Νέα

  • ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Με μία νέα μέθοδο μπορεί να συλλαμβάνουν τον άνθρακα από τον αέρα και να τον αποθηκεύουν στη θάλασσα

Οι επιστήμονες παρουσίασαν μια νέα μέθοδο για τη δέσμευση του διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα και την αποθήκευση του στο θαλασσινό νερό.

Ισχυρίζονται ότι αυτή η τεχνική συλλαμβάνει έως και τρεις φορές περισσότερο άνθρακα από τις τρέχουσες μεθόδους και θα μπορούσε να επιταχύνει την ανάπτυξη της τεχνολογίας αφαίρεσης άνθρακα.

Ο δεσμευμένος άνθρακας στη συνέχεια μετατρέπεται σε διττανθρακικό ανθρακικό νάτριο, το οποίο μπορεί να αποθηκευτεί με ασφάλεια και με χαμηλό κόστος στο θαλασσινό νερό.

Η μέθοδος χρησιμοποιεί ρητίνες εκτός ραφιού και άλλες χημικές ουσίες, οι οποίες, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι πιο αποτελεσματικές και χαμηλότερες σε κόστος, σε σύγκριση με τις υπάρχουσες μεθόδους που χρειάζονται μεγάλα μηχανήματα και μεγάλες ποσότητες ενέργειας για την απορρόφηση και την εκκένωση του άνθρακα.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science Advances, έχει δανειστεί μια προσέγγιση που αναπτύχθηκε προηγουμένως για εφαρμογές νερού, η οποία έχει πλέον εφαρμοστεί στην αέρια φάση στην άμεση σύλληψη αέρα.

Ο επικεφαλής συγγραφέας καθηγητής  της έρευνας δήλωσε: «Αυτή η απλή ικανότητα δέσμευσης άνθρακα σε υψηλή ποσότητα, σε μικρό όγκο υλικού, είναι μια μοναδική πτυχή της δουλειάς μας. Πρέπει να μεταφέρουμε [αυτή την τεχνολογία] σε μέρη όπως το Μπαγκλαντές, τα Μπαρμπάντος ή οι Μαλδίβες».

Ο ίδιος ερευνητής πιστεύει ότι  μπορεί να αφαιρέσει τον άνθρακα για λιγότερο από $100, ανά τόνο.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X