Νέα

  • ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΜΑERSK: “Καθυστερήσεις στην εφοδιαστική και ψηλά ναύλα θα έχουν διάρκεια”

Προς τα πάνω αναθεώρησε για δεύτερη φορά τις εκτιμήσεις για τα μεγέθη του στο 2022 ο δανέζικος κολοσσός της ναυτιλίας και των εφοδιαστικών αλυσίδων Maersk. Σύμφωνα με την εικόνα της εταιρείας, ξεπεράστηκαν οι προσδοκίες στα τριμηνιαία έσοδα, καθώς η ασφυκτική πίεση και η συμφόρηση που παρατηρείται στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού αύξησαν τα ναύλα και αυτή η τάση διατηρείται περισσότερο από το αναμενόμενο.

Ο ναυτιλιακός κλάδος σημείωσε κέρδη ρεκόρ τα τελευταία τρίμηνα λόγω της αύξησης της καταναλωτικής ζήτησης και των προβλημάτων στη διακίνηση αγαθών που σχετίζονται με την πανδημία, γεγονός που προκαλεί καθυστερήσεις στα εμπορευματοκιβώτια σε βασικά λιμάνια στην Κίνα, την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες. «Η συμφόρηση στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού που οδηγεί σε υψηλότερους ναύλους συνεχίστηκε περισσότερο από ό,τι αναμενόταν αρχικά», ανέφερε η Maersk σε σχετική ανακοίνωσή της.

Η εταιρεία αναμένει κέρδη προ τόκων, φόρων, αποσβέσεων και αποσβέσεων (EBITDA) περίπου 37 δισεκατομμυρίων δολαρίων έναντι 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων που προέβλεπε νωρίτερα. Η Maersk ανέμενε αρχικά το EBITDA για ολόκληρο το έτος σε 24 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το νέο guidance βασίζεται σε μια σταδιακή ομαλοποίηση των θαλάσσιων μεταφορών εμπορευματοκιβωτίων το τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Η εταιρεία με έδρα την Κοπεγχάγη θεωρείται συχνά ως βαρόμετρο για το παγκόσμιο εμπόριο καθώς μεταφέρει αγαθά για λιανοπωλητές και καταναλωτικές εταιρείες όπως η Walmart, η Nike και η Unilever.

Η γερμανική ναυτιλιακή εταιρεία Hapag-Lloyd αύξησε επίσης την περασμένη εβδομάδα τις προοπτικές των κερδών της για το 2022. Τα έσοδα της ΜΑΕRSK για το δεύτερο τρίμηνο ανήλθαν στα 2 δισεκατομμύρια δολάρια, πάνω από την πρόβλεψη αναλυτών για 19,7 δισεκατομμύρια δολάρια. «Το ισχυρό αποτέλεσμα οφείλεται στη συνέχιση της εξαιρετικής κατάστασης της αγοράς εντός των θαλασσών (ναυτιλία εμπορευματοκιβωτίων)», ανέφερε η εταιρεία.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X