Στο δικό του υποβρύχιο κόσμο ταξιδεύει από το 2015, o φωτογράφος Κώστας Κωνσταντίνου, ο οποίος παρουσίασε δείγματα της πολυετούς δουλειάς του και των επισκέψεων του εκτός από το βυθό της Κύπρου, σε θάλασσες του κόσμου με πλούσια βιοποικιλότητα.
Μιλώντας για το πάθος του για το υγρό αυτό στοιχείο που λέγεται θάλασσα, ο Κώστας Κωνσταντίνου εξήγησε ότι, το απέκτησε από πολύ μικρή ηλικία 4-5 χρόνων. Με τη φωτογραφία όπως είπε, ασχολείται από τον Ιανουάριο του 2015, μετά από μαθήματα φωτογραφίας στον όμιλο Τάκης Δημητριάδης.
Χαρακτηρίζει ξεχωριστό τον κόσμο της φωτογραφίας, εξηγώντας ότι οι υποβρύχιες φωτογραφίες του macro και wide angle από διάφορες καταδύσεις, λήφθηκαν με τη χρήση καταδυτικού εξοπλισμού και με ελεύθερη κατάδυση.
Στην εκδήλωση που φιλοξενήθηκε στο θεατράκι του ΡΙΚ, παρουσιάστηκαν φωτογραφίες από τον βυθό της Κύπρου, καθώς και από παγκόσμιους αγώνες ελεύθερης κατάδυσης, Αίγυπτο, Ηνωμένο Βασίλειο, Μεξικό, Φιλιππίνες, Γαλλία και Γερμανία.
Προϋπόθεση εξήγησε όταν βρίσκεται σε ένα ξένο περιβάλλον, στην προκειμένη η θάλασσα, πρέπει να εκπαιδεύεται στην Άπνοια, καθώς πρέπει κανείς να είναι καλός γνώστης της χρήσης καταδυτικού εξοπλισμού, είτε για ελεύθερη κατάδυση (freediving), snorkelling ,είτε για αυτόνομη κατάδυση (scuba).
Για μια φωτογράφιση στον βυθό θα πρέπει να έχουμε και τον κατάλληλο φωτογραφικό εξοπλισμό αφηγήθηκε ο Κώστας Κωνσταντίνου, υποδεικνύοντας τη γνώση που είναι αναγκαία “για φωτογράφιση στο νερό και παράγοντες που μας ‘δυσκολεύουν ‘ κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και που δεν ισχύουν έξω από το νερό οπότε δεν μας δυσκολεύουν σε μια κανονική φωτογράφιση. Αυτά είναι η διάθλαση του αντικειμένου που θέλουμε να φωτογραφίσουμε και η αλλοίωση των χρωμάτων”.
Δηλαδή σημείωσε, το αντικείμενο το βλέπουμε πιο κοντά από ότι βρίσκεται και πιο μεγάλο και τα χρώματα χάνονται ανάλογα με το βάθος που βρισκόμαστε, το κόκκινο χάνετε πρώτα στο βάθος 4-5 μέτρων μετρά το πορτοκαλί 7-8 μέτρα και μετά έχουμε το κίτρινο στα 10-11 μέτρα και μετά επικρατεί το πράσινο και το μπλε 100+ μέτρα αναλόγως ορατότητας και τοποθεσίας.
Οι φωτογραφίες είναι από την προσωπική συλλογή του Κώστα Κωσταντίνου, ο οποίος παραχώρησε στον Enalios, μέρος της παρουσίασης της δουλειάς του.