Το 2026, μια ομάδα έξι πλήρως εκπαιδευμένων υδροναυτών θα αποσταλεί σε ένα νέο ωκεανικό σύστημα κατοικιών – υλοποιώντας τους σχεδιασμούς για τη έναρξης μίας νέας εποχής συνεχούς παρουσίας της ανθρωπότητας κάτω από το νερό.
Η κατασκευή των “υποθαλάσσιων κατοικιών” της εταιρείας τεχνολογίας και εξερεύνησης των ωκεανών Deep, έχει ήδη ξεκινήσει και στις 3 Νοεμβρίου 2026, σχεδιάζουν να αποστείλουν μια ομάδα έξι πλήρως εκπαιδευμένων υδροναυτών στο πρόσφατα αποκαλυφθέν ωκεανικό σύστημα κατοικίας Sentinel. Η τεχνολογία θα επιτρέπει στους ανθρώπους να ζουν σε βάθη έως και 200μ, έως και 28 ημέρες σε κάθε επιχείρηση, αλλάζοντας έτσι τον τρόπο με τον οποίο οι επιστήμονες παρατηρούν, παρακολουθούν και κατανοούν τους ωκεανούς.
Στην άκρη του Δάσους του Ντιν στο Gloucestershire της νοτιοδυτικής Αγγλίας, βρίσκεται ο τόπος εκπαίδευσης των 6 που επιλέγησαν για να συμμετάσχουν στην αποστολή. Μερικές από τις ασκήσεις που γίνονται στους υδροναύτες είναι και η ρύθμιση της διαδικασίας εισπνοής- εκπνοής, ώστε να αντέχουν χωρίς οξυγόνο, έως και έξι λεπτά κάτω από το νερό.
Πόσο μπορεί να προσαρμοστεί ο άνθρωπος κάτω από το νερό;
Υπάρχουν ενδείξεις ότι ο άνθρωπος μπορεί να γίνει πιο “υδάτινος”. Για παράδειγμα οι θαλασσονόμαδες της Ινδονησίας, έχουν αναπτύξει γενετικά μεγαλύτερες σπλήνες, οι οποίες τους επιτρέπουν να καταδύονται ελεύθερα σε βάθη έως και 70 μέτρα, για διάστημα έως και 13 λεπτά τη φορά. Ο άνθρωπος έχει μια εγγενή δυνατότητα να ξεπερνά τα φυσικά του όρια.
Η ιδέα της ανθρώπινης υποθαλάσσιας ζωής, δεν είναι καινούρια. Στη δεκαετία του 1960, ο Γάλλος ωκεανογράφος Ζακ-Ιβ Κουστώ κατασκεύασε ένα υποθαλάσσιο χωριό. Ακολούθησαν άλλα έργα – αλλά μέχρι στιγμής κανένα δεν έχει οδηγήσει σε συνεχή ανθρώπινη παρουσία κάτω από τη θάλασσα.
Ο σκοτεινός, απέραντος και φαινομενικά μη προσβάσιμος πυθμένας του ωκεανού είναι κρίσιμος για τη ζωή μας μέσα από τις υπηρεσίες που παρέχει, όπως η κράτηση του άνθρακα. Το βαθύ ωκεανικό φυτοπλαγκτόν αποτελεί τη βάση των τροφικών αλυσίδων που διατηρούν δισεκατομμύρια ανθρώπους. Παράλληλα, οι υδροθερμικές πηγές και άλλα βαθιά ωκεανικά περιβάλλοντα, φιλοξενούν μορφές ζωής όπως βακτήρια και σφουγγάρια που θα μπορούσαν να παρέχουν πηγή νέων αντιβιοτικών και αντικαρκινικών φαρμάκων.
Ωστόσο, οι ανθρωπογενείς αλλαγές του κλίματος, η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος και η υπεραλίευση, έχουν ήδη ως αποτέλεσμα πρωτόγνωρες αλλαγές στο βαθύ ωκεανό. Και διότι τα τοπία του βαθέως ωκεανού αναπτύσσονται αργά – μερικές φορές σε χιλιετίες – η ανάκαμψη θα ήταν αργή, αν συνέβαινε καθόλου. Τώρα, ο αγώνας είναι να εξερευνήσουμε αυτήν την τελευταία προκαθορισμένη περιοχή, πριν χαθούν τα μυστικά της για πάντα.
Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν ρομπότ ROV εξερευνητές κάτω από το νερό, επιτρέποντας την πραγματοποίηση ερευνών στον ωκεανό, χωρίς την ανάγκη της ανθρώπινης παρουσίας.
Στην εξίσωση προστίθενται και τα οχήματα που τυγχάνουν χειρισμού από ανθρώπους (HOVs). Τα HOVs είναι γνωστά για τη συμβολή τους σε επιστημονικά επιτεύγματα, συμπεριλαμβανομένου του εντοπισμού υδροθερμικών ραβδών και της έρευνας του ναυαγίου του RMS Titanic.
Με κατασκευές του διαστήματος
Η υψηλή πίεση, οι χαμηλές θερμοκρασίες και η διάβρωση, προκαλούν ζημιές στον εξοπλισμό ή τα δομικά υλικά στα βάθη του ωκεανού, γι’ αυτό το λόγο στην Deep προχωρούν με κατασκευές από τα ίδια υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή διαστημικών πυραύλων.
Το σύστημα της Deep με προσαρμόσιμες και ευέλικτες υποθαλάσσιες οικοτοπίες θα είναι αυτάρκες, τροφοδοτούμενο από ανανεώσιμη ενέργεια, με υποθαλάσσιους βιοαντιδραστήρες για την αειφόρο διαχείριση των αποβλήτων και θα είναι ανεξάρτητο από την επιφάνεια. Οι υποθαλάσσιες οικοτοπίες θα επιτρέπουν στους επιστήμονες να ζουν σε βάθος για εβδομάδες αντί για λίγα λεπτά. Θα έχουν πρόσβαση στο νερό μέσω ενός “moon pool” (ουσιαστικά ένα κενό στο πάτωμα που οδηγεί προς τον ωκεανό), καθώς και υγρά και ξηρά εργαστήρια. Ωστόσο, πολύ παρόμοια με τη διαστημική πτήση, η ζωή σε ένα υποβρύχιο αναγνωρίζεται ευρέως ως μία από τις πιο στρεσογόνες και ψυχολογικά απαιτητικές εμπειρίες. Οι υποθαλάσσιες οικοτοπίες είναι συχνά στενές, και οι κάτοικοι πρέπει να αντιμετωπίζουν τον περιορισμό, την απουσία ημερολογιακών σημάνσεων, την έλλειψη ιδιωτικότητας και τον αποκλεισμό από τον εξωτερικό κόσμο.
Το Sentinel έχει όγκο 400m3 και διάμετρο 6,2m, περίπου το μισό μέγεθος της οροφής ενός αεροσκάφους Boeing 777. Μπορεί να φιλοξενήσει έξι άτομα ταυτόχρονα και όπως δηλώνουν οι κατασκευαστές του, θα προσφέρει άνεση διαφορετική από οποιοδήποτε άλλο υποβρύχιο οικοτόπιο. Οι κάτοικοι θα μπορούν να απολαύσουν έναν καλό ύπνο σε ιδιωτικό υπνοδωμάτιο, πραγματικά φαγητά που παρασκευάζονται σε μια κουζίνα και ένα ζεστό και άνετο περιβάλλον διαβίωσης.