Σε μία αναφορά για την ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας στη θάλασσα με την εισαγωγή νέων τεχνολογιών, η Allianz Commercial επισημαίνει μία σειρά από κινδύνους, τους οποίους καλούνται να διαχειριστούν ασφαλιστές και εμπλεκόμενες εταιρείες.
Η μετάβαση στην αιολική ενέργεια απαιτείται επέκταση του κατασκευαστικού χώρου των λιμανιών και της υποδομής, και περιλαμβάνει την εμπλοκή τραπεζών, επιχειρήσεων και κυβερνήσεων.
Η αναφορά επισημαίνει ότι ενώ το 99% της συνολικής εγκατεστημένης αιολικής ενέργειας στη θάλασσα παγκοσμίως βρίσκεται στην Ευρώπη και Ασία, οι επενδύσεις στον τομέα αυξάνονται γρήγορα σε ολόκληρο τον κόσμο. Σημειώνουν ότι η Κίνα έχει αναλάβει την πρωτοκαθεδρία, ως ο μεγαλύτερος αγοραστής στον κόσμο, με το ήμισυ των εγκαταστάσεων αιολικής ενέργειας στη θάλασσα παγκοσμίως να είναι προγραμματισμένες να πραγματοποιηθούν στην Κίνα το 2023, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες μόλις ξεκινούν εντατικά επενδύσεις στον τομέα.
Παρά τις φιλοδοξίες για ανάπτυξη, δεν είναι όλα ήρεμα για τους αναπτυσσόμενους, σύμφωνα με την αναφορά. Επισημαίνουν τα πολυσυζητημένα θέματα, συμπεριλαμβανομένων των αυξανόμενων δαπανών, λόγω της επίδρασης του πληθωρισμού, των κεφαλαίων, των αυξανόμενων επιτοκίων και της γεωπολιτικής αστάθειας που έχουν σταματήσει σημαντικά έργα αιολικής ενέργειας. Σημειώνουν ότι οι τιμές των υλικών και η ενοικίαση πλοίων έχουν αυξηθεί ιδιαίτερα, λόγω της υψηλής ζήτησης για πλοία εγκατάστασης, ενώ η προμήθεια υλικών και η πρόσβαση σε οργανισμούς παραμένουν προβληματικές. Οι φραγμοί στην εφοδιαστική αλυσίδα, οι δαιδαλώδεις διαδικασίες έγκρισης και οι καθυστερήσεις στη σύνδεση στο δίκτυο, ασκούν επίσης πιέσεις.
“Τα αιολικά πάρκα στη θάλασσα είναι πολύπλοκα έργα”, κατά τον Επικεφαλής Φυσικών Πόρων της Allianz, Άντον Βασσάλο “Τα μαθήματα που αντλήθηκαν από προηγούμενες απώλειες, τα οποία αφορούν κυρίως τη ζημιά σε καλώδια και ανεμογεννήτριες, είναι απαραίτητα για τη βιομηχανία, ώστε να συνεχίσει να αναπτύσσεται βιώσιμα. Πρέπει επίσης να εξεταστούν και οι νεότεροι κίνδυνοι, καθώς οι αναπτυσσόμενοι ετοιμάζονται για την ευρεία ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας στη θάλασσα σε παγκόσμιο επίπεδο.”
Αναλύοντας τη γερμανική και κεντρική ανατολική αγορά της Ευρώπης, η Allianz Commercial αναφέρει ότι το 53% των αιολικών αξιών από το 2014 έως το 2020 σχετίζονταν με ζημιές σε καλώδια. Από την απώλεια ολόκληρων καλωδίων, κατά τη μεταφορά έως τον κάμψη κατά την εγκατάσταση, οι απώλειες κόστισαν πολλά εκατομμύρια δολάρια. Ο δεύτερος σημαντικός παράγοντας, ήταν η βλάβη των ανεμογεννητριών.
Η Allianz επισημαίνει ότι τα τελευταία 20 χρόνια, το μέγεθος των ανεμογεννητριών έχει αυξηθεί δραματικά, με το ύψος να αυξάνεται σχεδόν στο τετραπλάσιο.
Τονίζουν ότι οι ανεμογεννήτριες μετακινούνται τώρα περισσότερο από την ακτή σε περιοχές που είναι επιρρεπείς σε διάφορες μετεωρολογικές συνθήκες και φυσικές καταστροφές. Αναφέρονται στις υψηλότερες ταχύτητες του ανέμου και την κίνηση των κυμάτων στην ανατολική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών ή ανοικτά της Ταϊβάν, καθώς και στην έκθεση σε τυφώνες στην Κίνα.
Η αναφορά επισημαίνει επίσης αύξηση των περιστατικών σύγκρουσης πλοίων με ανεμογεννήτριες και υποδομές στη θάλασσα, τα οποία μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε σημαντικές απώλειες. Η Allianz αναφέρει ότι μέχρι σήμερα αυτά τα περιστατικά εμπλέκουν συνήθως μικρότερα πλοία, συχνά λόγω ανθρώπινου λάθους, ενώ σημειώνουν ότι υπήρξαν και αρκετά περιστατικά που αφορούσαν μεγαλύτερα πλοία.