Νέα

  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

Κερδισμένη στον τομέα της ενέργειας η Ινδία από τον πόλεμο στην Ουκρανία

Την ώρα που η Δύση μειώνει την κατανάλωση ρωσικών ενεργειακών πόρων λόγω της εισβολής στην Ουκρανία, οι αγορές στον αναπτυσσόμενο κόσμο επωφελούνται από τις εκπτωτικές προμήθειες που υπόκεινται σε κυρώσεις. Η Ινδία ήδη εντείνει τις εισαγωγές προσιτού ρωσικού πετρελαίου και αναμένεται να αρχίσει να δέχεται φορτία ρωσικού άνθρακα.

Σύμφωνα με την BIMCO, ο ρωσικός άνθρακας θα μπορούσε να βοηθήσει την Ινδία να καλύψει μια επίμονη έλλειψη πρώτων υλών τους επόμενους μήνες. Η ινδική παραγωγή δεν επαρκεί για να καλύψει την εγχώρια ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας και η εποχή των μουσώνων -που αρχίζει τον επόμενο μήνα- συνήθως παρεμβαίνει στις εργασίες εξόρυξης.

Εν μέσω ενός αυξανόμενου καύσωνα και της υψηλής ζήτησης κλιματιστικών, τα αποθέματα άνθρακα εξαντλούνται σε κρίσιμο επίπεδο, σχεδόν στα δύο τρίτα όλων των ινδικών σταθμών παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα, οδηγώντας σε εκτεταμένες διακοπές ρεύματος. Σε απάντηση, η ινδική κυβέρνηση διέταξε τους χειριστές σταθμών παραγωγής ενέργειας 4-10 τοις εκατό περισσότερο άνθρακα, αποθηκεύοντάς τον για να αντισταθμίσει τον αντίκτυπο της υψηλής ζήτησης και της χαμηλότερης εγχώριας προσφοράς.

Το μεγαλύτερο μέρος του εισαγόμενου άνθρακα της Ινδίας προέρχεται από την Αυστραλία και την Ινδονησία, αλλά υπάρχουν περιορισμοί στο πόσο μπορούν να προμηθεύσουν αυτές οι δύο χώρες-εξαγωγείς. Οι έντονες βροχοπτώσεις έχουν περικόψει την παραγωγή της ανατολικής ακτής της Αυστραλίας και η Ινδονησία έχει εφαρμόσει την απαίτηση για τους παραγωγούς της, να δεσμεύουν το 25% της παραγωγής τους για εγχώρια κατανάλωση.

Νωρίτερα φέτος, η κυβέρνηση της Ινδονησίας επέβαλε ακόμη και μια σύντομη απαγόρευση στις εξαγωγές άνθρακα για να ενθαρρύνει τη συμμόρφωση.

Αντίθετα, η Ινδία μπορεί αντ’ αυτού να κοιτάξει προς τη Ρωσία, ειδικά από τα μέσα Αυγούστου όταν εφαρμοστεί πλήρως η απαγόρευση του ρωσικού άνθρακα από την ΕΕ.

Με βάση τα στοιχεία της S&P Global, η Ινδία έλαβε σχεδόν ένα εκατομμύριο βαρέλια ρωσικού πετρελαίου την ημέρα τις πρώτες εννέα ημέρες του Μαΐου και πρόκειται να λάβει περίπου 450.000 βαρέλια την ημέρα κατά τη διάρκεια του επόμενου .

Σύμφωνα με το Bloomberg, τα ινδικά διυλιστήρια διαπραγματεύονται για πολύ μειωμένες τιμές κάτω των 70 δολαρίων ανά βαρέλι. Οι μεγάλες αποστάσεις μεταφοράς αυξάνουν την τιμή παράδοσης και μπορεί να υπάρχουν προκλήσεις για την ασφάλιση του φορτίου, αλλά μια έκπτωση που πλησιάζει τα 40 δολάρια κάτω από το Brent θα αποτελέσει ισχυρό κίνητρο που αντισταθμίζει την ταλαιπωρία .

Ο Λευκός Οίκος έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει την ινδική κυβέρνηση -η οποία κατέχει μεγάλο μερίδιο της ικανότητας διύλισης της χώρας- να μην εκμεταλλευτεί τη ρωσική ενέργεια με έκπτωση. Οι αγορές της Ινδίας δεν παραβιάζουν άμεσα τις τρέχουσες κυρώσεις του ΝΑΤΟ στη Ρωσία, αλλά μειώνουν την αποτελεσματικότητα των υφιστάμενων περιορισμών, παρέχοντας στη Ρωσία μια εναλλακτική αγορά.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X