Νέα

  • Uncategorized

Μηχανή του χρόνου: Η μεγαλύτερη θαλάσσια εισβολή στην ιστορία

Η 6η Ιουνίου 2022 σηματοδοτεί την 78η επέτειο από την έναρξη της Επιχείρησης Overlord, πιο γνωστή ως D-Day. Οι αποβιβάσεις στην παραλία στη Νορμανδία της Γαλλίας είναι ίσως το πιο διαρκές σύμβολο του θάρρους των Συμμάχων απέναντι στη ναζιστική επιθετικότητα και είναι ιδιαίτερα συμβολικές φέτος.  Πολλοί από τους τότε συμπράττουν σήμερα στα πλαίσια ενός νέου επιθετικού πολέμου στην Ουκρανία, τον πρώτο μεγάλο χερσαία πόλεμο στην Ευρώπη μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Στις 6 Ιουνίου 1944, οι συμμαχικές δυνάμεις υπό τον στρατηγό Ντουάιτ Άιζενχάουερ εκμεταλλεύτηκαν ένα στενό παράθυρο και εισέβαλαν στις παραλίες της Νορμανδίας στη Γαλλία. Ήταν η μεγαλύτερη αμφίβια επίθεση στην ιστορία και ένα σημαντικό βήμα προς το τέλος του πολέμου.

Για να υποστηρίξουν την επιχείρηση, οι Σύμμαχοι είχαν στη διάθεσή τους δύναμη 150.000 στρατιωτών, 11.000 αεροσκάφη και 7.000 πλοία, συμπεριλαμβανομένων 4.000 αποβατικών και 860 εμπορικών πλοίων. Παρά το τεράστιο μέγεθός του, το “Operation Overlord” κρατήθηκε μυστικό μέχρι την αρχή της επίθεσης, μια επιτυχία που αποδίδεται σε μια προσεκτική εκστρατεία εξαπάτησης.

Ο στόχος των 50 μιλίων της ακτής της Νορμανδίας χωρίστηκε σε πέντε τομείς: Γιούτα, Ομάχα, Χρυσό, Τζούνο και Σπαθί Μπιτς. Ενώ ο καιρός την D-Day δεν ήταν καθόλου ιδανικός, η αναβολή θα σήμαινε καθυστέρηση τουλάχιστον δύο εβδομάδων, καθώς οι σχεδιαστές της εισβολής είχαν απαιτήσεις για τη χρονική φάση του φεγγαριού, τις παλίρροιες και την ώρα της ημέρας που θα γινόταν  η επιχείρηση.

Παρά τις καιρικές συνθήκες, οι προσγειώσεις στέφθηκαν με επιτυχία. Μέχρι το τέλος της πρώτης ημέρας, τα συμμαχικά στρατεύματα ήταν στην ακτή και ήταν έτοιμα να απωθήσουν τις ναζιστικές δυνάμεις από τη Γαλλία – αλλά με βαρύ τίμημα. Οι άνδρες προσγειώθηκαν κάτω από σφοδρά πυρά από θέσεις όπλων με θέα στις παραλίες, και η ακτή ναρκοθετήθηκε και καλύφθηκε με εμπόδια όπως ξύλινους πασσάλους, μεταλλικούς τρίποδες και συρματοπλέγματα.

Έχασαν τη ζωή τους 4.400 άντρες της συμμαχίας στην παραλία, συμπεριλαμβανομένων 2.500 Αμερικανών στρατιωτών. Η προσγείωση στην παραλία της Ομάχα αντιπροσώπευε σχεδόν τα μισά θύματα, καθώς το απότομο έδαφος και η περιορισμένη υποστήριξη από τα πυρά έκαναν τη διαδικασία ιδιαίτερα δύσκολη.

Μέσα σε μια μέρα, οι ναυτικές δυνάμεις άρχισαν να σχεδιάζουν την εγκατάσταση ενός προσωρινού θαλάσσιου λιμένα στις παραλίες Ομάχα και Gold. Δεκάδες εμπορικά πλοία απογυμνώθηκαν, εστάλησαν στην τοποθεσία και βυθίστηκαν στη θέση τους ως πλοία μπλοκ για να δημιουργήσουν στοιχειώδεις κυματοθραύστες, καθιστώντας ευκολότερη τη μεταφορά των αποβατικών σκαφών στην παραλία. Το ένοπλο πλήρωμα των πλοίων μπλοκ, βομβαρδιζόταν  από αέρος και πυρά πυροβολικού για εβδομάδες. Μέσα σε λίγες εβδομάδες, ομάδες μηχανικών μετέτρεψαν την παραλία σε ένα υποτυπώδες λιμάνι, γεμάτο με προβλήτες και πλωτούς δρόμους. Διαχειρίστηκε τέσσερα εκατομμύρια τόνους φορτίου για να τροφοδοτήσει τον αγώνα τους επόμενους 10 μήνες.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X