Νέα

  • ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Μια αμέριμνη φώκια στον Πρωταρά, συμπεριφερθείτε της υπεύθυνα

Κοντά σε δίκτυα ψαρέματος θεάθηκε να κολυμπά μια φώκια monachus monachus στη θαλάσσια περιοχή του Πρωταρά. Οι φήμες εδώ και καιρό ήθελαν ένα ζευγάρι φώκιες να κάνουν την εμφάνιση τους, στη θάλασσα της Αγίας Νάπας, κανείς δεν κατάφερε όμως να τις φωτογραφίσει.

Ο φακός του επαγγελματία φωτογράφου Στέλιου Κλεάνθους, συνέλαβε μία φώκια να κολυμπά αμέριμνη στα ανοικτά της παραλίας του Κάππαρη να κολυμπά κατά μήκος δικτύων ψαρέματος. Οι φωτογραφίες μοναδικές όπως και η πλούσια ζωή που κρύβουν οι θάλασσες της Κύπρου και το κλίμα της.

Στην Κύπρο έχουν καταγραφεί πληθυσμοί της συγκεκριμένης φώκιας, σε περιοχές με θαλασσινές σπηλιές όπως στο Κάβο Γκρέκο, στη Δεκέλεια και στον Ακάμα. Προτιμούν την απομόνωση από την ανθρώπινη παρουσία και διαβιούν εκεί και όπου τα νερά είναι ζεστά.

Τρέφονται με ψάρια και φύκια που βοηθούν στην χώνεψη. Στις μέρες μας, οι φώκιες Monachus monachus αντιμετωπίζουν πολλούς κινδύνους, όπως είναι το κυνήγι από τους ψαράδες, γιατί τις θεωρούν υπεύθυνες για ζημιές στα δίχτυα και τα παραγάδια τους, η κατασκευή μαρίνων, νέων σπιτιών και ξενοδοχείων κοντά στη θάλασσα όπου γεννούν τα μικρά τους, καθώς και η ρύπανση και ο θόρυβος που επικρατούν στις παραλίες.

Ο συνολικός πληθυσμός της Monachus monachus σε όλη τη Μεσόγειο είναι 450 με 510 άτομα και θεωρείται ένα από τα πιο απειλούμενα με εξαφάνιση θηλαστικά στον κόσμο.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X