Ηθικά, νομικά αλλά και θέματα φήμης προκύπτουν για τον τεχνολογικό κολοσσό που σκοπεύει να “πάει μέχρι τέλους” διεκδικώντας αποζημίωση από τη χήρα του ιδιοκτήτη του Bayesian.
Τρεις εβδομάδες μετά το μυστηριώδες ναυάγιο του ιστιοφόρου Bayesian στη Σικελία, ένα φάντασμα από το παρελθόν χτυπά την πόρτα της χήρας του ιδιοκτήτη του επιβλητικού σούπερ γιοτ, Μάικ Λιντς. Ενώ ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η νεκροψία του 59χρονου Βρετανού μεγιστάνα της τεχνολογίας και της 18χρονης κόρης του, Χάνα Λιντς, που είναι μεταξύ των επτά νεκρών, η Hewlett Packard ετοιμάζεται να κινηθεί νομικά κατά των κληρονόμων του διεκδικώντας τέσσερα δισεκατομμύρια δολάρια.
Η HP, μία από τους γίγαντες της τεχνολογίας, εμφανίζεται, σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian, να θέλει “να φτάσει μέχρι τα άκρα”. Το πρώτο βήμα είναι η κατάθεση αγωγής διεκδικώντας αποζημίωση από την περιουσία του Λιντς.
Η αμερικανική εταιρεία ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι θα ακολουθήσει τις νομικές διαδικασίες παρά το θάνατο του Λιντς, τον περασμένο μήνα. Η HP κέρδισε την αγωγή που είχε καταθέσει κατά του Λιντς στο Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας, το 2022. Τότε, η εταιρεία κατηγορούσε τον αποθανόντα Λιντς και τον πρώην οικονομικό διευθυντή του Σούσοβαν Χουσεΐν για απάτη σχετικά με την εξαγορά της εταιρείας λογισμικού που είχε λανσάρει ο Λιντς, το Autonomy, προς 11 δισεκατομμύρια δολάρια το 2011.
Τι ζητά η HP και τι αναμένεται να πάρει
Η απόφαση για αποζημίωση αναμένεται σύντομα, αν και ο δικαστής που προεδρεύει της υπόθεσης, είχε αναφέρει το 2022 ότι η τελική αποζημίωση αναμένεται να είναι “ουσιαστικά μικρότερη από ό,τι ζητείται”.
Η HP τονίζει στην ανακοίνωσή της ότι: “Το 2022, το βρετανικό Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι η HP είχε επιτύχει ουσιαστικά τις αξιώσεις της στην αγωγή κατά των δρ Λιντς και κ. Χουσεΐν. Μετά από κλειστή ακρόαση για το σκέλος της αποζημίωσης τον Φεβρουάριο του 2024, είχε ανακοινωθεί ότι η απόφαση του δικαστή θα ανακοινωθεί σε εύθετο χρόνο. Πρόθεση της HP είναι να ακολουθήσει τις διαδικασίες μέχρι το τέλος τους”.
Υπενθυμίζεται ότι ο Λιντς είχε απαλλαγεί πρόσφατα σε άλλη δικαστική υπόθεση, αυτή τη φορά στις ΗΠΑ, σχετικά με για την πώληση του λογισμικού Autonomy. Η απαλλαγή του μόλις τον Ιούνιο είχε σημάνει την επιστροφή του στη Βρετανία έπειτα από πολλούς μήνες που κρατούνταν σε κατ’οίκον περιοσμό στις ΗΠΑ.
Όταν τα ξημερώματα της 19ης Αυγούστου ναυάγησε το Bayesian, ο Μάικ Λιντς, η σύζυγος και η κόρη του και άλλοι επτά προσκεκλήμμένοι τους έκαναν κρουαζιέρα στη Μεσόγειο γιορτάζοντας την ελευθερία του και αυτό που θεωρούσαν το τέλος των δικαστικών του περιπετειών.
Ως το προς το ηθικό σκέλος της υπόθεσης, νομικοί κύκλοι του Λονδίνου σημειώνουν ότι μια τόσο μεγάλη εισηγμένη εταιρεία πρέπει να εξισορροπήσει νομικά, ηθικά ζητήματα αλλά και θέματα φήμης σχετικά με το εάν θα επιδιώξει να λάβει αποζημίωση από την περιουσία του Λιντς. Μια μήνυση στη χήρα δεν θα έκανε καλό στη φήμη της εταιρείας, σχολιάζουν, αν και από την ανακοίνωση φαίνεται ότι ο τεχνολογικός κολοσσός θα κάνει ακριβώς αυτό.
