Νέα

  • Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟΥΣ ΩΚΕΑΝΟΥΣ
  • ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Νέα εποχή για την ανακύκλωση πλοίων και περιβαλλοντικών πρακτικών

Μετά το σχεδιασμό, τη ναυπήγηση και την πολυετή λειτουργία τους, τα πλοία ολοκληρώνουν τον κύκλο τους και η επόμενη κίνηση είναι πλέον η ανακύκλωση, φιλοσοφία και επιδίωξη του Διεθνούς οργανισμού Ναυσιπλοΐας ΙΜΟ.

Σε ισχύ αναμένεται να τεθεί η τρίτη φάση του project του IMO, σχετικά με την προώθηση ασφαλών και περιβαλλοντικά φιλικών πρακτικών ανακύκλωσης πλοίων στο Mπαγκλαντές. Το εν λόγω project, στηρίζει η νορβηγική κυβέρνηση, η οποία ανακοίνωσε ότι θα χρηματοδοτήσει το εν λόγω εγχείρημα με 1,5 εκατ. δολάρια.

Η συνεργασία του ΙΜΟ και της νορβηγικής κυβέρνησης για τη συνέχιση της τρίτης φάσης του project Safe and Environmentally Sound Ship Recycling in Bangladesh (SENSREC), φέρνει νέα αποχή στη φιλοσοφία της ανακύκλωσης πλοίων και θέτει τις παγκόσμιες προδιαγραφές για τη διαδικασία ανακύκλωσης τους.

Οι πρώτες δύο φάσεις της εν λόγω συμφωνίας, οι οποίες χρηματοδοτήθηκαν από τη Νορβηγία, διήρκεσαν αμφότερες τρία χρόνια, από το 2015 – 2017 και από το 2018 – 2020 αντίστοιχα. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο ΙΜΟ, η τρίτη φάση θα εφαρμοστεί για οκτώ μήνες και θα ξεκινήσει επίσημα τον Νοέμβριο του 2020.

Πιο συγκεκριμένα, το project θα επικεντρωθεί στην αναβάθμιση των προδιαγραφών ανακύκλωσης των πλοίων, στα ναυπηγεία του Μπαγκλαντές, ενώ παράλληλα, θα παράσχει στη χώρα της Νότιας Ασίας την απαραίτητη τεχνική υποστήριξη για την αποτελεσματικότερη αποθήκευση και απόρριψη επιβλαβών για το περιβάλλον αποβλήτων. Παράλληλα, ο IMO αναφέρει, ότι θα πραγματοποιηθεί και ενδελεχής ανάλυση των επιπτώσεων της πανδημίας του COVID-19, στις διαδικασίες ανακύκλωσης πλοίων στο Μπαγκλαντές.

Βιώσιμος κύκλος ζωής για τα πλοία

Σε μια παράλληλη εξέλιξη η Εvergreen Marine Corporation (Taiwan) αποτελεί την ενδέκατη πλοιοκτήτρια εταιρεία που έχει εκδηλώσει δημόσια την προσέγγισή της για τις ανακυκλώσεις πλοίων, μέσω της συμμετοχής της στη διαδικτυακή πλατφόρμα Ship Recycling Transparency Initiative (SRTI).

Όπως αναφέρει ο Andrew Stephens, Executive Director του Sustainable Shipping Initiative, το οποίο φιλοξενεί την πλατφόρμα, «η διαφάνεια αποτελεί οδηγό της αλλαγής στην αλυσίδα αξίας της ανακύκλωσης πλοίων».

Στην ανακοίνωση της ταϊβανέζικης εταιρείας τονίζεται ότι η ίδια εδώ και καιρό έχει δεσμευτεί για ένα ολοκληρωμένο, βιώσιμο κύκλο ζωής για τα πλοία της σε ό,τι αφορά τον σχεδιασμό, τη ναυπήγηση, τη λειτουργία και εν τέλει την ανακύκλωσή τους.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X