Νέα

  • ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Μοιάζει με γκρέμλιν – Αυτά όμως είναι υπαρκτά και ανήκουν στη θάλασσα

Τα τηλεσκοπόψαρα είναι μικρά, ωοειδή ψάρια που ζουν σε βαθιά νερά και είναι μέλη της οικογένειας Giganturidae. Τα δύο γνωστά είδη ανήκουν στο γένος Gigantura. Αν και σπάνια συλλαμβάνονται, βρίσκονται σε κρύα, βαθιά τροπικά έως υποτροπικά νερά παγκοσμίως. Το κοινό όνομα αυτών των ψαριών σχετίζεται με τα παράξενα, σωληνοειδή μάτια τους.

Τα σύνηθες μήκος τους είναι μεταξύ δύο και τεσσάρων ιντσών. Αλλά μπορεί να φτάσει  μέχρι 16 ίντσες.

Το χαρακτηριστικά τους μάτια, στρογγυλά – στραμμένα προς τα εμπρός, μοιάζουν με τους φακούς τηλεσκοπίου, εξού και η χαρακτηριστική ονομασία τους.  Ένα άλλο χαρακτηριστικό τους γνώρισμα είναι τα συμπιεσμένα δόντια στο στόμα τους, το οποίο εκτείνεται πολύ πιο πέρα ​​από τα μάτια.

Τα τηλεσκοπόψαρα είναι μοναχικά, ενεργά αρπακτικά.

Χρησιμοποιούν τα σωληνοειδή μάτια τους, για να  κατασκοπεύσουν καλύτερα το θήραμα τους από απόσταση. Εικάζεται ότι τα μάτια τους μπορεί επίσης να τα βοηθήσουν να εστιάσουν καλύτερα από απόσταση στο θήραμα τους. Αυτές οι οπτικές προσαρμογές είναι χαρακτηριστικές των ψαριών βαθέων υδάτων. Τα κοινά θηράματα τους  περιλαμβάνουν, φαναρόψαρα και δρακόψαρα. Λόγω των εξαιρετικά μεγάλων σιαγόνων των τηλεσκοπόψαρων και των διασταλτικών στομαχιών, είναι σε θέση να καταπιούν θήραμα μεγαλύτερα από τα ίδια.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X