Νέα

  • Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟΥΣ ΩΚΕΑΝΟΥΣ

Κατασχέθηκαν άλλα δύο ρωσικά γιοτ

Οι αρχές στην Ισπανία κατάσχεσαν δύο σούπερ γιοτ ρωσικής ιδιοκτησίας, ακολουθώντας τις ευρωπαϊκές αποφάσεις για κυρώσεις στα περιουσιακά στοιχεία Ρώσων ολιγαρχών. Το υπουργείο Μεταφορών της Ισπανίας επιβεβαίωσε ότι το 48 μέτρων γιοτ Lady Anastasia κρατήθηκε στο λιμάνι της Πάλμα ντε Μαγιόρκα. Το σκάφος ανήκει στον Ρώσο Αλεξάντερ Μιχέβ, πρώην διευθύνοντα σύμβουλο του αμυντικού ομίλου JSC Russian Helicopters και νυν διευθύνοντα σύμβουλο της Rosoboronexport, του κρατικού ομίλου εξαγωγών όπλων της Ρωσίας.

Ο Μιχέβ προστέθηκε στη λίστα κυρώσεων του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ τη Δευτέρα, ως μέρος του τελευταίου γύρου αμερικανικών μέτρων που στοχεύουν την άρχουσα ελίτ της Ρωσίας.

Ένας ιδιώτης επιχείρησε να ακινητοποιήσει το Lady Anastasia, δύο περίπου εβδομάδες προτού λάβουν μέτρα οι Ισπανικές Αρχές. Λίγο μετά την εισβολή στην Ουκρανία, ο επί μακράν αρχιμηχανικός του σκάφους – πλημμύρισε και βύθισε μερικώς το πλοίο.

Κατηγορήθηκε από τις αρχές στη Μαγιόρκα και παραδέχτηκε το έγκλημα, λέγοντας μάλιστα ότι δεν έχει μετανιώσει για την πράξη του και πως θα το ξανάκανε. Ο 55χρονος μηχανικός, αφέθηκε ελεύθερος εν αναμονή της δίκης και επέστρεψε στο Κίεβο για να συμμετάσχει στον αγώνα κατά του ρωσικού στρατού. Υποστήριξε ότι δεν θα έβαζε ποτέ σε κίνδυνο τις ζωές των ναυτικών, καθώς γνώριζε όπως δήλωσε μιλώντας στη mailonline, πως γνώριζε ότι το νερό δεν ήταν πολύ βαθύ εκεί και με βάση τους υπολογισμούς του θα βυθιζόταν γύρω στα 2,5 μέτρα.
«Είμαι ναύτης και ήξερα ότι όσοι επέβαιναν θα είχαν χρόνο να μαζέψουν τα υπάρχοντά τους και να προσπαθήσουν να σώσουν το γιοτ».

Οι αρχές στη Βαρκελώνη κατέλαβαν επίσης τη θαλαμηγό Valerie, που πιστεύεται ότι ανήκει στον Ρώσο ολιγάρχη Σεργκέι Σεμεζόβ, στον οποίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις. Το γιοτ Valerie φέρεται να αποτιμάται στα 180 εκατομμύρια δολάρια και πρόσφατα μπήκε προς πώληση, με ζητούμενη αρχική τιμή τα 100 εκατομμύρια δολάρια. Αυτή τη στιγμή είναι αγκυροβολημένη σε ένα ναυπηγείο επισκευής και συντήρησης σούπερ γιοτ στο λιμάνι της Βαρκελώνης, και οι αρχές είπαν ότι ήταν έτοιμη για αναχώρηση τη στιγμή που κρατήθηκε.

Η κατάσχεση είναι προσωρινή: οι ισπανικές αρχές πρέπει τώρα να διερευνήσουν την ιδιοκτησία της και να προσπαθήσουν να επιβεβαιώσουν εάν ο πραγματικός πραγματικός δικαιούχος είναι άτομο, στο οποίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Σεμεζόβ, είναι ο διευθύνων σύμβουλος της Rostec, ενός μεγάλου ρωσικού κρατικού ομίλου όπλων. Ξεκίνησε την καριέρα του ως πράκτορας της Σοβιετικής Υπηρεσίας Πληροφοριών τη δεκαετία του 1980, όπως ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, και οι δυο τους εργάζονται μαζί από τις μέρες τους στην KGB.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X