Για εκατοντάδες χρόνια, οι Μπαχάμες στην Καραϊβική ήταν ένα ανεκτίμητο pitstop σε μερικά από τα πιο σημαντικά κεφάλαια της σύγχρονης ναυτιλιακής ιστορίας, από τα ταξίδια των αποίκων και τους εξερευνητές μέχρι τους πειρατές και τους δουλέμπορους. Λόγω όλης αυτής της ναυτικής δραστηριότητας η περιοχή έχει γίνει από τότε το σπίτι σε πληθώρα ναυαγίων.
Στο πλαίσιο του προγράμματος The Bahamas Lost Ships Project, μια ομάδα από την Allen Exploration συνέταξε έναν νέο χάρτη των ναυαγίων που βρέθηκαν γύρω από τα νησιά των Μπαχαμών, στο δυτικό Ατλαντικό Ωκεανό. Είναι αξιοσημείωτο ότι αυτή είναι μια από τις πρώτες απόπειρες να ποσοτικοποιηθεί πλήρως ο συνολικός αριθμός των ναυαγίων που βρίσκονται στον βυθό της περιοχής.
«Παρά το βάθος της ναυτιλιακής ιστορίας στις Μπαχάμες, καμία μελέτη δεν επιδίωξε προληπτικά να ποσοτικοποιήσει πόσα πλοία ναυπηγήθηκαν στα ύδατά τους. Η ύπουλη φύση αυτών των νερών, γεμάτα με χαμηλούς υφάλους και αμμουδιές, που βρίσκονται σε μονοπάτι τυφώνα στην Καραϊβική, θεωρείται ότι είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια μεγάλου αριθμού πλοίων, ίσως και 5.000», αναφέρει η έκθεση της Allen Exploration.
Δεν υπάρχει συναίνεση για τον αριθμό των πλοίων που έχουν βυθιστεί σε αυτά τα νερά, αλλά αυτό το έργο βρήκε αναφορές για 176 θαλάσσια σκάφη που βυθίστηκαν μεταξύ 1526 και 1976 σε αρχειακό υλικό. Από αυτά, μόλις 19 έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής κάτω από το νερό.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, 89 τοις εκατό του συνολικού αποθέματος των ναυαγίων είναι ακόμα εκεί έξω, περιμένοντας να ανακαλυφθεί.
Η Allen Exploration γνωρίζει καλά την τέχνη του κυνηγιού ναυαγίων. Μόλις πέρυσι, η ομάδα των υποβρύχιων εξερευνητών τους ανακάλυψε ένα φορτωμένο με χρυσό ναυάγιο στην θάλασσα της Καραϊβικής, που έπεσε κατά τη διάρκεια της «Χρυσής Εποχής της Πειρατείας».
Για να αξιολογήσουν τη φύση των ναυαγίων στις Μπαχάμες, συνεργάστηκαν με τον ιστορικό της ναυτιλίας Τζέιμς Τζένει, το 2023.
Από τα 176 ναυάγια που εντόπισαν, τρία χρονολογούνται στον 16ο αιώνα, οκτώ στον 17ο αιώνα, 10 στον 18ο αιώνα και 145 στον 19ο αιώνα. Μόλις δύο είχαν βυθιστεί από τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου το 1945. Η συντριπτική πλειονότητα αυτών των ναυαγίων προέρχονταν από μόλις τρεις χώρες: τις ΗΠΑ (52 τοις εκατό), τη Βρετανία (24 τοις εκατό) και την Ισπανία (13 τοις εκατό).
Τουλάχιστον 114 από τα πλοία ήταν εμπορικά. Εξάλλου, οι Μπαχάμες ήταν ένας σημαντικός κόμβος του διηπειρωτικού εμπορίου. Καφές, καλαμπόκι, βαμβάκι, μπαρούτι, πατάτες, αλάτι, καπνός και χρυσός μεταφέρονταν προς τα πίσω και προς τα εμπρός πέρα από τον Ατλαντικό σε τεράστιες ποσότητες, κατά την Εποχή της Εξερεύνησης, μαζί με μια σειρά από παθογόνα που αποδείχθηκαν καταστροφικά για τον αυτόχθονα πληθυσμό της Αμερικής.
Ο νέος χάρτης και τα συνοδευτικά ευρήματα αυτού του νέου έργου θα εκτεθούν αργότερα φέτος σε μια διαδραστική έκθεση στο Ναυτικό Μουσείο στις Μπαχάμες.