Νέα

  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

Μακρόν: Διακυβεύεται η αξιοπιστία της Βρετανίας για τα αλιευτικά δικαιώματα

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προειδοποίησε χθες τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον ότι η αξιοπιστία της Βρετανίας διακυβεύεται αναφορικά με την διαμάχη μεταξύ των δύο χωρών για τις αλιευτικές άδειες στην μετά το Brexit εποχή και αναφορικά με την Βόρεια Ιρλανδία, με άλλες χώρες να παρακολουθούν στενά.

Ο Μακρόν δήλωσε στους Financial Times σε συνέντευξη που παραχώρησε ότι το ζήτημα των αλιευτικών δικαιωμάτων είναι σημαντικό.

«Μην έχετε αυταπάτες, αυτό δεν αφορά μόνο τους Ευρωπαίους αλλά όλους τους εταίρους τους», είπε.

«Επειδή όταν περνάς χρόνια διαπραγματευόμενος μια συνθήκη και τότε, λίγους μήνες αργότερα κάνεις το αντίθετο από αυτό που αποφασίστηκε προς τις πτυχές που σου ταιριάζουν τουλάχιστον, αυτό δεν είναι καλός οιωνός της αξιοπιστίας σου».

Νωρίτερα, το Λονδίνο απείλησε ότι θα εντείνει τους ελέγχους σε ευρωπαϊκά αλιευτικά που θα ψαρεύουν στα βρετανικά χωρικά ύδατα, απαντώντας στα μέτρα που ανακοίνωσε ότι θα λάβει η Γαλλία στην μεταξύ τους διαμάχη για τις αλιευτικές άδειες στην μετά το Brexit εποχή.

Παρίσι και Λονδίνο αλληλοκατηγορούνται ότι παραβιάζουν την εμπορική συμφωνία που επιτεύχθηκε στα τέλη του 2020, όσον αφορά τις αλιευτικές άδειες στα βρετανικά χωρικά ύδατα. Η Γαλλία, υποστηρίζοντας ότι η Βρετανία εκδίδει ελάχιστες άδειες, απείλησε ότι από την Τρίτη, 2 Νοεμβρίου, θα λάβει αντίμετρα, ενισχύοντας τους ελέγχους και απαγορεύοντας στα βρετανικά σκάφη να δένουν σε γαλλικά λιμάνια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X