Νέα

  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

Ναυάγια γεμάτα κεραμικά και άλλα αντικείμενα βρέθηκαν έξω από τη Σιγκαπούρη – Βίντεο

Ναυάγια που χρονολογούνται εδώ και δύο αιώνες περίπου, γεμάτα κεραμικά και άλλα αντικείμενα εντοπίστηκαν έξω από την Σιγκαπούρη, σε μια σπάνια ανακάλυψη που θεωρείται ότι θα ρίξει φως στην θαλάσσια κληρονομιά της χώρας, ανακοίνωσαν αρχαιολόγοι την Τετάρτη.

Η ευημερούσα νησιωτική χώρα υπήρξε εδώ και πολύ καιρό ένας βασικός εμπορικός κόμβος σε παγκόσμιες ναυτιλιακές διαδρομές που συνδέουν τον Ινδικό Ωκεανό και τη Νότια Κίνα. Τα ναυάγια  βρέθηκαν κοντά στην Pedra Branca, μια βραχώδη περιοχή ανατολικά της Σιγκαπούρης, σύμφωνα με το Εθνικό Συμβούλιο Κληρονομιάς και το think tank “ISEAS-Yusof Ishak Institute“, το οποίο συνεργάστηκε για το έργο.

Το πρώτο ναυάγιο, που ανακαλύφθηκε από δύτες το 2015, μετέφερε κινεζικά κεραμικά που πιθανότατα χρονολογούνται από τον 14ο αιώνα, όταν η Σιγκαπούρη ήταν γνωστή ως Temasek. Μερικά από τα αντικείμενα ήταν παρόμοια με τα αντικείμενα που βρέθηκαν σε αρχαιολογικά ανασκαφικά εδάφη, τα οποία έδειξαν ότι η Σιγκαπούρη ήταν ένας εμπορικός κόμβος πολύ πριν από την άφιξη των Βρετανών αποικιοκρατών το 1819.

Οι υποθαλάσσιες ανασκαφές στο πρώτο ναυάγιο οδήγησαν στην ανακάλυψη του δεύτερου, το οποίο είναι πιθανότατα το Shah Munchah, ένα εμπορικό σκάφος που κατασκευάστηκε στην Ινδία και βυθίστηκε το 1796 ενώ έπλεε από την Κίνα στην Ινδία. Στοιχεία που ανακτήθηκαν από το δεύτερο ναυάγιο περιλαμβάνουν κινεζικά κεραμικά και αντικείμενα από γυαλί και αχάτη, άγκυρες και κανόνια.

Η έρευνα και η ανάκτηση αντικειμένων από τα δύο ναυάγια ολοκληρώθηκε φέτος. Τέτοια κανόνια ήταν συνήθως τοποθετημένα σε εμπορικά πλοία που χρησιμοποιούσε η East India Company – ο εμπορικός κολοσσός μέσω του οποίου η βρετανική αυτοκρατορία επεκτάθηκε στην Ασία – τον 18ο και 19ο αιώνα.

Το σκάφος που ανακαλύφθηκε το 2015 ήταν το πρώτο αρχαίο ναυάγιο που βρέθηκε στα ύδατα της Σιγκαπούρης. Μετέφερε περισσότερη γαλαζοπράσινη πορσελάνη από τη δυναστεία του Γιουάν από οποιοδήποτε άλλο τεκμηριωμένο ναυάγιο στον κόσμο, δήλωσε ο Μάικλ Φλέκερ, επισκέπτης στο τμήμα αρχαιολογίας του Ινστιτούτου ISEAS-Yusof Ishak.

Πολλά από τα κομμάτια είναι σπάνια και ένα πιστεύεται ότι είναι μοναδικά στο είδος τους. Μεγάλο μέρος του κινεζικού φορτίου στο δεύτερο ναυάγιο προοριζόταν για τελική αποστολή στη Βρετανία.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X