Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία το καινοτόμο έργο αλληλεγγύης με τίτλο “SEA4IN: Sea and Coastal sports for social inclusion and interaction” το οποίο διεξήχθη στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος “Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης”. Το έργο το οποίο διήρκησε 12 μήνες (Χειμώνας 2022- Φθινόπωρο 2023), σχεδιάστηκε, αναπτύχθηκε και υλοποιήθηκε από μία ομάδα πέντε νέων ηλικίας 18-30 ετών, με την υποστήριξη του ΜΚΟ Active Zone Outdoor.
Απώτερος σκοπός του έργου “SEA4IN: Sea and Coastal sports for social inclusion and interaction” ήταν αφενός η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και των πολιτών για θέματα που άπτονται της συμπερίληψης και κοινωνικής ένταξης ατόμων με αναπηρίες στην κοινωνία και η έμπρακτη συμπερίληψη και η παροχή ίσων ευκαιριών σε άτομα με προβλήματα όρασης, μέσω της αλληλεπίδρασης και κοινής συμμετοχής τους με άτομα χωρίς προβλήματα όρασης σε θαλάσσια, παράκτια αθλήματα, δραστηριότητες, εργαστήρια και διαλόγους.
Επιμέρους στόχοι του έργου “SEA4IN: Sea and Coastal Sports for Social Inclusion and Interaction” αποτέλεσαν :
- Η ανάπτυξη κατάλληλων εργαλείων (online και δια ζώσης) για επικοινωνία και διάλογο με τους νέους με στόχο τον εμπλουτισμό των γνώσεών τους ως προς το θαλάσσιο περιβάλλον και την καλλιέργεια του θαλάσσιου εγγραματισμού.
- Η ενίσχυση κοινωνικών δεξιοτήτων, ενδυνάμωση εμπιστοσύνης, επικοινωνίας και συνεργασίας νέων με προβλήματα όρασης και χωρίς προβλήματα όρασης μέσα από τη δραστηριοποίησή τους με θαλάσσια και παράκτια αθλήματα.
- Η αύξηση της ενασχόλησης των νέων με τα θαλάσσια αθλήματα, ιδιαίτερα για τους νέους με προβλήματα όρασης που έχουν μειωμένες ευκαιρίες συμμετοχής σε θαλάσσια αθλήματα.
- Η δημιουργία θετικών εμπειριών, ανάπτυξη της αυτοπεποίθησης και των θετικών στάσεων των νέων σε σχέση με την ενασχόλησή τους με θαλάσσια και παράκτια αθλήματα.
Κατά τη διάρκεια του έργου “SEA4IN: Sea and Coastal Sports for Social Inclusion and Interaction”, η ομάδα του έργου που αποτελείτο από δύο άτομα με προβλήματα όρασης και τρία άτομα χωρίς προβλήματα όρασης α) προετοίμασε και συντόνισε εργαστήρια και διαλόγους με ειδικούς και επιστήμονες στον τομέα της θάλασσας καθώς και εκπαιδευτές θαλάσσιων αθλημάτων, β) πραγματοποίησε έρευνα με σκοπό να συλλέξει τις απόψεις των νέων για θέματα που άπτονται του θαλάσσιου εγγραμματισμού καθώς και της συμπερίληψης ατόμων με προβλήματα όρασης σε θαλάσσιες αθλητικές δραστηριότητες, γ) συντόνισε εργαστήρια εκμάθησης κανόνων ασφάλειας και χρήσης εξοπλισμού στα θαλάσσια αθλήματα kayak, dragon boat, scuba diving και τέλος δ) σε συνεργασία με σχολές, ομίλους και εκπαιδευτές διοργάνωσε πρακτικά μαθήματα σε τέσσερα διαφορετικά αθλήματα: beach soccer, kayak, dragon boat, scuba diving.
