Νέα

  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

Κρουαζιέρα θα σε πάω…. το 2021

Ο δίσεκτος 2020 έφερε τη μια ανατροπή πάνω στην άλλη σε σχεδιασμούς και χρονοδιαγράμματα για την υλοποίηση διαφόρων εξαγγελιών, όπως για παράδειγμα την ακτοπλοϊκή σύνδεση Κύπρου-Ελλάδας. Ο Ιούνιος του 2020, ήταν ο μήνας ορόσημο για την έναρξη της ακτοπλοϊκής σύνδεσης. Με φθηνές επιλογές θα μπορούσαν να ταξιδέψουν με πλοίο πολυμελείς οικογένειες με κατοικίδια, πολίτες με μηχανές ή αυτοκίνητα, στην Ελλάδα την τρέχουσα καλοκαιρινή σεζόν.

Η Υφυπουργός Ναυτιλίας, Νατάσα Πηλείδου, σε τηλεδιάσκεψη με ομολόγους της στην ΕΕ εν μέσω πανδημίας κορωνοϊού, απηύθυνε έκκληση για στήριξη ώστε να συνεχίσει πρώτιστα η απρόσκοπτη διεξαξωγή εμπορίου μέσω των θαλασσών και να παρέχονται τα είδη πρώτης ανάγκης στους πολίτες.

Με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση η ακτοπλοϊκή σύνδεση

Η υφυπουργός προχώρησε στην υποβολή αιτήματος στην ΕΕ για την ακτοπλοϊκή σύνδεση Κύπρου – Ελλάδας. Στόχος η έγκριση της χρηματοδότησης της εν λόγω δραστηριότητας μέσω σχεδίου κρατικής ενίσχυσης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αξιολογεί σωρεία στοιχείων που υποβλήθηκαν. Το υφυπουργείο επεξεργάζεται τα έγγραφα του ανοικτού διαγωνισμού, καθώς βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στην Κύπρο και στην Ελλάδα αναφορικά με τις λειτουργικές και άλλες πτυχές της επαναλειτουργίας της γραμμής, προκειμένου να γίνει έγκαιρα η απαραίτητη προετοιμασία.

Η Νατάσα Πηλείδου εξήγησε ότι δεδομένου ότι θα διασφαλιστεί η έγκριση της κρατικής ενίσχυσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το επόμενο στάδιο είναι η προκήρυξη ανοικτού διαγωνισμού, ούτως ώστε να εξευρεθεί η εταιρεία που θα αναλάβει την επαναλειτουργία της γραμμής, στη βάση της πιο πάνω έγκρισης.

Άγνωστη δε η χρονική περίοδος που θα αρχίσει η λειτουργία της ακτοπλοϊκής σύνδεσης, αφού προϋποθέτει να υπερπηδηθούν εμπόδια και δυσκολίες που προκλήθηκαν εξαιτίας του κορωνοϊού.

Η Υφυπουργός Ναυτιλίας αναφέρθηκε και στην περίπλοκης φύσης του ανοικτού ευρωπαϊκού διαγωνισμού που θα προκηρυχθεί, καθώς και της προεργασίας που απαιτείται από τους προσφοροδότες, ώστε να υποβάλουν τις προτάσεις τους. Θα του παραχωρηθεί εξήγησε μεγαλύτερη προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων.

«Απώτερος στόχος είναι να τεθεί σε λειτουργία η γραμμή κατά την καλοκαιρινή περίοδο του 2021».

Στόχος να μην υπερβαίνει τα 130 ευρώ το εισιτήριο

Προσπάθειες όλων των φορέων είναι η τιμή του εισιτηρίου για την ακτοπλοϊκή σύνδεση Λεμεσού-Πειραιά να μην υπερβαίνει τα 130 ευρώ ανά άτομο, τιμή που θα συμπεριλαμβάνει και τα τέλη λιμανιών.

Η Υφυπουργός Ναυτιλίας ενημερώνοντας σχετικά την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου είχε πει, ακόμη, πως η επιχορήγηση προς τις εταιρείες που θα αναλάβουν την ακτοπλοϊκή σύνδεση θα υπερβαίνει ελαφρώς τα 5 εκατομμύρια ευρώ, σημειώνοντας ότι, η επιχορήγηση θα δίνεται στη βάση προσυμφωνημένου ποσού και θα βασίζεται στα κέρδη της εταιρείας.

Σημαντικά τα οφέλη της ακτοπλοϊκής σύνδεσης

Αξίζει, εξάλλου, να αναφερθεί πως, ο Επιχειρηματικός Σύνδεσμος Κύπρου – Ελλάδας εκτιμά πως από την ακτοπλοϊκή σύνδεση θα υπάρξουν πολλαπλά οφέλη σε πολλούς τομείς για τις οικονομίες των δύο χωρών.

Ο Σύνδεσμος εκτιμά, ακόμη, ότι «υπό προϋποθέσεις, η ακτοπλοϊκή γραμμή θα επενεργήσει θετικά και στη συγκράτηση του κόστους των αεροπορικών εισιτηρίων μεταξύ Κύπρου – Ελλάδας, τουλάχιστον τους καλοκαιρινούς μήνες».

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X