Νέα

  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

Κοντέινερ φορτωμένο μπανάνες και 300 κιλά ναρκωτικά στη Θεσσαλονίκη (βίντεο)

Περισσότερα από 290 κιλά κοκαΐνη εντόπισαν χθες τα στελέχη της Δίωξης Ναρκωτικών στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια ευρείας αστυνομικής επιχείρησης που έγινε για την αποδόμηση διεθνούς κυκλώματος ναρκωτικών. 

Η κοκαΐνη βάρους 297 κιλών ήταν κρυμμένη σε κοντέινερ με μπανάνες το οποίο έφθασε στο λιμάνι της συμπρωτεύουσας. Για την υπόθεση συνελήφθησαν τέσσερις Άγγλοι, ενώ η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε από τη Δίωξη Ναρκωτικών της Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τις ιταλικές αρχές, και αυτό γιατί η υπόθεση συνδέεται με το φορτίο κοκαΐνης βάρους 654 κιλών που εντοπίστηκε τέλη Απριλίου του 2022 από τις ιταλικές αρχές σε πλοίο στην Καλαβρία και είχε προορισμό τη συμπρωτεύουσα.

Η αξία των ναρκωτικών που εντοπίστηκαν εκτιμάται από 10 έως 14 εκατ. ευρώ και, όπως προαναφέρθηκε, έφθασε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης σε κοντέινερ. Στη συνέχεια, τα ναρκωτικά μεταφέρθηκαν σε σπίτι στην περιοχή Σχολάρι, έξω από τη Θεσσαλονίκη, όπου τελικά κατασχέθηκαν, ενώ παράλληλα έγιναν οι τέσσερις συλλήψεις. Σύμφωνα με πληροφορίες του kathimerini.gr, η επιχείρηση αυτή καθώς και οι τέσσερις συλληφθέντες, οι οποίοι είναι Άγγλοι, έχουν σχέση με το παραπάνω φορτίο και μάλιστα αναμένεται να αντιμετωπίσουν κατηγορίες και για την παραπάνω ποσότητα-μαμούθ που εντοπίστηκε στην Ιταλία. Πρόκειται ουσιαστικά για πλοκάμι του ίδιου διεθνούς κυκλώματος το οποίο δρα σε διάφορα μέρη του κόσμου.

Υπενθυμίζεται πως στην περίπτωση της Ιταλίας, η κοκαΐνη ήταν κρυμμένη μέσα σε ένα κοντέινερ με μπανάνες το οποίο αποτελούσε μέρος ενός μεγαλύτερου φορτίου με 50 κοντέινερ που είχε παραγγείλει εισαγωγική εταιρεία με δραστηριότητα στην Ελλάδα.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για την υπόθεση

Καθοριστικό πλήγμα στα κυκλώματα εμπορίας και διακίνησης μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών ουσιών που δρουν σε διεθνές επίπεδο, επετεύχθη στο πλαίσιο ευρείας κλίμακας αστυνομικής επιχείρησης, κατά την οποία κατασχέθηκε κοκαΐνης βάρους 300 κιλών περίπου και συνελήφθησαν τέσσερα (4) μέλη εγκληματικής οργάνωσης – διεθνούς κυκλώματος εμπορίας ναρκωτικών ουσιών, δύο (2) εκ των οποίων αποτελούν ηγετικά στελέχη.

Πρόκειται για αλλοδαπούς ηλικίας 38, 48, 45 και 52 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση, παράβαση του νόμου περί εξαρτησιογόνων ουσιών, παράβαση του νόμου περί όπλων και βία κατά υπαλλήλων και δικαστικών προσώπων.

Θεσσαλονίκη: Εντοπίστηκαν 297 κιλά κοκαΐνη σε κοντέινερ με μπανάνες – Η σύνδεση με το φορτίο στην Ιταλία-1

Προηγήθηκε μεθοδική και ενδελεχής έρευνα κατά την οποία προέκυψε ότι το εν λόγω κύκλωμα δραστηριοποιείται στη διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων κοκαΐνης, τις οποίες εισάγει στην ευρωπαϊκή επικράτεια, αλλά και στην Αυστραλία από λιμάνια χωρών της Λατινικής Αμερικής, με σκοπό την περαιτέρω διακίνησή τους.

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στους συλληφθέντες, σε Ι.Χ. Φορτηγό τύπου βαν, σε όχημα, σε πολυτελή μονοκατοικία που είχαν μισθώσει, καθώς και σε οικία που διέμεναν στην Αττική, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • 297 κιλά και 257 γραμμάρια κοκαΐνης, χωρισμένα σε 260 δέματα,
  • πιστόλι με γεμιστήρα που περιείχε 9 φυσίγγια,
  • κουτί που περιείχε 41 φυσίγγια,
  • 2 φορητοί ασύρματοι,
  • 2 συσκευές παρεμβολής σήματος,
  • 2 ηλεκτρονικές συσκευές εντοπισμού θέσης,
  • 1.000 ευρώ, ως προερχόμενα από εμπορία ναρκωτικών ουσιών,
  • γάντια εργασίας, μονωτικές ταινίες, μεταλλικός χαρτοκόπτης και
  • 11 κινητά τηλέφωνα που χρησιμοποιούσαν για τις παράνομες συναλλαγές τους καθώς και 3 πακέτα σύνδεσης κινητής τηλεφωνίας.
Θεσσαλονίκη: Εντοπίστηκαν 297 κιλά κοκαΐνη σε κοντέινερ με μπανάνες – Η σύνδεση με το φορτίο στην Ιταλία-2

Από την ανάλυση των στοιχείων της υπόθεσης και από τις κατασχεθείσες ποσότητες, εκτιμάται ότι το παράνομο περιουσιακό όφελος που θα αποκόμιζε το κύκλωμα ξεπερνά τα 10.000.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι ένα από τα συλληφθέντα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, στην προσπάθειά του να διαφύγει, αποπειράθηκε να αποσπάσει τον οπλισμό αστυνομικού, ενώ επιπλέον ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία και πέμπτου μέλους του κυκλώματος, το οποίο αναζητείται.

Επιπρόσθετα, προέκυψε ότι τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης εμπλέκονται και σε διακίνηση εμπορευματοκιβωτίου, το οποίο περιείχε κοκαΐνη συνολικού βάρους 654,3 κιλών, που περιέχονταν σε 23 κιβώτια με μπανάνες, και το οποίο εντοπίστηκε από τις Ιταλικές Αρχές την 11-04-2022 σε λιμάνι της Ιταλίας. Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στις αρμόδιες δικαστικές Αρχές.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X