Νέα

  • ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Ναυτικοί Πράκτορες: Πλήγμα στην οικονομία η αύξηση των τελών στο λιμάνι Λεμεσού

Πλήγμα στην Κυπριακή Οικονομία οι νέες αυξήσεις στο λιμάνι Λεμεσού προειδοποιούν οι ναυτικοί πράκτορες, μέσω ανακοίνωσης του Συνδέσμου τους, σημειώνοντας τον κίνδυνο να μετακυλιστεί το κόστος στον Κύπριο καταλανωτή.

Συγκεκριμένα επικαλούνται τις πρόσφατες αυξήσεις που έχουν δημοσιευθεί από τις Διαχειρίστριες Εταιρείες στο λιμάνι Λεμεσού. Εκ μέρους των Πλοιοκτητριών Εταιρειών, ο σύνδεσμος ναυτικών πρακτόρων, ενημερώνει τους Κύπριους εμπορευόμενους και αρμόδιους φορείς ότι, οι αυξήσεις αφορούν τόσο τα εμπορεύματα εισαγωγής και εξαγωγής όσο και όλα τα πλοία ανεξάρτητα κατηγορίας περιλαμβανομένων και των πλοίων του κλάδου της ενέργειας.

Οι κύριες αυξήσεις που επηρεάζουν αποκλειστικά τα πλοία

-Το λιμενικό κόστος φόρτωσης καθώς και τα αποθηκευτικά δικαιώματα των κενών εμπορευματοκιβωτίων (repositioning & storage fees).

-Τέλη που αφορούν την παροχή ασφάλειας των πλοίων εντός της λιμενικής περιοχής (ISPS charges).

-Τα λιμενικά τέλη πλεύρισης και αναχώρησης (consolidated marine charges) των πλοίων, τα πλοηγικά δικαιώματα (pilotage charges), η χρήση δεύτερου ρυμουλκού για την πλεύριση και αναχώρηση των πλοίων, τα τέλη ακύρωσης άφιξης ή αναχώρησης των πλοίων, ακύρωσης ρυμουλκού και δέσιμο ή ξεδέσιμο των πλοίων, τα τέλη παραμονής των πλοίων επί του κρηπιδώματος (layover charges), καθώς και άλλα συναφή λιμενικά τέλη. 

Επιβάρυνση οικονομίας και καταναλωτών

Ο Σύνδεσμος Ναυτικών Πρακτόρων Κύπρου, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και επισημαίνει στον εμπορικό κόσμο, ότι οι Πλοιοκτήτριες Εταιρείες έχουν εκφράσει έντονα παράπονα και δυσφορία, με ενδεχόμενο να αναθεωρήσουν την τιμολόγηση τους για φορτία από/προς την Κύπρο, ιδιαίτερα σε Ευρωπαϊκά και λιμάνια της Ανατολικής Μεσογείου.

Τα πιο πάνω θα έχουν ως επακόλουθο την περαιτέρω επιβάρυνση της οικονομίας, αφού οι Κύπριοι εμπορευόμενοι και κατ’ επέκταση το καταναλωτικό κοινό, θα κληθούν να αναλάβουν το επιπρόσθετο κόστος.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X