Λευκού Οίκου μοιραία θα καθορίσει και το πως θα εξελιχθούν τα πράγματα στην ισχυρότερη οικονομία του πλανήτη.
Οι αναλυτές είναι μοιρασμένοι. Οι μισοί είναι αισιόδοξοι και πιστεύουν ότι οι αναφορές του Ντόναλντ Τράμπ μιλά σε αυξήσεις των δασμών στα εισαγόμενα αγαθά είναι μέρος του προεκλογικού σόου και πως εφόσον εκλεγεί εκ των πραγμάτων θα πρέπει να προσαρμοστεί στην πραγματικότητα.
Οι άλλοι μισοί δεν είναι αισιόδοξοι και θεωρούν ότι ο Ντόναλντ Τράμπ θα επιδιώξει να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου και ταυτόχρονα θα προχωρήσει στην αύξηση των δασμών στα εισαγόμενα αγαθά και προϊόντα.
Για την Καμάλα Χάρις πιστεύουν ότι θα συνεχίσει το υπάρχουν status quo. Ενδεχομένως να επιδιώξει προοδευτικά κάποιες παρεμβάσεις, αλλά θα είναι παρεμβάσεις γεωπολιτικού χαρακτήρα.
Αυτό που πάντα σώζει τη ναυτιλία είναι το γεγονός πως αντιδρά σε παγκόσμιο επίπεδο αποφεύγοντας να επηρεαστεί από κάποιες μεμονωμένες κυβερνητικές αποφάσεις ή ενέργειες ενός κράτους, αλλά και πάλι εξαρτάται για το ποιο κράτος μιλάμε.
Η προϊστορία πάντως μας διδάσκει.
Στην διάρκεια της τελευταίας Προεδρίας του Ντόλαντ Τράμπ η Κίνα επέβαλε αντίποινα στις εισαγωγές υγραερίου, αλλά αυτό δεν άλλαξε κάτι στη ναυτιλιακή βιομηχανία. Τα φορτία των ΗΠΑ πήγαν στην Ιαπωνία, την Κορέα και σε άλλους μεγάλους εισαγωγείς, κάτι που αποδεικνύει ότι υπάρχει η απαραίτητη εξυπνάδα για να εξισορροπηθούν οι ανάγκες, ανεξάρτητα από το πολιτικό σκηνικό.
Εξάλλου, αναφέρουν άλλοι αναλυτές, μην ξεχνάτε και το Κογκρέσο. Δεν φτάνει ένα άτομο, εν προκειμένω ο/η Πρόεδρος των ΗΠΑ για να αλλάξουν τα πράγματα, μια εκτίμηση η οποία ενισχύει την άποψη πως εν τέλει δεν θα αλλάξουν και πολλά στην βιομηχανία.
Αρκεί βέβαια να μην συμβεί και στη ναυτιλία ότι συνέβη και στην κοινότητα των Εβραίων Γερμανών στην περίοδο πριν την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά και κατά τη διάρκεια του πολέμου, όπου οι αισιόδοξοι Εβραίοι βρέθηκαν στο Άουσβιτς και οι απαισιόδοξοι στη Νέα Υόρκη…
Πηγή: Reporter.gr/ Γιώργος Σκορδίλης