Νέα

  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

Μήνυμα από το Κάιρο για τον αγωγό αερίου με Ελλάδα εν μέσω της ουκρανικής κρίσης

Κι ενώ τα τύμπανα πολέμου… ηχούν στην Ουκρανία με τα κράτη – μέλη της Ε.Ε. – ανάμεσα τους και η Αθήνα – να ανησυχούν για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού των πολιτών τους, ένα μήνυμα για τη σημασία των εναλλακτικών πηγών προμήθειας φυσικού αερίου, εστάλη από το Κάιρο.

Κατά την πρώτη μέρα της ετήσιας διοργάνωσης του EGYPS 2022, ο υπουργός Πετρελαίου της Αιγύπτου Τάρεκ Ελ Μόλλα μίλησε για την ενεργειακή συνεργασία με την Ελλάδα. Παρουσία του προέδρου της χώρας Αμπντάλ Φατάχ αλ Σίσι, 2.000 συνέδρων από 65 χώρες και στελεχών των μεγάλων πετρελαϊκών κολοσσών του πλανήτη, ο υπουργός μίλησε μεταξύ άλλων και για το μνημόνιο κατανόησης που υπογράφηκε το περασμένο Φθινόπωρο  με την Ελλάδα για την κατασκευή ενεργειακών υποδομών. Όπως είπε Τάρεκ Ελ Μόλλα το συμφωνητικό ανοίγει τον δρόμο για την κατασκευή υποθαλάσσιου διασυνδετήριου αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας.  

Στην ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας – Αιγύπτου περιλαμβάνεται και η προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG, με τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, όπως αναφέρουν πληροφορίες, να κινείται ήδη προς την κατεύθυνση αυτή.

Τα σενάρια τρόμου με το Ουκρανικό

Η Ελλάδα όπως και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την ασφάλεια του ενεργειακού τους εφοδιασμού σε περίπτωση σύρραξης ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία.

Η πλειονότητα των αγωγών μεταφοράς ρωσικού αερίου, από το οποίο η Ευρώπη καλύπτει το 1/3 των ενεργειακών της αναγκών, διασχίζει τα ουκρανικά εδάφη. Τα ακραία σενάρια δεν αποκλείουν τη Μόσχα να κλείσει τις βάνες προκαλώντας ενεργειακή ασφυξία στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις της Γηραιάς Ηπείρου. Η ενεργειακή κρίση σε συνδυασμό με τα γεγονότα της Ουκρανίας κατέδειξαν την απουσία εναλλακτικών πηγών φυσικού αερίου που θα περιορίσουν την εξάρτηση από τη Gazprom.

«Η συνεργασία Αθήνας –Καΐρου αποτελεί μία πρώτης τάξης ευκαιρία ώστε να αναπτυχθεί ένας νέος ενεργειακός διάδρομος για την Ευρώπη» σχολιάζουν αρμόδιοι παράγοντες της διπλωματίας και της αγοράς ενέργειας. Η Αίγυπτος έχει σημαντικές ανακαλύψεις κοιτασμάτων  φυσικού αερίου, ενώ η ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων στη χώρα παρέχει τη δυνατότητα μεταφοράς «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου που θα φτάνει στη χώρα μας.

Οι χώρες της Ε.Ε. έχουν αναπτύξει σενάρια για την αντιμετώπιση πιθανών αναταράξεων στην προμήθεια φυσικού αερίου.

Την ίδια στιγμή σενάρια τρόμου δίνουν και παίρνουν για την πορεία των τιμών ενέργειας στο ενδεχόμενο ενός πολέμου στην Ουκρανία. Ήδη το αργό πετρέλαιο κινείται προς τα 100 δολάρια το βαρέλι, ενώ για το φυσικό αέριο οι εκτιμήσεις δείχνουν τιμές ακόμη και πάνω από τα 180 ευρώ/MWh.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X