Νέα

  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

Νορβηγία: Δραματική διάσωση του πληρώματος φορτηγού πλοίου που πλέει ακυβέρνητο

Ολλανδικό φορτηγό πλοίο, χωρίς μηχανές και έχοντας εγκαταλειφθεί από το πλήρωμά του υπό δραματικές συνθήκες πλέει ακυβέρνητο στην θάλασσα της Νορβηγίας.

Το Eemslift Hendrika, το οποίο μεταφέρει μικρά σκάφη από το Μπρέμερχάβεν της Ολλανδίας στο Κόλβερέιντ της Νορβηγίας, εξέπεμψε τη Δευτέρα, σήμα κινδύνου κάνοντας λόγο για σημαντική κλίση κατόπιν μετατόπισης φορτίου.

Το Νορβηγικό Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης ανήρτησε πλάνα από τη δραματική διάσωση των 12 μελών του πληρώματος. Οι οκτώ πρώτοι παραλήφθηκαν με ειδικά σχονιά από ελικόπτερο από την γέφυρα του πλοίου, ενώ οι τέσσερις τελευταίοι έπεσαν στην ωεκανό και διασώθηκαν από ελικόπτερο.

Το Eemslift Hendrika, με βλάβη στην μηχανή, συνέχισε να πλέει ακυβέρνητο προς τις νορβηγικές ακτές. Χθες, βρισκόταν σε απόσταση 130 χιλιομέτρων βορειοδυτικά της πόλης Αλεζουντ, και οι Αρχές ανησυχούν για το ενδεχόμενο βύθισής του.

«Το πλοίο πλέει ακυβέρνητο με σημαντική κλίση [40 έως 50 μοιρών] και υπάρχει κίνδυνος να ανατραπεί. Βασική μας προτεραιότητα είναι να προσπαθήσουμε να το σταθεροποιήσουμε ώστε να αποτραπεί η βύθισή του και η διαρροή μαζούτ στην θάλασσα» δήλωσε εκπρόσωπος της νορβηγικής ακτοφυλακής.

Τα ντεπόζιτα του πλοίου περιέχουν 350 m3 μαζούτ, 75 m3 ντίζελ και 10 m3 γράσο.

Πλοίο της νορβηγικής ακτοφυλακής κατευθύνθηκε προς το Eemslift Hendrika, ενώ η πλοιοκτήτρια εταιρεία έχει ζητήσει την συνδρομή της ολλανδικής εταιρείας διάσωσης Smit Salvage, η οποία συμμετείχε στον απεγκλωβισμό του Ever Given στην διώρυγα του Σουέζ την περασμένη εβδομάδα.

Οι πολύ δυσχερείς μετεωρολογικές συνθήκες, με κύματα ύψους δέκα έως 15 μέτρων, περιπλέκουν την κατάσταση.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X