Νέα

  • ΓΑΛΑΖΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Και οι Φοινικούδες απέκτησαν το δικό τους ανακυκλώψαρο

Στον αγώνα για την προστασία των θαλασσών μας, εισήλθε δυναμικά η φαρμακοβιομηχανία Medochemie, τοποθετώντας άλλο ένα «ανακυκλώψαρο», σε μια από τις πλέον γνωστές παραλίες της Κύπρου, αυτή των Φοινικούδων, που είναι βραβευμένη για άλλη μια φορά με Γαλάζια Σημαία. Στόχος του μεταλλικού κοσμήματος στις Φοινικούδες είναι η δημιουργία κουλτούρας σε ότι αφορά στην ένταξη της ανακύκλωσης των πλαστικών, στην καθημερινότητα μας.

Με την ενέργεια αυτή, η Medochemie και ο Δήμος Λάρνακας ενώνουν τις δυνάμεις τους για μια πιο γαλανή Μεσόγειο, απαλλαγμένη από τα πλαστικά, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα για ανάληψη δράσεων, φιλικών προς το περιβάλλον και το ευαίσθητο θαλάσσιο οικοσύστημα μας.

Ο Δρ Χριστάκης Σεργίδης, Προέδρος της Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος και Εξοικονόμησης  Ενέργειας της Medochemie, υπενθύμισε ότι, πρόσφατες μελέτες καταδεικνύουν ότι τα πλαστικά αποτελούν το 95% των σκουπιδιών που εντοπίζονται στη Μεσόγειο Θάλασσα και στη συνέχεια μέσω της τροφικής αλυσίδας καταλήγουν στον ανθρώπινο οργανισμό, με σοβαρούς κινδύνους για την υγεία μας.

Χρειάζονται δραστικά μέτρα

Μάλιστα, όπως είπε, αν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα, τότε μέχρι το 2050 οι ωκεανοί θα περιέχουν περισσότερα πλαστικά παρά ψάρια, καθώς ο χρόνος αποσύνθεσης τους κυμαίνεται από 20 μέχρι και 1000 χρόνια. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σεργίδης, η εξαφάνιση εκατομμυρίων θαλάσσιων ζώων και η καταστροφή των μικροοργανισμών, που παράγουν περισσότερο από 10% του οξυγόνου που αναπνέουμε.

Για το λόγο αυτό, κατέληξε, καθίσταται επιτακτική η ανάγκη για ανακύκλωση και εφαρμογή καινοτόμων δράσεων, όπως το «Ανακυκλώψαρο», βάζοντας με αυτό τον τρόπο φρένο στην ανεπανόρθωτη καταστροφή του οικοσυστήματος των ωκεανών μας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Medochemie, έχοντας σαν αποστολή την προστασία της υγείας των πολιτών, θα συνεχίσει την εγκατάσταση νέων καινοτόμων έργων ανακύκλωσης και σε άλλες παραλίες της Κύπρου, σε συνεργασία πάντοτε με τις τοπικές Αρχές και τους αρμόδιους φορείς. Ήδη το πρωτότυπο ανακυκλώψαρο κοσμεί άλλες δύο γνωστές παραλίες της Κύπρου, αυτή του Ναυτικού Ομίλου Λεμεσού, και των Δημοτικών Μπάνιων, στην Πάφο.

Η τελετή τοποθέτησης του πρωτότυπου αυτού έργου σε σχήμα ψαριού, του γνωστού καλλιτέχνη Απόστολου Παντελή, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 10 Ιουλίου, στην παρουσία του Δημάρχου Λάρνακας, Ανδρέα Βύρα και του Προέδρου της Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος και Εξοικονόμησης  Ενέργειας της Medochemie, Χριστάκη Σεργίδη.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X