Μια νέα μελέτη του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ συγκρίνει τα αποτελέσματα δύο τύπων πιάτων μιας χρήσης στο θαλάσσιο περιβάλλον, δηλαδή τα πλαστικά πιάτα μίας χρήσης και τα πιο ακριβά βιοπλαστικά πιάτα μιας χρήσης που έχουν πιστοποιηθεί από διάφορους διεθνείς οργανισμούς. Το αποτέλεσμα αυτής της έρευνας ήταν ότι και τα βιοπλαστικά πιάτα είχαν παρόμοια επίδραση στα θαλάσσια όντα, όπως τα τυπικά πλαστικά πιάτα. Επιπλέον, η μελέτη διαπιστώνει ότι το βιοπλαστικό δεν αποικοδομείται γρήγορα στο θαλάσσιο περιβάλλον.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε διαδικτυακά στο περιοδικό Environmental Pollution, ενώ θα δημοσιευθεί στην έντυπη έκδοση του περιοδικού τον Ιανουάριο του 2021.
Ο καθηγητής πανεπιστημίου, Noa Shenka, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης, ανέφερε «Οι άνθρωποι συνήθως αγοράζουν ακριβά βιοπλαστικά σκεύη φιλικά προς το περιβάλλον που φέρουν την ειδική σφραγίδα συμμόρφωσης με την προϋπόθεση να προστατεύσουν τον πλανήτη μας. Η έκθεση μας αποδεικνύει πως όντως υπάρχουν ευσυνείδητοι πολίτες που πληρώνουν ακριβά για να προμηθευτούν τα βιοπλαστικά, ωστόσο, και αυτά με τη σειρά τους συνεχίζουν να βλάπτουν το περιβάλλον».
Η περιβαλλοντική ρύπανση που προκαλείται από τα πλαστικά, και ειδικότερα στη θάλασσα είναι μία σοβαρή κατάσταση που αφορά όλο τον κόσμο, ακόμη και αν η χώρα τους δεν περιβάλλεται από θάλασσα. Σύμφωνα με διάφορες εκτιμήσεις, περίπου 350 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών ειδών παράγονται κάθε χρόνο, τα μισά από τα οποία είναι μίας χρήσης σκεύη που πετιούνται αμέσως μετά τη χρήση τους. Το πλαστικό είναι ένα αρκετά ανθεκτικό πολυμερές κατασκευασμένο από χημικές ουσίες που προέρχονται από ορυκτά καύσιμα. Τα θαλάσσια ζώα καταπίνουν τα πλαστικά μικροσωματίδια που κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα στα θαλάσσια ύδατα που έχει ως συνέπεια να αρρωσταίνουν ή και να πεθαίνουν λόγω της τοξικότητας.
«Τις τελευταίες δεκαετίες, κυκλοφόρησαν στην αγορά κάποιες ειδικές ουσίες που ονομάζονται βιοπλαστικά (bioplastic)», εξηγεί ο Anderson. «Τα βιοπλαστικά είναι κατασκευασμένα από φυσικά, και ανανεώσιμα υλικά και διασπώνται σχετικά γρήγορα υπό ορισμένες συνθήκες, ενώ μία μερίδα εξ αυτών έχουν πιστοποιηθεί από διεθνείς οργανισμούς για την υποτιθέμενη αποτελεσματικότητα τους. Θέλαμε να δοκιμάσουμε τα υποτιθέμενα φιλικά προς το περιβάλλον πιάτα μιας χρήσης για να δούμε αν, στην πραγματικότητα, ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των καταναλωτών που τα πληρώνουν ακριβά για να τα αποκτήσουν, σεβόμενοι το περιβάλλον».
Η μελέτη συνέκρινε τα μίας χρήσης κύπελλα κατασκευασμένα από κανονικό πλαστικό και τα αντίστοιχα που είναι φτιαγμένα από βιοπλαστικό, και τις επιπτώσεις τους στους Ασσιδίτες (Ascidians), έναν τύπο θαλάσσιου ασπόνδυλου. Μεταξύ άλλων, εξετάστηκε προσεκτικά κατά πόσο αυτά τα θαλάσσια ασπόνδυλα μπορούσαν να αφομοιώσουν τα μικροσωματίδια των συνηθισμένων πλαστικών και βιοπλαστικών που κατάπιναν.
«Τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, και οι δύο τύποι πλαστικών έχουν παρόμοιο επιβλαβές αποτέλεσμα», λέει ο καθηγητής Shenkar. «Τα βιοπλαστικά είναι κατασκευασμένα από φυσικά υλικά και, με αυτήν την έννοια, είναι πιο ευεργετικά για το περιβάλλον. Αλλά μπορεί επίσης να περιέχουν τοξίνες όπως τα κανονικά πλαστικά πιάτα και δεν βιοαποικοδομούνται γρήγορα στον υδάτινο βιότοπο. Στην πραγματικότητα, το πρότυπο πιστοποίησης που εμφανίζεται στην ετικέτα τους έχει ημερομηνία λήξης και δεν ισχύει για πάντα. Μάλιστα αυτά τα βιοδιασπώμενα χρειάζονται μέχρι και 180 μέρες για να διασπαστούν εντελώς.