Πλησιάζει η ημέρα εφαρμογής της Διεθνούς Σύμβασης του Χονγκ Κονγκ για την Ασφαλή και Περιβαλλοντικά Ορθή Ανακύκλωση Πλοίων. Αυτή η ιστορική συμφωνία τίθεται σε ισχύ στις 26 Ιουνίου, με στόχο η βιομηχανία ανακύκλωσης πλοίων να καταστεί ασφαλής και βιώσιμη και θα αφορά την προστασία τόσο των εργαζομένων όσο και του περιβάλλοντος από τους κινδύνους που προκύπτουν από επικίνδυνα υλικά στα πλοία.
Χωρίς τη σωστή διαχείριση, τα επικίνδυνα υλικά μπορεί να προκαλέσουν χρόνιες ασθένειες, καθώς και περιβαλλοντική ρύπανση, συμπεριλαμβανομένων διαρροών πετρελαίου, διαρροής τοξικών ουσιών, μόλυνση του εδάφους και του νερού. Αυτά τα ζητήματα μπορούν να βλάψουν τη θαλάσσια ζωή, τα τοπικά οικοσυστήματα και ακόμη και τις πηγές πόσιμου νερού.
Κάθε χρόνο, περίπου 500 εμπορικά πλοία ωκεανικής πλεύσης φτάνουν στο τέλος της λειτουργικής τους ζωής και υποβάλλονται στη διαδικασία αποσυναρμολόγησης για ανακύκλωση. Σύμφωνα με τη ΣΧΚ, τα πλοία άνω των 500 κόρων ολικής χωρητικότητας (GT) απαιτείται να διαθέτουν ένα Απόθεμα Επικίνδυνων Υλικών (IHM). Αυτό το απόθεμα περιγράφει λεπτομερώς όλες τις επικίνδυνες ουσίες επί του πλοίου, όπως αμίαντος και βαρέα μέταλλα, επιτρέποντας έτσι ασφαλή και συμβατή διαχείριση και διάθεση κατά τη διαδικασία αποσυναρμολόγησης του πλοίου.
Καθώς η ΣΧΚ τίθεται σε ισχύ, όλα τα πλοία μεγαλύτερα από 500 GT θα πρέπει να έχουν ένα IHM προετοιμασμένο και εγκεκριμένο μέχρι την ημερομηνία εφαρμογής. Αυτή η απαίτηση εφαρμόζεται στα πλοία με σημαία των χωρών που είναι μέρη της ΣΧΚ. Η ΣΧΚ καθορίζει συγκεκριμένα επικίνδυνα υλικά που πρέπει να αναγράφονται και να διαχειρίζονται, συμπεριλαμβανομένων του αμιάντου, βαρέων μετάλλων, του χρωμίου-6 και των πολυχλωριωμένων διφαινυλίων (PCBs). Η σωστή αναγνώριση και διαχείριση αυτών των ουσιών θα μειώσει τους κινδύνους που συνδέονται με τη διάθεσή τους κατά την ανακύκλωση.
Δυστυχώς, η ιστορία της ανακύκλωσης πλοίων έχει στιγματιστεί από πολυάριθμα ατυχήματα. Αυτά τα περιστατικά υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη για αυστηρά μέτρα ασφαλείας και συμμόρφωση με τους κανονισμούς που καθορίζονται από τη ΣΧΚ. Το IHM, που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ΣΧΚ, παίζει κρίσιμο ρόλο στη μείωση των κινδύνων που συνδέονται με τα επικίνδυνα υλικά.