Το Marine and Environmental Research ανακοίνωσε την έναρξη του πρωτοποριακού έργου IRSAI (Integrated Robotics for Surveillance and Artificial Intelligence), κατά το οποίο θα επιχειρήθεί συνδιασμός τεχνητής νοημοσύνης με αισθητήρες, drone και μη επανδρωμένο θαλάσσιο σκάφος για επιτήρηση της ρύπανσης στον κόλπο Λεμεσού.
Η Λεμεσός, αναφέρεται σε ανάρτηση του Ινστιτούτου, γνωστή για το δραστήριο ναυτιλιακό της τομέα και τη στρατηγική της θέση, αντιμετωπίζει αυξανόμενες απειλές λόγω διαρροών ρυπογόνων ουσιών στα παράκτια ύδατά της. Αυτά τα περιστατικά όχι μόνο θέτουν σε κίνδυνο τα θαλάσσια οικοσυστήματα αλλά και επηρεάζουν την ποιότητα ζωής, την ποιότητα των υδάτων, τον τουρισμό και την οικονομία της περιοχής
Το έργο ISRAIθα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Frederick και το Κέντρο Αριστείας CYENS, με τη στήριξη και του Δήμου Λεμεσού. Στόχος αναφέρουν οι ειδικοί του Mer Leb, είναι να φέρουν την επανάσταση στον τρόπο που πραγματοποιείται η θαλάσσια επιτήρηση στην Κύπρο.
Το IRSAI, με συντονιστή τη MER, συγκεντρώνει εμπειρογνωμοσύνη στην επιστήμη υπολογιστών και τεχνητής νοημοσύνης, τη ρομποτική, τα ναυτιλιακά, τις θαλάσσιες επιστήμες και τη διαχείριση, ώστε να αναπτύξει καινοτόμες Τεχνολογίες Διττής Χρήσης που θα μεταμορφώσουν τις δυνατότητες επιτήρησης του κόλπου της Λεμεσού, μιας από τις πιο κρίσιμες θαλάσσιες περιοχές της Κύπρου.
Το έργο IRSAI θα αναπτύξει τρεις πρωτοποριακές καινοτομίες:
(1) Ένα επαγγελματικό drone επιτήρησης ενσωματωμένο με ειδικούς αισθητήρες και τεχνητή νοημοσύνη για αυτόματη αναγνώριση γεωγραφικών τοποθεσιών πλοίων/σκαφών και πιθανών διαρροών ρύπανσης.
(2) Ένα ευέλικτο μη επανδρωμένο θαλάσσιο σκάφος εξοπλισμένο με κάμερα που θα προγραμματιστεί να ταξιδεύει σε συγκεκριμένη τοποθεσία/διατομές, θα ελέγχει την παρουσία πετρελαιοκηλίδας ή/και θα ανακτά δείγμα μολυσμένου νερού.
(3) Ένα υπερσύγχρονο μοντέλο διασποράς που θα χρησιμοποιεί πραγματικά δεδομένα ρευμάτων και εικόνες υψηλής ανάλυσης από το drone, προβλέποντας με ακρίβεια την τροχιά και την πηγή της διαρροής.
Αυτά τα εργαλεία αιχμής θα λειτουργούν εξ αποστάσεως, σε πραγματικό χρόνο, μέρα και νύχτα, ξεπερνώντας τις τρέχουσες μεθόδους επιτήρησης όσον αφορά την τακτική αποτελεσματικότητα, την ακρίβεια, την ταχύτητα, την ασφάλεια και την οικονομική απόδοση.
Ο θετικός αντίκτυπος του IRSAI εκτείνεται πέρα από το ίδιο το έργο, αναφέρουν οι εμπειρογνώμονες. Διαφυλάσσοντας τη βιώσιμη μπλε ανάπτυξη και ωφελώντας την κοινότητα, η καινοτόμος λύση μας ανοίγει το δρόμο για ένα φωτεινότερο μέλλον στη θαλάσσια επιτήρηση.