Νέα

  • ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Κατέληξαν ότι καρχαρίας πέθανε από μηνιγγίτιδα

Ένας σπάνιος καρχαρίας της Γροιλανδίας που βρέθηκε ξεβρασμένος σε παραλία της Κορνουάλης πέθανε από μηνιγγίτιδα, υπέδειξε η με νεκροτομή.

Οι επιστήμονες που εξέτασαν το πτώμα είπαν ότι μάλλον πρόκειται για το πρώτο περιστατικό θανάτου από την ασθένεια σε καρχαρία, που γίνεται γνωστό στον άνθρωπο.

Οι θαλάσσιοι βιολόγοι πιστεύουν ότι ο  θηλυκός καρχαρίας που βρέθηκε λίγο έξω από το λιμάνι Newlyn στην Κορνουάλη τον Μάρτιο, είναι 100 ετών .

Αλλά εξακολουθεί να θεωρείται νεαρός, καθώς οι καρχαρίες της Γροιλανδίας μπορούν να ζήσουν έως και περισσότερα από 400 χρόνια.

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να συνδέουν την ασθένεια με ανθρωπογενείς στρεσογόνους παράγοντες, όπως η ρύπανση.

Η αυτοψία από την Ομάδα Θαλάσσιας Παθολογίας της Κορνουάλης, πιστεύεται ότι είναι η πρώτη του είδους της που πραγματοποιείται στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο κτηνίατρος Τζέιμς Μπάρνετ, της Ομάδας Θαλάσσιας Παθολογίας της Κορνουάλης, είπε ότι ο εγκέφαλος ήταν «αποχρωματισμένος και συμφορημένος», ενώ το υγρό γύρω από τον εγκέφαλο ήταν θολό.

Ένα στέλεχος βακτηρίων απομονώθηκε από υγρό γύρω από τον εγκέφαλο και πιστεύεται ότι ήταν η αιτία της μηνιγγίτιδας.

Η ομάδα παθολογίας, μέλος του Προγράμματος Έρευνας Κητωδών Strandings (CSIP) της Ζωολογικής Εταιρείας του Λονδίνου (ZSL), διαπίστωσε ότι ο καρχαρίας μήκους 3,96 μέτρων είχε ζημιά στα πτερύγια και λάσπη στο στομάχι της, υποδηλώνοντας ότι μπορεί να ήταν ζωντανή όταν προσάραξε.

Τελικά, όπως τα περισσότερα είδη που ζουν σε βαθιά ύδατα, όπως οι καρχαρίες της Γροιλανδίας, μπορεί επίσης να επηρεαστούν από τις ανθρώπινες πιέσεις στον ωκεανό, αλλά δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία σε αυτό το στάδιο για να γίνουν οποιεσδήποτε συνδέσεις.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η λοίμωξη του εγκεφάλου εξηγεί γιατί ο καρχαρίας βρισκόταν εκτός του φυσικού του ενδιαιτήματος στα βαθιά νερά και την αιτία της προσάραξης και του ενδεχόμενου θανάτου του.

Συνήθως κατοικούν πάνω από 2,5 χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια του Αρκτικού και του Βόρειου Ατλαντικού ωκεανού.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X