Η συνεργασία μεταξύ Ταϊβανέζων και Ιαπώνων ερευνητών διαπίστωσε ότι οι καρχαρίες μάκο με κοντή ράχη μπορούν να ρυθμίζουν τη θερμοκρασία τους με τρόπους διαφορετικούς από άλλα είδη καρχαριών.
Το Ινστιτούτο Ερευνών Αλιείας της Ταϊβάν (FRI), σε συνεργασία με τοπικά και ιαπωνικά πανεπιστήμια, παρουσίασε τα ευρήματά του σχετικά με τα χαρακτηριστικά συμπεριφοράς και τους μηχανισμούς θερμορύθμισης του καρχαρία μάκο.
Το συγκεκριμένο είδος καρχαρία, το οποίο βρίσκεται στα απειλούμενα είδη, είναι μία από τις πιο κοινές ακούσιες αλιεύσεις των εμπορικών σκαφών μακράς γραμμής και γριλών της Ταϊβάν.
Η κοινή έρευνα πραγματοποιήθηκε από το FRI σε συνεργασία με το Μεταπτυχιακό Πανεπιστήμιο για Προηγμένες Σπουδές της Ιαπωνίας (SOKENDAI) και το Εθνικό Πανεπιστήμιο Επιστημών και Τεχνολογίας Καοσιούγκ. Σύμφωνα με τον καθηγητή Σοκεντάι Γιούκι Γουατανάμπε, οι Ταϊβανέζοι και οι Ιάπωνες ψαράδες βοήθησαν στην αλίευση καρχαριών μάκο με κοντή ράχη και τους τοποθέτησαν ειδικά κατασκευασμένους καταγραφείς δεδομένων, οι οποίοι μετέφεραν τα δεδομένα μέσω δορυφόρου.
Οι καταγραφείς, οι οποίοι καταγράφουν βίντεο, παρακολουθούσαν τις θερμοκρασίες του σώματος των καρχαριών και εντόπιζαν τις κινήσεις τους, δήλωσε ο ερευνητήςΤοκουναγκά.
Η ανάλυση των δεδομένων αποκάλυψε τις μοναδικές ικανότητες θερμορύθμισης του καρχαρία μάκο, οι οποίες δεν συναντώνται σε άλλα είδη καρχαριών, μία από τις οποίες είναι η ικανότητα να ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος, έτσι ώστε να παραμένει πιο ζεστό από το γύρω νερό, είπε ο Τοκουναγκά.
Κατά την αναζήτηση θηραμάτων, ακόμη και σε βάθη 1 χλμ. όπου η θερμοκρασία του νερού είναι τόσο χαμηλή όσο 4°C έως 5°C, ο καρχαρίας μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτή την ικανότητα προς όφελός του.
Η έρευνα δείχνει επίσης ότι ο καρχαρίας μάκο υφίσταται μόνο ελάχιστη μείωση της θερμοκρασίας του σώματος, η οποία κυμαίνεται γύρω στους 2°C έως 4°C μετά από κάθε βαθιά κατάδυση αρκετών εκατοντάδων μέτρων.
Αυτό διαφέρει σημαντικά από άλλους τύπους καρχαριών, οι οποίοι συνήθως διατηρούν τη θερμότητά τους μέσω ενός “ανταλλακτικού θερμότητας”, όπου τα αιμοφόρα αγγεία μεταφέρουν τη γύρω θερμότητα στο σώμα,.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι κατά τη διάρκεια της ημέρας, ο καρχαρίας μάκο μπορεί να βρεθεί σε περιοχές από την επιφάνεια έως βάθη 300μ και συχνά διασχίζει τον θερμοκλινικό ορίζοντα, πιθανώς σχετιζόμενο με τη συμπεριφορά του στο φαγητό.
Με την κλιματική αλλαγή να οδηγεί σε μεταβολές στις θερμοκρασίες της επιφάνειας της θάλασσας, η δραστηριότητα του καρχαρία μάκο θα αλλάξει επίσης, και ως εκ τούτου, τα ευρήματα θα μπορούσαν να προσφέρουν πολύτιμες πληροφορίες για τη διαχείριση της αλιείας.