«Μεσόγειος, μια υποδειγματική θάλασσα έως το 2030»
Η Γη εκμπέμπει SOS και το φετινό συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης Προστασίας της Φύσης (IUCN (International Union for Conservation of Nature) που διεξάγεται στην Μασσαλία, αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα.
Με την βιοποικιλότητα στον πλανήτη σε κίνδυνο, περισσότερο παρά ποτέ, αρχηγοί κρατων και κυβερνήσεων και μέλη μη κυβερνητικών οργανισμών δίνουν το παρών.
Η νέα πρωτοβουλία «Μεσόγειος, μία υποδειγματική θάλασσα έως το 2030» («Mediterranean: a model sea by 2030»), ξεκίνησε υπό τον συντονισμό και πρωτοβουλία του Υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας τον Οκτώβριο του 2020, με σκοπό να διαμορφωθεί ένα Σχέδιο Δράσης από κοινού μεταξύ ορισμένων χωρών της Μεσογείου που συμμετείχαν στην διαδικασία κατόπιν προσκλήσεως της Γαλλίας, το οποίο θα περιλάμβανε συγκεκριμένες δράσεις, χρονικούς και ποσοτικούς στόχους για την επίτευξη μίας βιώσιμης ανάπτυξης στη Μεσόγειο έως το 2030.
Οι συμμετέχουσες χώρες στην πρωτοβουλία είναι οκτώ: Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Μαρόκο, Αίγυπτος, Τυνησία, Αλγερία, ενώ οι συμμετέχοντες Οργανισμοί είναι πέντε: Σύμβαση της Βαρκελώνης / UNEP-MAP, Ένωση για τη Μεσόγειο (UfM), Conference of Peripheral Maritime Regions (CPMR), General Fisheries Commission for the Mediterranean (GFCM) και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω της Γενικής Διεύθυνσης Θαλασσίων Θεμάτων και Αλιείας (Directorate-General for Maritime Affairs and Fisheries).
«Τώρα οφείλουμε να επανεπενδύσουμε στο κεφάλαιο της φύσης, να παίρνουμε λιγότερα και να επιστρέφουμε περισσότερα. Αυτό για παράδειγμα σημαίνει ευρύτερες περιοχές προστασίας, που διοικούνται σωστά, καλά προστατευμένες, στα σωστά σημεία, που θα αποτελούν το 30% της επιφάνειας του πλανήτη μέχρι το 2030. Για να διατηρήσουμε τη φύση σε ισορροπία, πρέπει να επενδύσουμε ένα τρισεκατομμύριο το χρόνο και τώρα επενδύουμε μόνο 100 εκατομμύρια. Υπάρχει λοιπόν μεγάλο περιθώριο να δώσουμε περισσότερα, να γίνουμε καλύτεροι και ζητάμε από όλα τα μέρη να κάνουν μια επιπλέον προσπάθεια τις επόμενες δεκαετίες», τονίζει στο euronews ο Μπρούνο Ομπερλέ, γενικός διευθυντής της IUCN.
Η εκδήλωση πέραν της δέσμευσης των χωρών για την υλοποίηση της πρωτοβουλίας, θα δώσει την ευκαιρία για την ανάδειξη συγκεκριμένων διακρατικών projects που υλοποιούνται και μπορούν να συμβάλλουν στην εφαρμογή της πρωτοβουλίας.
Το Σχέδιο Δράσης περιλαμβάνει τέσσερεις θεματικούς άξονες σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο για την:
-Προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας
-Προώθηση της βιώσιμης αλιείας και την παύση της υπεραλίευσης,
-Αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης και ιδιαίτερα των πλαστικών απορριμμάτων,
-Προώθηση βιώσιμων πρακτικών θαλάσσιων μεταφορών που προστατεύουν το περιβάλλον και συμβάλλον στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Πηγή: Euronews