Νέα

  • ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Μικροσκοπικό νησί αναδύθηκε στον Ειρηνικό μετά την έκρηξη ηφαιστείου στο αρχιπέλαγος Τόνγκα

Ένα μικροσκοπικό νησί εμφανίστηκε στο νοτιοδυτικό Ειρηνικό Ωκεανό, αλλά μην σπεύσετε να σχεδιάσετε μια επίσκεψη εκεί, γιατί οι επιστήμονες λένε ότι πιθανώς δεν θα βρίσκεται εκεί για πολύ, πριν το καταπιούν και πάλι τα κύματα. Το νησί αναδύθηκε μετά από έκρηξη υποθαλάσσιου ηφαιστείου στο αρχιπέλαγος των νησιών Τόνγκα  καταμεσής του Ειρηνικού Ωκεανού.

Και στις 14 Σεπτεμβρίου, λίγο μετά τη γέννηση του νησιού, ένας δορυφόρος τράβηξε μια φωτογραφία του μαζί με μεγάλα νέφη όπως πιστεύεται υπερθερμασμένου όξινου θαλασσινού νερού, θραυσμάτων ηφαιστειακών πετρωμάτων και θείου.

Την ίδια μέρα ερευνητές των Γεωολογικών Υπηρεσιών της Τόνγκα υπολόγισαν την έκταση του νησιού σε περίπου ένα στρέμμα. Μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου, το νησί κάλυπτε περίπου 6 στρέμματα. Το Earh Observatory (Παρατηρητήριο Γης) της NASA είπε ότι το νέο νησί βρίσκεται βορειοανατολικά του Hunga Tonga-Hunga Ha’apai, ενός ενεργού υποθαλάσσιου ηφαιστείου του οποίου η έκρηξη τον περασμένο Ιανουάριο ήταν τόσο μεγάλη, ώστε ήταν ορατή από το διάστημα.

Οι επιστήμονες λένε ότι τα νησιά που σχηματίζονται από υποθαλάσσια ηφαίστεια είναι συνήθως βραχύβια. Αλλά μερικά παραμένουν για λίγο διάστημα. Μια έκρηξη του ηφαιστείου Late’iki το 2020, που κράτησε 12 μέρες, δημιούργησε ένα νησί που εξαφανίστηκε μέσα σε δύο μήνες. Άλλες εκρήξεις έχουν δημιουργήσει νησιά με γκρεμούς ύψους έως και 70 μέτρων.

Το ηφαίστειο Home Reef εξακολουθεί να εκρήγνυται σύμφωνα με τις Γεωλογικές Υπηρεσίες της Τόνγκα. Παρά ταύτα, η δραστηριότητα του ηφαιστείου ενέχει λίγους κινδύνους για τα αεροπορικά ταξίδια και τους κατοίκους των νησιών της κεντρικής Τόνγκα, σύμφωνα με την ίδια Υπηρεσία.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X