Σημαντικά ερωτήματα προτάσσουν σε νέα τους ανακοίνωση οι Συντεχνίες της ΑΛΚ, το αιφνιδιασμό όπως αναφέρουν από την κυβέρνηση και τον υπουργό Μεταφορών να παραχωρήσουν τη διαχείριση του λιμανιού και της μαρίνας σε ιδιώτες. Σε ανακοίνωση τους οο Συντεχνίες παραθέτουν ερωτήματα διεκδικώντας απαντήσεις.
- Γιατί η ΑΛΚ κρίνεται ανίκανη να διαχειριστεί το Λιμάνι Λάρνακας, ενώ η ίδια δηλώνει έτοιμη να προχωρήσει μέχρι και σε επενδύσεις σε αυτό;
2.Πως η ‘’ανίκανη’’ ΑΛΚ δεν μπορεί να διαχειριστεί το Λιμάνι Λάρνακας αλλά είναι ικανή να επενδύσει στο Λιμάνι Βασιλικού? Μήπως κάποιοι μυρίστηκαν το αποθεματικό της ΑΛΚ το οποίο είναι δημόσιος πλούτος, και θέλουν να το ‘’διαχειριστούν’’ ανάλογα, κτίζοντας νέο λιμάνι και μετά να το παραχωρήσουν έτοιμο σε ιδιώτη; Τρανό και πρόσφατο παράδειγμα αυτής της πολιτικής αποτελεί το Λιμάνι Λεμεσού, που μέχρι και εγκαίνια της αίθουσας επιβατών έκαναν οι ιδιώτες διαχειριστές χωρίς όμως να έχουν ξοδέψει ούτε ένα ευρώ, αφού κατασκευάστηκε με χρήματα της ΑΛΚ και κατ’ επέκταση του Κύπριου φορολογουμένου.
Τα μέλη των συντεχνιών καταγράφουν την εντύπωση τους προκάλεσαν οι νέες δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι θα γίνουν νέες ανακοινώσεις μετά από συνεννόηση με τον Δήμο Λάρνακας και τις αρχές της Πόλης. Μέχρι και ο ΠτΔ αγνοεί έναν ημικρατικό οργανισμό και δεν αναφέρει πουθενά στις δηλώσεις του την Αρχή Λιμένων Κύπρου προστίθεται στην ανακοίνωση.
“Να επισημάνουμε ότι τα Κυπριακά λιμάνια δεν αποτελούν περιουσία των Δήμων αλλά περιουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας τα οποία είναι κάτω από την σκέπη της Αρχής Λιμένων.
Να σημειωθεί ότι η Αρχή Λιμένων Κύπρου έχει καταρτίσει επιχειρησιακό πλάνο για το λιμάνι Λάρνακας το οποίο έχει παραδώσει στο Υπουργείο. Η ανακοίνωση του Υπουργού μας καταδεικνύει ότι δεν έχουν ληφθεί καθόλου υπόψη οι σχεδιασμοί της ΑΛΚ, η οποία έχει την τεχνογνωσία να διαχειριστεί τα λιμάνια του τόπου μας και προχωρά σε άλλους σχεδιασμούς αγνοώντας εντελώς την ΑΛΚ”, αναφέρουν οι συνδικαλιστές.
Διατυπώνουν την ίδια ΄΄ωρα προβληματισμό για τη στάση της ΑΛΚ, η οποία χαιρέτισε την απόφαση για το Λιμάνι Βασιλικού, αλλά δεν κάνει καμία αναφορά για το Λιμάνι Λάρνακας.
Οι συντεχνίες αορρίπτουν τις αποφάσεις του υπουργείου επικαλούμενοι την πικρή όπως χαρακτηρίζουν εμπειρία του λιμανιού Λεμεσού, αλλά και την τελευταία αποτυχημένη προσπάθεια για ανάπτυξη του λιμανιού Λάρνακας από ιδιώτες.
Θα σταθούμε τροχοπέδη καταλήγουν “σε οποιαδήποτε προσπάθεια απαξίωσης του Οργανισμού μας αλλά και σε κάθε επένδυση που δεν διασφαλίζει ότι θα παραμείνει υπό τη διαχείριση της Αρχής Λιμένων ως ημικρατικού οργανισμού”.
Οι ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ, ΟΜΕΠΕΓΕ ΣΕΚ, ΣΥΧΘΕΜ ΔΕΟΚ, ΣΥΑΛΚ, ΠΟΑΣΟ και Κλαδική ΠΑΣΥΔΥ ΑΛΚ, καλούν τους πολίτες, τα κόμματα, τα οργανωμένα σύνολα, να σταθούν διπλά τους απέναντι σε ένα ακόμα ξεπούλημα του δημοσίου πλούτου. Απέναντι σε αυτούς που μπαίνουν τροχοπέδη στην ανάπτυξη του τόπου.