Γιατί ο Λιντς κατηγορήθηκε για απάτη
Το 2011 ο Λιντς πούλησε την εταιρεία software Autonomy, που είχε δημιουργεί τη δεκαετία του ’90, στην Hewlett-Packard προς 11,7 δισεκατομμύρια δολάρια (8,7 δισ. λίρες). Ήταν η εποχή που ο αμερικανικός γίγαντας της τεχνολογίας ήθελε να δημιουργήσει software. Σύντομα, εντός της HP υπήρξαν αντιδράσεις. Η πώληση έγινε σε τιμή κατά 64% πάνω από τη χρηματιστηριακή της αξία. Την ημέρα που ανακοινώθηκε η συμφωνία η μετοχή της Autonomy εκτοξεύτηκε πάνω από 70%, ενώ αντίθετα ο τίτλος τής HP βυθίστηκε 20%.
Ο τότε CEO της Hewlett-Packard, Λίο Αποτέκερ απολύθηκε, καθώς η συμφωνία για την εξαγορά της Autonomy θεωρήθηκε αμφιλεγόμενη. Μεγάλη μερίδα μετόχων υποστήριξε ότι παραείχαν πληρώσει ακριβά για την εξαγορά της Autonomy.
Τον Νοέμβριο του 2012, η HP ανακοίνωσε απομείωση 8,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων σχετικά με την απόκτηση της Autonomy, θεωρώντας 5 δισεκατομμύρια δολάρια ως “λογιστικές παρατυπίες”. Τον ίδιο μήνα, οι επενδυτές άρχισαν να κινούνται νομικά εναντίον της HP με βάση τον τρόπο που χειρίστηκε τη συμφωνία. Τον Δεκέμβριο του 2012, το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ξεκίνησε έρευνα για την πώληση της Autonomy ενώ ενημερώθηκε και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ.
Περίπου την ίδια περίοδο, ο ελεγκτικός κολοσσός Deloitte, ο οποίος είχε συμμετάσχει στην εξαγορά, τάχθηκε υπέρ του Λιντς και της Autonomy. Το 2015, η HP κινήθηκε για πρώτη φορά νομικά κατά του Λιντς. Αρχικά τον μήνυσαν στα βρετανικά δικαστήρια απαιτώντας αποζημίωση 5,1 δισ. δολαρίων. Η HP αποκάλυψε τις πλήρεις λεπτομέρειες της εξαγοράς. Ανέφερε ότι ο Λιντς προχώρησε σε διόγκωση των εσόδων κατά 700 εκατομμύρια δολάρια (541 εκατομμύρια λίρες) σε μια περίοδο δυόμισι ετών.
Το Οκτώβριο του 2016, ο Λιντς έκανε και αυτός μήνυση στην HP διεκδικώντας 150 εκατομμύρια δολάρια. Υποστήριζε ότι οι καταγγελίες για μαζική απάτη σε βάρος του αμαύρωσαν τη φήμη του και τον εμπόδισαν να πετύχει συγκέντρωση κεφαλαίων επιχειρηματικού κινδύνου ή κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών (venture capital).
Η πολυετής δικαστική διαμάχη έληξε – τουλάχιστον στο πρώτο της σκέλος – με την απαλλαγή του Λιντς τον Ιούνιο από την αμερικανική δικαιοσύνη. Πλέον, η HP ετοιμάζεται να ανοίξει το δεύτερο κεφάλαιο με τη διεκδίκηση αποζημιώσεων στα βρετανικά δικαστήρια.
Η χήρα που σώθηκε
Η χήρα του Λιντς , Άντζελα Μπακάρες, επέβαινε στο Bayesian όταν βυθίστηκε, αλλά ήταν μεταξύ των 15 ανθρώπων που διασώθηκαν. Σύμφωνα με τη λίστα των πλούσιων των Sunday Times, η κοινή τους περιουσία ανέρχεται σε 500 εκατομμύρια λίρες.
Η 57χρονη Μπακάρες, ιδιοκτήτρια off shore εταιρείας στην οποία ανήκε το ναυαγισμένο ιστιοφόρο, είναι κόρη μεταναστών από την Κολομβία. Γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη και εργάστηκε στον οικονομικό τομέα. Ο πρώτος γάμος της, το 2000, κράτησε λίγους μήνες. Τον Μάιο του 2001 ανακοινώθηκε ο αρραβώνας της με τον Λιντς με τον οποίο παντρεύτηκε τον Σεπτέμβριο εκείνης της χρονιάς. Απέκτησαν δύο κόρες, την Έσμε που σπουδάζει Φυσική στο Imperial College του Λονδίνου, και τη Χάνα, που πνίγηκε στο ναυάγιο πριν προλάβει να ξεκινήσει τις σπουδές της στην Αγγλική Φιλολογία στην Οξφόρδη.