Μέσω του SEA4IN, δόθηκε για πρώτη φορά η ευκαιρία σε άτομα με προβλήματα όρασης να ζήσουν τη μοναδική εμπειρία της αυτόνομης κατάδυσης (scuba diving), να γνωρίσουν τον υποβρύχιο κόσμο στη ξεχωριστή περιοχή Green Bay στον Πρωταρά και να νιώσουν τη μαγεία και την ασύγκριτη ομορφιά του βυθού. Επιπρόσθετα, βίωσαν για πρώτη φορά το δυναμικό ομαδικό κωπηλατικό άθλημα του dragon boat, ενός αθλήματος που είναι μοναδικό στην ικανότητά του να γεφυρώνει τα κενά επικοινωνίας χτίζοντας ισχυρές, υποστηρικτικές σχέσεις γιατί απαιτεί συνεργασία, συγχρονισμό, συντονισμό και ομαδικό πνεύμα. Το διπλό καγιάκ αποδείκτηκε ένα ακόμα άθλημα με πολλά οφέλη, γιατί ακριβώς στηρίζεται στη συνεργασία των δύο. Άτομα με προβλήματα όρασης και χωρίς προβλήματα όρασης σε ζευγάρια εκπαιδεύτηκαν στην εκμάθηση του εξοπλισμού και χρήσης του, στην πλοήγηση στο νερό, συντονισμού κινήσεων, συγχρονισμού, έχτισαν την εμπιστοσύνη τους ο ένας για τον άλλο και ταξίδεψαν απολαμβάνοντας την ελευθερία και την ηρεμία που προσφέρει η θάλασσα. Το beach soccer ή παράκτιο ποδόσφαιρο με προσαρμοσμένες δραστηριότητες και ασκήσεις στη βάση του ποδόσφαιρου για τυφλούς, αποτέλεσε ακόμη μια ξεχωριστή εμπειρία για τα άτομα με προβλήματα όρασης και χωρίς προβλήματα όρασης, κυρίως για την αλληλεπίδραση και συνύπαρξη τους στο πλαίσιο της ομάδας, σε ένα άθλημα απαιτητικό σε δεξιότητες και έννοιες που αφορούν την αντίληψη του χώρου, επικοινωνία, συνεργασία, αλλά και κινητικών δεξιοτήτων.
Το έργο SEA4IN αντικατοπτρίζει πλήρως την πεποίθηση του οργανισμού Αctive Zone Outdoor, ότι ο αθλητισμός μπορεί να αλλάξει θετικά ζωές και κοινωνίες. Για πρώτη φορά άτομα με προβλήματα όρασης βίωσαν τρία αθλήματα νερού και ένα άθλημα παραλίας συνυπάρχοντας με άτομα χωρίς προβλήματα όρασης. Η αξία που προσδίδει το έργο SEA4IN στο κοινωνικό γίγνεσθαι είναι αδιαμφισβήτητη, αφού αναπτύχθηκε εντοπίζοντας το κοινωνικό ζήτημα του αποκλεισμού των ατόμων με προβλήματα όρασης σε ευκαιρίες και εμπειρίες στον τομέα του αθλητισμού, είτε λόγω έλλειψης υποδομής, γνώσεων, κατάρτισης, είτε λόγω μη ευαισθητοποίησης της πολιτείας και της κοινωνίας σε θέματα συμπερίληψης και ένταξης. Η ομάδα του έργου SEA4IN με κινητήριο δύναμη την αγάπη τους για τη θάλασσα και την ανάγκη τους να προσφέρουν στην κοινωνία, αξιοποίησε τη δυναμική του αθλητισμού και ειδικότερα του θαλάσσιου και παράκτιου αθλητισμού, στέλνοντας αισιόδοξα μηνύματα για μια πιο ισότιμη και συμπεριληπτική κοινωνία.
Το έργο σχεδιάστηκε, αναπτύχθηκε και υλοποιήθηκε από ομάδα πέντε νέων του Οργανισμού Active Zone Outdoor, υπό την καθοδήγηση της προέδρου του Οργανισμού Νίκης Καρουλλά και της Γιάννας Ανδρέου μέλος του Δ.Σ. του οργανισμού και κάτοχος διδακτορικού τίτλου με θέμα την συμπερίληψη και τον προσανατολισμό στο χώρο ατόμων με προβλήματα όρασης. Το τεχνικό μέρος στη δραστηριότητα της κατάδυσης ανέλαβε ο Πάμπος Θεοδώρου, εκπαιδευτής καταδύσεων της Σχολής Κίμων, στο άθλημα του dragon boat ο όμιλος ‘Raging Mouflons΄, στο άθλημα του καγιάκ η εταιρία ‘All you can surf’ και ο ‘Ιστιοπλοϊκό Όμιλος Λευκωσίας’ και στο άθλημα του beach soccer εθελοντές του οργανισμού Active Zone Outdoor με ειδίκευση στο ποδόσφαιρο και εμπειρία στο ποδόσφαιρο για τυφλούς. Το έργο χρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα “Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης”